Vijenac 176

Informatika

INFORMATIČKI GLOBUS

INFORMATIČKI GLOBUS

slikaDigiGlobe — multimedijalni Oscar

Danas je već postala uobičajena praksa da ugledne poslovne organizacije i specijalizirani časopisi dodjeljuju nagrade za vrhunska postignuća na nekom području. Čuvena nagrada DigiGlobe koju dodjeljuje Deutsche Telekom i njemački časopis »Focus« svakako je jedna od najosebujnijih jer se dodjeljuje za najbolje multimedijalno rješenje koje treba pridonijeti bržem protoku informacija te povezivanju tehnike i fantazije. Mnogi tu nagradu već nazivaju i multimedijalnim Oscarom. Slično filmskoj nagradi Oscar i ta nagrada dodjeljuje se u jednoj od ovih kategorija: gospodarstvo, politika, multimedija za djecu, znanost, sport, zabava, društvo, moderan život. Natječaj za prijavu rješenja otvoren je do 31. ožujka, dok će se podjela nagrada održati u Berlinu 29. kolovoza 2001. Adresa: http://www.digiglobe.de

slikaIBM reciklira kompjutore

IBM je pokrenuo zanimljivu inicijativu kojom se želi priključiti globalnom ekološkom trendu tako što će kupcima računala i opreme pomoći da recikliraju stare i potpuno beskorisne uređaje. Cijeli projekt usmjeren je prije svega pojedincima i malim poduzetnicima kojima će IBM uz simboličnu nagradu od tridesetak dolara pomoći da se riješe računalnog otpada. Iznos spomenute naknade je toliki da pokriva samo troškove prijevoza, dok IBM-ovi korisnici moraju samo zapakirati opremu i poslati je na adresu tvrtke Envirocycle. Svakako je zanimljivo spomenuti da u SAD to prilično zanemareno područje nije zakonski regulirano, kao što je to slučaj sa Europskom unijom, gdje su sukladno zakonu proizvođači računalne opreme dužni preuzeti odgovornost ne samo za prikupljanje nego i za reciklažu elektroničkog otpada iz uređaja, kao i financiranje tog posla. Posljednje statistike Nacionalnog vijeća za zdravlje i sigurnost okoliša SAD pokazuju da je samo 11 posto od dvadesetak milijuna starih računala reciklirano. Do sada je problem rješavan tako da je informatička industrija staru opremu jeftino prodavala u zemljama s nikakvim ili slabim ekološkim zakonima.

slikaDeutsche Telekom mora sniziti cijene pristupa Internetu

Njemačka institucija za regulaciju telekomunikacija Regulation für Telecommunication und Post (RegTP) naložila je Deutsche Telecomu — DT da do 1. veljače 2001. snizi cijene pristupa telekomunikacijskoj infrastrukturi za tvrtke davatelje internetskih usluga. Pojedinačni korisnici u Njemačkoj već imaju mogućnost pristupa po tzv. lokalnoj tarifi, no istodobno tvrtkama davateljima internetskih usluga naplaćuje pristup infrastrukturi po minuti. Logično je očekivati da će se veliki DT boriti svim sredstvima protiv te odluke. Zanimljiva je argumentacija ove odluke koju je iznio predsjednik upravnog odbora DT-a Ron Sommer u intervjuu za »Frankfurter Allgemeine Zeitung«, kazavši da postojeća infrastruktura ne može podnijeti dodatni porast telefonskog prometa do kojeg bi zasigurno došlo širenjem mogućnosti pristupa Internetu po lokalnoj tarifi. Također je tome dodao da će ova odredba vrlo negativno utjecati na investicije u digitalnu ADSL (Asynchronous Digital Subscriber Line) mrežu, koja je po njegovu mišljenju idealna za cjelodnevni pristup internetskim sadržajima. Uzmu li se u obzir istraživanja tvrtke Jupiter Research, koja predviđaju da će se broj korisnika Interneta u Njemačkoj sa sadašnjih 9,7 milijuna u sljedeće dvije godine povećati na gotovo šesnaest milijuna.

slikaI Britanci neograničeno na Internet

U Velikoj Britaniji također se čine ozbiljni napori kako bi se uveo neograničen pristup Internetu, koji je očigledno jedan o osnovnih preduvjeta za uspješan razvoj Interneta i svih aspekata njegove uporabe općenito. Tako je nadzorno tijelo za telekomunikacije — Oftel postavilo British Telecomu — BT vrlo rigorozne upute prema kojima je taj monopolist obvezan pružiti paket usluga neograničena pristupa Internetu. Odluka je obrazložena Oftelovim nalazom da BT ima više nego dovoljne kapacitete za prijenos podataka, tako da je u mogućnosti odmah ponuditi tvrtkama davateljima internetskih usluga oko trinaest i pol tisuća brzih komunikacijskih kanala (2Mbit/s) spomenutim tvrtkama po cijeni od oko sedamnaest i pol tisuća funti po jednom kanalu. Riječ je o vrlo ozbiljnim kapacitetima prijenosa, koji bi omogućili tvrtkama davateljima internetskih usluga da u prvom koraku na tržištu ponude oko četiristo tisuća linija za neograničen pristup Internetu po cijenama od 10 do 15 funti mjesečno.

slikaEricsson predstavio prototip UMTS-mobitela

Ericsson je predstavio prototip UMTS mobilnog telefona pod nazivom Emil Concept pomoću kojeg će se moći koristiti usluge treće generacije 3G mobilnih telekomunikacijskih mreža izgrađenih po UMTS standardu. Riječ je o stvarno univerzalnom uređaju pomoću kojeg je pored uobičajenih funkcija kao što su glasovna komunikacija i slanje SMS-poruka, moguće pregledavanje internetskih sadržaja, gledanje videoisječaka, slušanje glazbe i sl. Komercijalna uporaba UMTS-usluga počet će već od sljedeće godine. Bez obzira na upravo astronomske cijene koncesija koje su se kretale u milijardama dolara, za korištenje frekvencijskim pojasima UMTS-mreža sklopljeni su ugovori u praktično svim većim zemljama u Europi. Zanimljivo je da je Ericsson dobavljač opreme za izgradnju infrastrukture za 17 od 22 operatera koji su sklopili ugovore o koncesiji.

Slaven Batnožić

Vijenac 176

176 - 20. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak