Vijenac 176

Glazba

Jazz CD kutak

Neponovljiva kombinacija

Ronnie Cuber & Nick Brignola & The Rein de Graaff Trio, Baritone Explosion, Timeless Records CD SJP 431

Jazz CD kutak

Neponovljiva kombinacija

Ronnie Cuber & Nick Brignola & The Rein de Graaff Trio, Baritone Explosion, Timeless Records CD SJP 431

Spontano je muziciranje jazz-glazbenika, poznato kao jam-session, uvijek na svoj način atraktivno i privlačno za ljubitelje jazza, dio kojih čak i preferira takva događanja u manjim, zagušljivim, ponekad i neprikladnim prostorima, u odnosu na koncertno prezentiranje jazz-glazbe u dvoranama. Tako će jamačno i svirka dvojice istaknutih američkih bariton-saksofonista, Ronnieja Cubera i Nicka Brignole, svratiti pozornost ljubitelja jazza i diskofila. Do njihova je po svemu sudeći neplanirana zajedničkog muziciranja došlo u klubu Kod Nicka, nakon što su obojica bila pozvana u Nizozemsku na seminar o bariton-saksofonu, osim bas-saksofona svakako najtromijem u obitelji tog instrumenta. I Cuber i Brignola, iako izvrsni instrumentalisti, godinama su djelovali, kako je to u američkom jazzu već uobičajeno, u sjeni znatno popularnijih Harryja Carneyja, Peppera Adamsa, te napose Gerryja Mulligana, najzaslužnijeg za promicanje tog instrumenta u jazzu. Nakon odlaska spomenutih velikana isplivali su u smislu popularnosti tamo gdje im je i prije bilo mjesto — u sam vrh svjetskog bariton-saksofona.

Nakon spomenutog su seminara Cuber i Brignola otišli u klub Kod Nicka, gdje ih je čekala nizozemska ritam-sekcija u sastavu Rein De Graaff glasovir, Koos Serierse kontrabas i Eric Ineke bubnjevi, pred kojom nisu te večeri bile nimalo lake zadaće, no riječ je o vrlo dobrim glazbenicima, dok De Graaff pripada među najbolje europske pijaniste jazza. Zvukovno zanimljiva i teško ponovljiva kombinacija dvojice izvrsnih bariton-saksofonista, koji pokretljivi tretman tog instrumenta imaju zahvaliti baš inovatoru, spomenutom Mulliganu, izrazila se u najboljem mogućem svjetlu spontane interpretacije u nizu poznatih jazz-standarda zainteresiravši producente poznate nizozemske etikete Timeless Records. Ostvaren je tako zanimljiv disk koji je ne bez razloga dobio ime Baritone Explosion.

Poznatu i često sviranu Rombergovu baladu Softly as in a Morning Sunrise Cuber i Bringola pretvaraju u tipičnu be-bop izvedbu bržeg tempa, što već ukazuje i na njihovo stilsko izvorište i uvjerenje. U još bržem tempu, koji iziskuje i veliku tehniku instrumenta, napose u nizovima improviziranih korusa, slušamo na disku i izvedbu poznatoga standarda Juana Tizola i Dukea Ellingtona Caravan. Tu su i dvije poznate melodiozne balade, In a Sentimental Mood i What's New, blues Johna Coltranea Blue Train te efektan original Ronnieja Cubera Crack Down.

Riječju, riječ je i o zanimljivu jazz-dokumentu, dostupnu sada i onima koji nisu osjetili atmosferu jazza i kluba Kod Nicka, i kojem primjeren naslov Eksplozija bariton-saksofona u potpunosti odgovara onome što su nam spontanim zajedničkim sviranjem ponudila ta dvojica iznimnih majstora bariton-saksofona.

Mladen Mazur

Vijenac 176

176 - 20. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak