Vijenac 174

Matica hrvatska

Krešimir Stanišić, U pasaj

Posveta Senju i čakavskoj besëdi

izbor pjesama Mladen Kuzmanović, stihove akcentirao akademik Milan Moguš, voditelj projekta Antun Vrhovac, Matica hrvatska, Senj, 2000.

Posveta Senju i čakavskoj besëdi

Krešimir Stanišić, U pasaju, izbor pjesama Mladen Kuzmanović, stihove akcentirao akademik Milan Moguš, voditelj projekta Antun Vrhovac, Matica hrvatska, Senj, 2000.

Stihovnim kistom sjete, ali i vedrine i bojom čakavskom pjesnik je trenutke iz sjećanja, život u prolazu, prosuo u sliku bez okvira, jer dovršena donekle tek je u pamćenju, a nikada u njegovoj ljubavi spram grada Senja.

Bogatstvom dijalektalnog leksika Krešimir Stanišić čuva baštinu senjsku — ponos, trud, prkos i uspavanku. Zavičaj i ljude, kutak svijeta koji između mora, kamena i bure ustrajava, danas drukčiji dakako, prožima nostalgičnom vedrinom i, kao za dešpet prolaznosti, stihom utiskuje znak čakavski da ostane trag u pasFju: porat i cimitar, žulj i žmulj, grota, gromača, gardelac, Đ ardin i fakin, Nehaj, raganj, žveljarin, Bende...

Kao da se odlistava požutjeli stihovni album uspomena, na kraju knjige svojevrsne su skice za portret osebujnih senjskih likova iz vremena u mijenama prohujala.

Ova čakavska zbirka, za koju je pjesme odabrao profesor Mladen Kuzmanović, a čitanje koje olakšava akcentuacija akademika Milana Moguša, zapravo je pjesma-posveta Senju i čakavskoj besXdi, ishodištu pjesnikove ljubavi — za nezaborav novom dobu i drukčijim ljudima.

Marijana Lisjak

Vijenac 174

174 - 2. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak