Vijenac 178

Glazba

Jazz CD-kutak

Božićni hitovi

David Gazarov — »...Ich bring euch gute neue Mär...«, Generali — Lloyd — CD 9808

Jazz CD-kutak

Božićni hitovi

David Gazarov — »...Ich bring euch gute neue Mär...«, Generali — Lloyd — CD 9808

David Gazarov pijanist je stalnoga boravka i djelovanja u Münchenu. Rođen u Bakuu, prešao je dug i trnovit put od glazbene obitelji, preko najviše moskovske pijanističke klasične i jazz-naobrazbe do Njemačke i Hrvatske, s kojom ga od najtežih dana njezina osamostaljenja vežu najuže spone. Na samom je početku, pa i tijekom Domovinskoga rata, dao niz dobrotvornih koncerata u raketiranim Dubrovniku i Splitu te u Bjelovaru, Karlovcu i Varaždinu, a s triom u kojem su bili i naši glazbenici i u Sisku.

Džezističku karijeru Gazarov usprkos iznimnu pijanizmu nije na ovim prostorima lako stjecao, ali se ipak s nizom zapaženih festivalskih nastupa i ostvarenjem nekoliko CD-ploča uspio i u Njemačkoj, premda s obzirom na njegove nedvojbene vrline nedovoljno, dokazati. Jedan je od svakako dosad najuspjelijih diskova posvećen božićnim pjesmama pretočenim u fenomen jazza »...Ich bring euch gute neue Mär...«, na koji je primjereno podsjetiti ovih predblagdanskih dana. Riječ je o deset za jazz-trio pomno odabranih i aranžiranih božićnih pjesama, koje je Gazarov ostvario s formacijom trija u kojem su bili kontrabasist iz Brazila Paolo Cardoso i bečki bubnjar Mario Gonzi, dvojica više nego korektnih suradnika u ritam-sekciji. Disk je inače realiziran u vlastitoj produkciji za osiguravatelja Generali — Lloyd.

Program s naglaskom na božićnim napjevima njemačkoga područja, što je u ovom slučaju posve razumljivo, započinje ipak američkom božićnom klasikom, izvedbom melodije Irvinga Berlina White Christmas, jednom od najprodavanijih komponiranih božićnih pjesama, koju je još davno popularizirao legendarni pjevač Bing Crosby. Slijedi prelijepa Gruberova Stille Nacht, melodijski i harmonijski kao stvorena za jazz-interpretacije. Gazarov potom kombinira dvije skladbe, Ebelovu Leise rieselt der Schnee s poznatom jazz-baladom Thada Jonesa A Child Is Born te program diska nastavlja s nekoliko božićnih napjeva iz njemačke narodne ostavštine; Kommet Ihr Hirten, Er ist ein Ros entsprungen, te Oh, Tannenbaum, koja pripada također među one koje i američki sastavi rado izvode. A čitav bi izbor bio svakako nedostatan bez nekoliko komponiranih američkih božićnih hitova kao što su Have Yourself a Marry Little Christmas, The Christmas Song i Santa Claus is Comin' to Town.

Izvrsne jazz-interpretacije Davida Gazarova i trija, optimalna ravnoteža najpoznatijih i manje znanih božićnih pjesama prevedenih na jezik jazza utemeljena na zasadama stila be-bop, slušne, gotovo melodijske improvizacije s logičnim harmonijskim sljedovima zacijelo će ugođajem i muzikalnošću u ovim predblagdanskim i blagdanskim danima i večerima oraspoložiti i ljubitelje dobrog jazza pa jamačno i one koji to možda nisu.

Mladen Mazur

Vijenac 178

178 - 28. prosinca 2000. | Arhiva

Klikni za povratak