Vijenac 175

Komentar

Rijeka, očima gradonačelnika

Grad koji teče...

Malo je gradova u Europi koji se poput Rijeke mogu podičiti tako burnom i bogatom kulturnom poviješću.

Rijeka, očima gradonačelnika

Grad koji teče...

Smještena na obali Kvarnerskog zaljeva, na najsjevernijem dijelu Jadrana, gdje Mediteran najdublje zalazi u europski kontinent, Rijeka je mediteranska i srednjoeuropska.

Rijeka je administrativni, trgovački, sveučilišni, poslovni i kulturni centar primorsko-goranske županije. Danas broji oko 175.000 stanovnika, dok se s predgrađima taj broj penje na 206.000 stanovnika. Grad je to ugodne mediteranske klime, grad mladosti, sporta, kulture, tradicije, tolerancije prijateljstva i gostoprimstva.

Godine 1998. Rijeka je ispunila sve uvjete i postala projektivnim gradom treće faze Europske mreže zdravih gradova, uz još četrdeset europskih gradova.

To nedvojbeno iznimno priznanje za nas je obveza da nastavimo s programom aktivnosti, koji uključuje:

— integralni pristup planiranju zdravlja, što pretpostavlja stanje tjelesnoga, duševnog i socijalnog blagostanja

— održivi razvoj Grada prema načelima Agenda 21.

Rijeka je u središtu turistički najrazvijenijega kraja Hrvatske, nedaleko Istre, Opatijske, Crikveničke i Vinodolske rivijere te kvarnerskih otoka. Takav položaj nalaže joj prioritete u razvoju. Težeći u daljem razvoju k ostvarenju zdravoga grada, uz zaštitu okolnoga turističkog područja od posljedica industrijskog razvitka, Rijeka ulaže velike napore i znatan novac u razvoj cjelokupne infrastrukture: sustava vodoopskrbe, otpadnih voda i opskrbe plinom kao najčišćeg energenta.

Malo je gradova u Europi koji se poput Rijeke mogu podičiti tako burnom i bogatom kulturnom poviješću.

Zbog prisutnosti drugih europskih kultura i jezika, bilingvizam i multikulturalnost njezina su stoljetna odlika. Tako se primjerice potkraj 18, u 19. stoljeću i tijekom prve polovine 20. stoljeća u Rijeci jednostavno natječu austrijski, mađarski i talijanski, njemački, engleski, nizozemski, francuski, švedski i češki kapital, a s njime i njihova kultura: dnevne novine izlaze na četiri jezika: talijanskom, njemačkom, mađarskom i hrvatskom. U Rijeci je 1867. proizveden prvi torpedo, još ranije Salcher je izvršio prvo mjerenje nadzvučnog leta metka, a već 1896. ovdje je obavljeno snimanje rentgenskim aparatom. Dr. Antonijo Grossich otkrićem sterilizacije rana jodnom tinkturom spasio je život tisućama vojnika za Prvoga svjetskog rata.

Kulturna povijest grada mnogostruko je bogata. Ostaci bogate prošlosti prisutni su i danas na mnogim trgovima, bilo kao kameni, bilo kao graditeljski, likovni, pisani spomen. Kao izniman spomenik kulturno-vjerskog i povijesnog značenja ističemo više od sedamsto godina staro marijansko Trsatsko svetište, koje godinama privlači mnogobrojne hodočasnike iz cijeloga svijeta. Bogata riznica Trsatskog svetišta i Franjevačka knjižnica Trsatskog samostana u kojoj su pohranjena mnoga svjedočanstva i knjige tiskane čak prije 1500. godine i danas privlače pozornost mnogobrojnih posjetitelja.

Rijeka je stoljećima bila jednim od važnih središta kulturnoga života Hrvatske, a zbog svog pogodnog geografskog položaja (između srednje Europe i puta prema Istoku), i mjestom iznimne protočnosti ideja i stvaralaca. Svjedočanstva prisutnosti popova glagoljaša koji su utrli putove pismenosti u Hrvata (danas se nalaze u jedinstvenom izložbenom prostoru Sveučilišne knjižnice u Rijeci) i prva riječka tiskara osnovana daleke 1530. simbol su važnoga kulturnog pothvata u Rijeci, njegova bogatog društvenog duha i potencijala.

Korijenje visokog obrazovanja postavili su isusovci davne 1627. osnutkom prve gimnazije na ovom području, a odmah potom s radom su započeli Teološki i Filozofski fakultet. Danas u Rijeci djeluje Sveučilište sa osam fakulteta i Veleučilište s više od dvanaest tisuća studenata.

Kao kulturni centar Rijeka se može podičiti kazališnom djelatnošću od davne 1765. godine, kada je podignuto prvo kazališno zdanje u Rijeci. Zgrada u kojoj je danas smješteno Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca izgrađena je 1885. prema projektu bečkih arhitekata Fellnera i Helmera. U bogatoj kazališnoj tradiciji mnoga su velika europska umjetnička imena nastupala na riječkoj kazališnoj pozornici. Rijeka — mediteranski i srednjoeuropski grad, grad međusobnog razumijevanja i tolerancije, grad mira i rada, s dugom poviješću kulture i civilizacije. To je poticajan grad, otvoren Europi i svijetu, kreativnosti i poduzetništvu, umjetnosti i kulturi, a tradicija minulih stoljeća i mudrost povijesnog iskustva unatoč svim teškim razdobljima jamac su daljeg razvoja i napretka.

Rijeka je danas učlanjena u prsten gradova kulture Europe, na temelju dogovorenih projekata uskoro ćemo umjetnike predstaviti u mnogim europskim centrima, kao što ćemo u Rijeci ugostiti nekolicinu vrhunskih programa kulture. Na drugoj je razini dogovoren nastup europskih književnika, koji će tijekom boravka u Rijeci opisati svoje književno viđenje grada.

Rijeka je oduvijek bila otvorena prema svijetu i vrlo uspješno surađuje s velikim brojem gradova. Formalni sporazumi o prijateljstvu i suradnji potpisani su sa Kavasakijem (Japan), Neussom (Njemačka), Csepelom (Mađarska) i Ljubljanom (Slovenija), a vrlo intenzivni odnosi uspostavljeni su s Ashdodom (Izrael), Genovom (Italija) i Dračem (Albanija).

Godinama Rijeka je most među kulturama, ovdje djeluju udruge dvanaest nacionalnih manjina i etničkih zajednica, po čemu je Rijeka, također, specifična.

Danas Rijeka može ponuditi brojne vrijedne kulturne programe i tradicionalne kulturne manifestacije koje će oslikati i predstaviti kulturni identitet grada u svim segmentima: likovnim, glazbenoscenskim, muzejsko-galerijskim, bibliotečnom, informacijskom i nakladničkom: Rijeka je rijeka koja teče...

Vojko Obersnel, gradonačelnik grada Rijeke

Vijenac 175

175 - 16. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak