Vijenac 174

Fotografija

Iz fundusa Fotokluba Zagreb: Branko Kojić

Zračak svjetla

Iz fundusa Fotokluba Zagreb: Branko Kojić

Zračak svjetla

Branko Kojić rođen je godine 1902. u Prijedoru u Bosni i Hercegovini. Bio je to svestran čovjek. U mladosti se bavio aktivno atletikom. Studira i diplomira na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje i doktorira godine 1927. Tih godina, prije Drugog svjetskog rata, od godine 1924. pa do 1941. novinar je zagrebačkog »Jutarnjeg lista«.

U Fotoklub Zagreb učlanjuje se godine 1933. Bio je zapaženi izlagač u okvirima zagrebačke škole.

Poslije Drugog svjetskog rata neko vrijeme radi za novinsku agenciju TANJUG. Dugo vremena predsjednik je Hrvatskog stenografskog društva. Bio je ravnatelj Jadranskog instituta u Zagrebu.

Umro je godine 1992. u Zagrebu.

Vladko Lozić

Branko Kojić zasigurno je jedan od najistaknutijih predstavnika socijalno orijentiranih fotografa prve polovice tridesetih godina. Suvremenik već afirmiranih imena poput Toše Dapca, Milana Fizija, Otokara Hraznidara, Vladimira Horvata, Richarda Fuchsa i drugih, Kojić razvija posebni odnos prema socijali, pristupajući svojim radovima posve drukčijim načinom, u kojem pored teme koju obrađuje svjetlo dobiva onu pravu funkciju. Majstorskom uporabom svjetla njegove se fotografije doimlju poput lijepe pjesme, pa čak i onda kada obrađuju i ne tako lijepe trenutke svakodnevice. Ako je fotografija umjetnost svjetla, onda je Kojić dosegnuo fotografsku umjetnost. Njegovo stvaralaštvo kao da nas uči kako sagledavati svijet oko sebe, pa i onda kada nam je pogled usmjeren prema tlu, jer zračak svjetla se i tu negdje probija, kao da nas upozorava kako život može i mora biti mnogo ljepši od onoga koji žive likovi i prostori u njegovim slikama.

Zdenko Kuzmić

Vijenac 174

174 - 2. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak