Vijenac 175

Informatika

Informatika

Riječka informatička bujica

U Rijeci se posljednje četiri godine održavaju Hrvatski dani Interneta, jedina takva specijalizirana manifestacija u Hrvatskoj, a Rijeka je i po drugim događanjima stalno u vrhu internetskih zbivanja u Hrvatskoj

Riječka informaticka bujica

U Rijeci se posljednje četiri godine održavaju Hrvatski dani Interneta, jedina takva specijalizirana manifestacija u Hrvatskoj, a Rijeka je i po drugim događanjima stalno u vrhu internetskih zbivanja u Hrvatskoj

Ukoliko putem raznih pretraživača, koji vam pomažu u snalaženju na Internetu, poželite saznati nešto o gradu Rijeci, zasigurno će vam se kao jedna od prvih mogućnosti pojaviti stranica http://www.grad-rijeka.tel.hr/grad-rijeka/. Ta stranica u osnovi je službena www-stranica grada na Rječini, a na početku će vas dočekati gradonačelnik s nekoliko uvodnih riječi.

Uvodne rečenice o našoj najvećoj luci, s kojema vas upoznaje gradonačelnik, trebale bi stvoriti vaš prvi dojam o gradu Rijeci. Međutim, iako se te stranice smatraju službenima, baš se previše i ne ažuriraju. Tako se na njima spominje i izgradnja World Trade Centra, nekad velikog projekta, a danas zajedno s još jednom iskopanom i ostavljenom rupom u gradu — Fenixve, najvećom sramotom Rijeke. Umjesto dvije futurističke građevine sada u Rijeci stoje dvije velike poslovne sramote. Kada je WTC prije mnogo godina zamišljen kao futuristički poslovni centar, jedna je od zanimljivosti koja je nuđena budućim poslovnim partnerima i to da će svaki ured imati priključak na Internet. Danas, kada je Internet vezan samo uz fiksni telefonski priključak, a u bliskoj mu budućnosti ni to neće biti potrebno (nego obični mobilni telefon), postavlja se pitanje koliko je u Rijeci snažna strategija razvoja novih tehnologija. U Rijeci još nisu zaživjeli ni kafići s Internetom, a neki pokušaji samo su iznimke koji potvrđuju pravilo. Međutim, nije ni sve tako crno. Rijeka se prema nekim internetskim događajima može pohvaliti da je prva u Hrvatskoj. Naime, u Rijeci je prvi put u Hrvatskoj primijenjem bežični Internet za velike korisnike, ISDN-priključak, zatim mobilni Internet — WAP, a Radio Rijeka prvi je radio u Hrvatskoj koji već tri godine redovito emitira program putem Interneta. Isto tako u Rijeci izlazi prvi poslovni e-dnevnik u Hrvatskoj, jedriličarski e-magazin, a u Rijeci je stacioniran i vodeći gastronomski site — Gastronaut.

Teško je precizno odrediti koliko ima aktivnih internetskih korisnika u Rijeci. Prema riječima Damira Radulića iz Kvarner.Neta njih bi moglo biti oko petnaest tisuća. U Kvarner.Net nedavno su ušli i strani ulagači pa se očekuje da će se njihov sadašnji broj od tri tisuće korisnika nekoliko puta uvećati.

Za razvoj Interneta potrebno je obrazovano, ali i relativno imućno stanovništvo koje može financijski pratiti razvoj novih tehnologija. Koliko Rijeka ima preduvjete za to, može se procijeniti po bogatstvu grada, koji treba stvoriti infrastrukturu, kao i po bogatstvu stanovništva koje si Internet može priuštiti.

Grad Rijeka raspolaže imovinom u vrijednosti od oko milijarde kuna, ali još nije pokrenuta neka veća inicijativa za razvoj gradske kabelske televizije putem koje bi išao i internetski priključak koji omogućava neprestani Internet za mjesečni paušalni iznos. Socijalna struktura građana Rijeke prema posljednjim podacima (1995) pokazuje zanimljive rezultate. U donju skupinu kućanstava, s mjesečnim prihodom do 2000 kn, ulazi 9,7 posto kućanstava. U srednju skupinu s prihodom od 2000 do 4000 kn pripada 33,7 posto kućanstva. Najviše kućanstava svrstalo se u srednje imućnu skupinu, s prihodima od 4000 do 8000 kn, njih 43,9 posto. Kućanstva koja pripadaju u višu srednju skupinu, odnosno onu s prihodima od 8000 do 10 000 kn, zauzimaju okruglih 6 posto stanovništa Rijeke. Najbogatija kućanstva, odnosno ona koja imaju mjesečne prihode od 10000 kn na više u Rijeci su zastupljena sa 6,7 posto udjela. Kada se zna koliko stoji računalo te troškovi pristupanja, može se izračunati koliko građana Rijeke uopće ima preduvjete da postanu u budućnosti, ako još nisu, korisnici Interneta.

Izdavačka kuća Adamić

http://www.adamic.hr

Jedna je od rijetkih izdavačkih kuća u Rijeci koja ima web-stranice. Na njima je uz mnoge naslove vezane uz Rijeku i bestseler Ede Stojčića Boje kupleraja. Riječ je o zbirci pripovijedaka koje na duhovit način opisuju našu svakodnevicu. Knjiga koja pripada među najprodavanije u Hrvatskoj dobila je i kazališnu verziju, pod naslovom Gdje je moj sombrero.

Plan grada Rijeke

http://www.appleby.net/cityrijeka.html

Plan grada Rijeke, njegovih ulica i četvrti. Zanimljivo multimedijalno rješenje koje pomaže ne samo strancima nego i Riječanima da se lakše snađu u gradu.

Vrijeme u Rijeci

http://www.weatheronline.co.uk/Croatia/ Rijeka.htm

http://www.wunderground.com/global/ stations/13116.html

Ukoliko želite saznati kakvo je vrijeme (i kakvo će biti) u Rijeci, dovoljno je otvoriti gore navedene stranice. Uz osnovnu vremensku prognozu na ovim stranicama mogu se naći i drugi zanimljivi vremenski podaci.

Radio Rijeka

http://www.multilink.hr/radiorijeka/

Prva radijska stanica iz Hrvatske koja je počela s neprekidnim emitiranjem radijskoga program putem Interneta. Brojni Riječani razasuti diljem svijeta na svojim računalima (posebice ako imaju stalni pristup Internetu) redoviti su slušatelji. Tako se nekad može dogoditi da je neki slušatelj u SAD bolje upućen u zbivanja u gradu od njegovih bivših sugrađana.

Nogomet

http://www.nk-rijeka.hr/home.htm

Nogometni klub Rijeka donedavno se borio za prvo mjesto u nacionalnom prvenstvu, a sad je u borbi za opstanak. Ipak, uprkos lošim rezultatima još ima navijače, a poneki od njih su i kreatori web-stranica omiljenoga kluba. Veliki entuzijazam stvorio je nekoliko paralelnih neslužbenih siteova, a među njima je i ovaj službeni.

Fiumanka

http://www.adriasalling.com

Po uzoru na najveću svjetsku jedriličarsku regatu Barcolanu, koja se svake godine održava u Trstu, i Riječani su pokušali napraviti nešto slično. Fiumanka je uspješno krenula ove godine, a za sljedeću godinu pripremaju se još veća iznenađenja. Inače, te su stranice i prvi hrvatski jedriličarski e-magazin.

Riječki inovatori

http://patent-tehnova.kvarner.net

Riječki su inovatori među najbrojnijima i najorganiziranijima u Hrvatskoj. Neobjašnjivi fenomen koji govori da se u Rijeci nalazi gotovo polovica svih hrvatskih inovatora rezultirao je i jedinstvenim glasilom u Hrvatskoj, koji ima i svoje web-izdanje.

Gastronaut-gastronomski site

http://www.gastronaut.hr/

Tvrtka Abisal iz Ike osnivač je po mnogočemu jedinstvena kluba Gastronaut. Klub Gastronaut inicijativa je da se u Hrvatskoj okupe pojedinci koji mogu aktivno pridonijeti unapređenju gastronomske kulture. Članovi kluba mogu biti pojedinci koji su profesionalno vezani uz gastrokulturu ili su amaterski zainteresirani za osobni napredak i širenje ideje o kvaliteti prehrane. Klub ima mnogobrojne aktivnosti. Uz gastroture i etnoture po Hrvatskoj i inozemstvu putem ovih stranica moguće je obavljati i dvije Internet kupovine. Prva je gurmetoteka, kupovina knjiga iz tematike vezane uz gastronomiju, a druga je gurmetshop, kupnja posebnih namirnica kojih nema u standardnoj prodaji (vino vrhunskih proizvođača u malim serijama ili posebne berbe, delicije egzotičnog podrijetla, posebne proizvodnje vrhunskih proizvođača malih serija). Od ostalih zanimljivosti valja napomenuti gurmet radionicu. Radionice se organiziraju seminarski (jedno poslijepodne tjedno) ili kampanjski kao vikend druženja. U klubu su zastupljene i tematske degustacije. Ipak, ono po čemu je klub najpoznatiji je — Restaurant Croatica. Naime, riječ je o sudjelovanju u godišnjoj ocjeni 100 vodećih hrvatskih restorana. Samo članovi Gastronauta imaju pravo anonimno obilaziti restorane po nalogu Časnog Odbora projekta i svoja zapažanja dostaviti Odboru na konačnu procjenu.

Sveučilište u Rijeci

http://rektor.uniri.hr/eng/index.html

Sveučilište u Rijeci ima korijene u Isusovačkom kolegiju iz 1627. Danas neki fakulteti imaju odlične www-stranice, koje doista mogu mnogo pomoći studentima. Treba napomenuti i mogućnost pretraživanja kataloga Sveučilišne knjižnice putem Interneta za što više nije potrebno dolaziti u samu knjižnicu.

Multilink

http://www.multilink.hr

Zasigurno jedna od vodećih tvrtki u Hrvatskoj kada je riječ o Internetu. Riječ je o tvrtki za prihvat, primjenu i prijenos informacijske tehnologije. Prema bogatom iskustvu i poznavanju suvremenih tehnologija web-majstori Multilinka važni su tvorci web-stranica u Hrvatskoj i prvaci real audio- i videoprijenosa. Inače, Multilink je organizator Hrvatskih dana Interneta, jedine specijalizirane manifestacije te vrste u Hrvatskoj.

Kvarner NET — Riječki ISP

http://www.kvarner.net

Kvarner.Net je prvi i jedini privatni ISP u Primorsko-goranskoj županiji. Poslovi na pripremi ISP-a započeli su još potkraj 1998, a rad je započeo u studenom 1999. Rabeći tehnologiju jednog od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacijske opreme, tvrtke Lucent Technologies Kvarner.Net je postao prvi komercijalni Internet Service Provider u Hrvatskoj, koji većim i zahtjevnijim korisnicima nudi pristup Internetu bez mjesečnih telekomunikacijskih troškova. Bežična okosnica Kvarner.Net-a smještena je na neboderu nedaleko središta tvrtke u središtu Rijeke te pokriva cijeli centar grada u radijusu većem od 3,5 km, a po potrebi moguće je postavljanje releja te samim time i povezivanje udaljenijih korisnika. Lucentova WaveACCESS NET tehnologija koja radi u frekvencijskom pojasu na 2.4 GHz, pruža pouzdan rad na brzinama do 3.2 Mbps. Budući da za frekvencijski pojas na 2.4 GHz u svim europskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, po ETSI regulacijama nije potrebna posebna dozvola mjerodavnih tijela, implementacija sustava brza je i jednostavna. Implementacija se svodi na instalaciju usmjerene antene na lokaciji s koje postoji optička vidljivost s centralnom točkom te povezivanje antene s WaveACCESS NET SDR ili MDR uređajem koji vrši funkciju Ethernet mosta te povezuje lokalnu mrežu (LAN) ili FireWall na Internet. Također je preporučljiva instalacija i Lighting Arrestora, uređaja koji se vrlo jednostavno postavlja na antenski kabel te dobro uzemljen pruža zaštitu od atmosferskih pražnjenja. WAP — Wireless Application Protocol novost je u svijetu mobilnih komunikacija, te pruža mogućnost pristupa Internetu bez potrebe za računalom i na bilo kojem mjestu pokrivenom signalom operatera mobilne telefonije. Za prikaz podataka ne koristi se klasični HTML jezik, već je zbog malih i jednobojnih ekrana mobilnih telefona definiran novi, na XML-u baziran Wireless Markup Language (WML). Kvarner.Net prvi u Hrvatskoj pružio je mogućnost pristupa WAP uslugama svojim korisnicima. Pristup Kvarner.Net WAP gatewayu moguć je iz VIP i CRONET GSM mreža, koristeći neki od mobilnih telefona koji podržavaju WAP 1.1 specifikaciju.

Prvi poslovni e-dnevnik »Uspjeh com«

http://www.uspjeh.com

Guru Internet tvrtka sa sjedištem u Rijeci, pokrenula je »Uspjeh.com«, web-stranice namijenjene poslovnim ljudima. »Uspjeh.com« na web-stranicama objavljuje poslovne vijesti iz zemlje i inozemstva. Vijesti se obnavljaju više puta dnevno, iskorištavajući tako prednosti Interneta. Osim najnovijih vijesti, na stranicama Uspjeh.coma objavljuju se redovite kolumne, reportaže, intervjui i savjeti za poduzetnike, menedžere i investitore. Posebna se pozornost posvećuje novoj ekonomiji, odnosno poslovanju zasnovanom na uporabi novih tehnologija i Interneta. »Uspjeh.com« nudi i aktualne financijske informacije, uključujući i vrijednosti dionica na domaćim i stranim tržištima vrijednosnica. »Uspjeh.com« nastao je na osnovi iskustva sličnih stranih web-siteova i njegova je uporaba besplatna.

Vladimir Mrvoš

Vijenac 175

175 - 16. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak