Vijenac 178

Književnost

»Kulturni razvitak«, Glasilo Ministarstva kulture RH

Decentriranje kulture

godina I, br. 2, studeni 2000.

Decentriranje kulture

»Kulturni razvitak«, Glasilo Ministarstva kulture RH, godina I, br. 2, studeni 2000.

Glasilo Ministarstva kulture na šesnaest stranica donosi niz zanimljivih sadržaja, počevši od uvodnog razmatranja o unošenju bitnih promjena u plan i program rada Ministarstva. Osnovni su ciljevi sloboda stvaralaštva, kulturni pluralizam i decentralizacija te interkulturna komunikacija i poticanje samoodgovornosti stvaralaštva. Iznesena su i programska razmatranja 2000-2004, u kojima se naglašava da će se uloga Ministarstva sve više usmjeravati prema koordiniranju kulturnih djelatnosti u procesu kulturnog suodlučivanja.

Vjeran Katunarić dao je prikaz dvanaest polaznih pretpostavki strategije kulturnog razvitka, a Biserka Cvjetičanin razmatra europske integracije i kulturu. Početkom 2001. godine održat će se i zajednička konferencija o kulturi i turizmu. Dan je i kulturni proračun 2000.

Zanimljiv članak jest i onaj o prijedlogu decentralizacije poslova u kulturi, a smatra se da bi ključna pitanja razriješilo osnivanje kulturnih vijeća. Podlistak Glasila — Kultura kulturnim djelatnicima — donosi prijedlog zakona o kulturnim vijećima.

O upravljanju i decentralizaciji razmatra Davor Mišković. Naime, u Hrvatskoj ne postoji obrazovna institucija koja bi nudila znanja iz područja kulturnog menedžmenta i upravljanja u kulturi te Ministarstvo kulture stoga pokreće niz seminara (u suradnji s projektom MOSAIC Vijeća Europe).

O poreznim pak i carinskim rasterećenjima kulture govori Ivančica Markovčić. Prikazani su i novi propisi u području kulture. Primjerice, suvišnom se pokazala ovlast ministra kulture u potvrđivanju imenovanja i razrješenja ravnatelja javnih ustanova u kulturi nakon što su ih već imenovala predstavnicima tijela njihovih osnivača, odnosno vlasnika.

Aleksandra Uzelac u članku Ususret portalu hrvatske kulture iznosi prednosti virtualnog centra za kulturne informacije CultureNet Croatia, dok o Forumu kulture Radne zajednice podunavskih regija pišu A. Kralj i B. Šule. Dane su i vijesti iz međunarodne kulturne suradnje, kao i najave seminara, publikacija i sličnoga.

Katarina Marić

Vijenac 178

178 - 28. prosinca 2000. | Arhiva

Klikni za povratak