Vijenac 176

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

KNJIŽEVNI GLOBUS
slikaSusan Sontag dobitnica nacionalne književne nagrade

SAD Susan Sontag nagrađena je Nacionalnom književnom nagradom za beletristiku za In America, postmodernistički roman o poljskoj glumici iz 19. stoljeća, koja pokušava osnovati utopijsku zajednicu u Kaliforniji. Roman, koji je objavio Farrar, Straus & Giroux, djelomično je nadahnula istinita priča poljske glumice Helene Modjeske, koja je svojedobno emigrirala u Ameriku. Nagrađen je i Nathaniel Philbrick za In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex, istinitu priču koja je inspirirala Melvilleova Moby Dicka. Nagradu za poeziju dobila je Lucille Clifton za Blessing the Boats: New and Selected Poems, 1988-2000. Nacionalna književna zaklada, koja sponzorira nagrade, predala je i medalju za izniman prinos američkoj književnosti Rayu Bradburyju. Ta nagrada dodjeljuje se od 1950. godine i jedna je od najuglednijih u SAD, a među dosadašnjim dobitnicima bili su William Faulkner, Saul Bellow i Phillip Roth.

/slike/vijenac/Vij176/STG40398


slikaUmberto Eco objavio novi roman

Italija Umberto Eco napisao je novi roman Baudolino, koji je u Italiji objavljen u početnoj nakladi od tristo tisuća primjeraka. U tom je romanu Eco prvi put upotrijebio autobiografske elemente, a sam je autor u razgovoru s rimskom »La Repubblicom« izjavio da je riječ o »komičnoj knjizi«. Radnja se zbiva u autorovu rodnom gradu, sjevernotalijanskoj Alessandriji, likovi u romanu govore lokalnim dijalektom, a priča se vrti oko tajanstvenog ubojstva i lika svetog Baudolina, zaštitnika Alessandrije. Roman od više od petsto stranica prvi je Ecov roman nakon šest godina.

/slike/vijenac/Vij176/STG45828


Harry Potter nije među finalistima nagrade Whitbread za dječju knjigu

Velika Britanija Premda je prodan u više od osamsto tisuća primjeraka od srpnja, novi roman iz serije o Harryju Potteru nije uspio ući na popis četiri dječje knjige, kandidata za ovogodišnju književnu nagradu Whitbread. J. K. Rowling prošle je godine pobijedila u sekciji nagrade Whitbread za dječju knjigu i osvojila 3.500 funti, ali nije dobila sveukupnu nagradu, koja iznosi čak 26.000 funti. Knjige za djecu koje su se uspjele plasirati na popis nagrade Whitbread za dječju knjigu godine su Heaven Eyes Davida Almonda, Arthur: the Seeing Stone Kevina Crossley-Hollanda, Coram Boy Jamile Gavin i Troy Adele Geras.

/slike/vijenac/Vij176/STG45828


slikaDario Fo želi postati milanski gradonačelnik

Italija Dario Fo, talijanski književni nobelovac i deklarirani ljevičar, možda će se kandidirati za položaj milanskog gradonačelnika. Njegova odluka o tome hoće li se na proljeće kandidirati ovisit će o tome što o tome misle stanovnici Milana, rekao je Fo listu »Corriere della Sera«. Osobno ću ispitati taksiste, policajce, prodavače, učitelje i studente, rekao je Fo, koji je bio član talijanske Komunističke partije, ali je sedamdesetih iz nje izašao jer se, po njegovu mišljenju, odveć približila establishmentu. U slučaju da se odluči za kandidaturu, Fo će se boriti protiv trenutne gradonačelnice, Gabriele Albertini, iz desničarske stranke Forza Italia.

/slike/vijenac/Vij176/STG60885


slikaArturo Pérez-Reverte srušio rekorde u chatu s obožavateljima

Španjolska Arturo Pérez-Reverte, španjolski pisac bestselera održao je jednosatni chat sa svojim obožavateljima na Internetu i srušio sve rekorde. U samo sat vremena autora povijesnih krimića bombardiralo je šesto i četrdeset pitanja svih vrsta, ali je on odgovarao samo na ona vezana uz književnost, a »na osobna, ne«. U tih sat vremena uspio je odgovoriti samo na šezdeset pitanja. Inače, Pérez-Reverte tvrdi da ne voli Internet, premda svaki dan upravo posredovanjem tog medija prodaje tisuće romana.

/slike/vijenac/Vij176/STG37914


slikaStasi je uhodio spisateljicu Annu Seghers

Njemačka Prema izvještaju njemačke televizije ZDF, bivša istočnonjemačka tajna služba Stasi špijunirala je spisateljicu i uvjerenu komunisticu Annu Seghers. Na stotu obljetnicu njezina rođenja, obilježenu 19. studenoga, ZDF je emitirao dokumentarni film koji je obradio njezin dosje iz Stasijevih arhiva, iz kojega proizlazi da se spisateljica svojedobno zalagala za oslobađanje svog izdavača Waltera Janka, koji je u bivšoj DDR bio osuđen na pet godina zatvora, kao i za Aleksandra Solženjicina. Anna Seghers, članica istočnonjemačke komunističke partije, predsjednica tadašnjeg društva književnika i dobitnica brojnih književnih nagrada, smatra se najvažnijom istočnonjemačkom autoricom 20. stoljeća, ali još i danas izaziva kontroverze, zbog javnog zalaganja za socijalizam i istodobnih privatnih intervencija kod Honeckera i drugih čelnika DDR-a za kolege i prijatelje koji su se našli u nemilosti režima.

/slike/vijenac/Vij176/STG63748


Iva Krtalić-Muiesan

Vijenac 176

176 - 20. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak