Vijenac 176

Glazba

GLAZBENE VATRENE LOPTE

GLAZBENE VATRENE LOPTE
/slike/vijenac/Vij176/
/slike/vijenac/Vij176/
/slike/vijenac/Vij176/
Koncerti

Znam da mnogo ljudi voli grupu Cubismo pa evo nekoliko bližih i daljih datuma kada će koncertirati. Govorimo o prosincu — 6. u Ljubljani, 8. Rijeka, 15. Mostar, 22. Novo Mesto, 29. Poreč, 30. Zagreb — Lisinski, a doček Nove godine također u Zagrebu u Boćarskom domu. Vlado Etno Kreslin gostovat će u zagrebačkoj Tvornici 5. prosinca skupa s bendom samo dan nakon prvoga promotivnog koncerta u Ljubljani.

I na kraju najava koncerta najdugovječnijega hrvatskog rock-sastava. Parni valjak svirat će u Domu sportova u Zagrebu 2. prosinca. Uvijek su bili usvirani, tako da nema razloga sumnjati da će i ovaj put napraviti dobar koncert.

Info

I u ovoj rubrici najava jednog koncerta. Vlatko Stefanovski svirat će 1. prosinca u Čakovcu. Zanimljive vijesti nalaze se na Vlatkovoj web-stranici (http://www.vlatkostefanovski.com.mk/news.html). Svirao je kao član sastava Balkan Horses Band u Sofiji skupa sa, kako piše na stranici, eminentnim glazbenicima s Balkana: Teodosijem Spasovom, Costasom Teodoruom, Sanjom Ilić, Stojanom Jankulovim, Hakanom Beserom, Emilom Bukurom i (sic!) Tamarom Obrovac. Koncert je rezultirao albumom o kojem obavijesti možete dobiti na www.aquastormbg.com. Osim toga na tržištu je i CD Vlatko Stefanovski & Miroslav Tadić, Live in Belgrade. U Zagrebu je bilo sjajno. Kako je bilo u Belgrade, ne znam. Možete nabaviti CD.

slikaKnjige

Joy R. Butler, James Chatelain, Musician's Guide through the Legal Jungle: Answers to Frequently Asked. Questions About Music Law Ovo je knjiga za glazbenike koji pojma nemaju kako ostvariti svoja prava, sklopiti ugovor, izračunavati mehanička (prodaja nosača zvuka) i mala (izvođenje vaše glazbe) prava. Zapravo mislim da bi bilo jako dobro kada bi neki pravnik preveo tu knjigu i omogućio glazbenicima da i sami nešto nauče u tome dijelu njihova posla. Iako to nije njihov posao. Ali kako (još) živimo u zemlji u kojoj sami morate biti pravnik, vodoinstalater, stolar, glazbenik itd., dobro je, dragi skladatelji i svirači, imati ovu knjižicu u džepu. Možda onda negdje postavite neko nezgodno pitanje. A dalje što bude. Za utržak novca služeći se ovom knjigom ne odgovaram. 35 dolara. www.amazon.com

slikaVideo

Santana, Supernatural Live Tko ne bi poželio imati snimku koncerta na kojem su gotovo sve pjesme (ili sve?) s najboljeg albuma u proteklih nekoliko godina, dakle Smooth, Put Your Lights On, Maria Maria i stara Oye Como Va. Na koncertu gostuju samo velikani: Sarah McLachlan, Wayne Shorter, Lauryn Hill, Everlast i naravno Rob Thomas. Kamere snimaju sve, a jedna je posebno postavljena na vrat Santanine gitare. Da vidite odakle ti zvukovi izlaze. Zvučna slika: odličan pet, pogotovo na DVD-u. Na ovom formatu postoje i razgovori sa Santanom, sličice i svašta... Ima li ga u našim prodavaonicama? Nisam ga vidio, ali moguće je. Ako nema, zna se: www.amazon.com i priredite oko 25 dolarčića. Isplati se. Sada je koncert gospodina Carlosa skup i tko zna kada će opet doći u Hrvatsku.

Časopisi

»Select« Ovaj časopis diči se podnaslovom Glazba za sutrašnjicu. Malo pretenciozno. Posebne koncepcije nema. U njemu možete čitati gluposti o Eminemu, o starom sastavu Kool And The Gang ili o grupi Radiohead. Šareno društvo. Naravno, tu su i recenzije raznoraznih izdanja. Najbolji je dio časopisa besplatni CD. Kao i časopis, i on je raznolik pa na njemu ima dobre i loše glazbe. U svakom slučaju informativan CD i zbrkana revija koju ne znam komu bih preporučio jer nisam dokučio kome je namijenjena. Nema web-stranice, samo e-mail: select@ecm.emap.com

Internet

Emusic — http://emusic.com Ovo je stranica za one koje vole mp3-formate. Kuća EMusic besplatno omogućuje skidanje sto pjesama u tom obliku. Kažu da imaju oko 140 000 naslova i više od 7000 izvođača na listi. Prvih trideset dana je, navodno, besplatno. Tko voli daunlodati i trošiti vrijeme na pjesme koje nikada neće zvučati kao na CD-u, a kamoli na crnoj ploči, neka izvoli. Besplatno je preseljenje u vaše računalo. Impulsi nisu besplatni.

/slike/vijenac/Vij176/STG60404
/slike/vijenac/Vij176/STG60404
/slike/vijenac/Vij176/STG60404
Krešimir Blažević

Vijenac 176

176 - 20. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak