Vijenac 174

Matica hrvatska

Hrvoje Miletić, Đakovštinom utjelovljen

Starosjediocima i putnicima

Matica hrvatska, Đ akovo, 2000.

Starosjediocima i putnicima

Hrvoje Miletić, Đakovštinom utjelovljeni, Matica hrvatska, Đ akovo, 2000.

Ovaj skup kritika i eseja mladog autora Hrvoja Miletića kojima su zajednički grad Đ akovo i ono što se u njemu događalo na društvenom, političkom i kulturnom području, objavljen je po raznim publikacijama (»Đ akovački glasnik«, »Književna revija«, »Glas Slavonije«, »Vijenac«).

Književnopovijesni pregled pod naslovom Književno Đ akovo govori o prvom pisanom tragu o Đ akovu — još 1239, te o biskupijskoj knjižnici sa jedanaest inkunabula, pisanih na latinskom jeziku, pri čemu je najstarija iz 1477. Govori se i o početku spisateljsko-izdavačke djelatnosti đakovačkih, odnosno bosanskih i srijemskih biskupa i svećenika — 1527.

U đakovačkom književnom krugu Miletić navodi autore koji su djelovali u ilirizmu, primjerice Josipa Jurja Strossmayera, koji se još kao mladić zarazio ilirskim idejama studirajući filozofiju u Đ akovu, a tu je i biskupovao od 1850. do 1905.

Potkraj 19. i početkom 20. stoljeća u Đ akovu su djelovali i drugi poznati ljudi, a s Đ akovom su povezani i naši suvremenici Zlatko Vince, Ivan Supek, Stjepan Damjanović, Zvonko Maković.

Reciklaža znanja sadrži kritike djela trojice autora: Adama Rajzla, pjesnika lirike slavonskog djetinjstva Kad su trešnje dozrijevale, Josipa Cvenića s romanom Kajinov pečat te Igora Rogine, čija zbirka kratkih novela Shalom ima i poneku pjesmu i jedan dramski pokušaj.

Pod naslovom Čitam i skitam Miletić predstavlja nekoliko knjiga objavljenih u biblioteci Hit 1990: J. Herriot, Priče o psima, G. Tribuson, Potonulo groblje, P. Pavličić, Koraljna vrata, E. Kishon, Ništa tu Abraham ne može, I. Allende, Eva Luna i N. Berberova, Željezna žena, kao poticaj čitateljima da ih uzmu u ruke i barem nakratko uđu u neku drugu zbilju osim ove u kojoj živimo.

I, na kraju, tekst Đ akovački susreti hrvatskih književnih kritičara donosi informaciju o kritici i kritičarima u Hrvatskoj.

Đ akovštinom utjelovljeni jest knjiga namijenjena svima koji u Đ akovu žive, ali i onima koji će u Đ akovo slučajno ili namjerno dolutati.

Tanja Tomašić

Vijenac 174

174 - 2. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak