Vijenac 174

Fotografija

U FOKUSU

U FOKUSU
slikaIzložba fotografija Werner Bischof u Ljubljani

U ljubljanskoj Modernoj galeriji od 26. listopada do 30. studenog bit će otvorena izložba Wernera Bischofa (1916-1954). Svojim opusom postao je jedan od sinonima švicarske i svjetske reportažne fotografije, a poznate su njegove fotografske ilustracije gladi u Indiji 1951, objavljene u časopisu »Life«, koja je pridonijela formiranju mišljenja o odnosu tadašnjeg Zapada prema takvim događanjima; bio je ratni snimatelj u Južnoj Koreji, a poslije je radio na svom fotografskom eseju o Japanu i njegovoj arhitekturi te načinu života. Bischof je bio i jedan od rijetkih fotografa s formalnom naobrazbom (pohađao je Kunstgewerbeschule u Zürichu), a mentor mu je bio član Bauhausa Hans Finsler. Nakon odlaska u Pariz putuje po Europi u potrazi za istinom. U njegovoj fotografskoj karijeri zabilježeno je i članstvo fotografske agencije Magnum, a njegove fotografije bile su objavljivane u časopisima »Du«, »The Observer«, »Picture Post«, »Epoca«, »Illustrated«, »Atlantis«, »Life« i »Paris-Match«.

Werner Bischof, Na dvorištu svetišta Mai, Tokio, 1952.

slikaFestival fotografije Millennium

U Santa Cruzu de Tenerife na Kanarskim otocima od 20. listopada do 19. studenog 2000. održava se festival fotografije koju je kreirao ADF (Asociación para la Difusión de la Fotografía), i to u sklopu dvadeset i dva festivala fotografija pod zajedničkim naslovom Festival of Light, koji se u toku ove i sljedeće godine održavaju u mnogim gradovima od Bratislave (također u listopadu), Mexico Cityja, Pariza (studeni), Stockholma, Houstona, Moskve, Toronta i drugih.

Glavna je tema fotografskoga događanja The Land of Stars, kao rezultat spektakularnog napretka znanosti i tehnologije, te njegov odraz na intelektualce, umjetnike i književnike.

Među mnogima bit će predstavljen i umjetnik Cebrián (1919-1999) koji je poznat po portetima društva kraja pedesetih na Tenerifama, gdje se naseljuje nakon građanskog rata u Španjolskoj. Surađivao i s fotografom Helmutom Newtonom, a svojim fotografskim i audio-vizualnim opusom želio je promovirati ljepotu Kanarskih otoka.

Cebrián, Bez naziva, Tenerife, 1961.

slikaČasopis »European Photography«

»European Photography« međunarodni je umjetnički časopis koji se bavi suvremenom fotografijom i novim medijima. Izlazi dva puta godišnje na engleskom i njemačkom jeziku od 1980. Kvalitetne stranice posljednjih nekoliko brojeva uključuju autore kao što su Olivo Barbieri, Vik Muniz, Beth Yarnelle Edwards, Izima Kaoru, Philip-Lorca diCorcia, Tatsumi Orimoto, Adam Fuss i Lucinda Devlin. Pretplata je moguća na P:O:Box 3034, D-37020 Göttingen, Njemačka (EUR 16.00, USD 20.00), ili se uključite preko Interneta na www.equivalence.com.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 174

174 - 2. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak