Vijenac 174

Ples

PLESNI GLOBUS

PLESNI GLOBUS
slikaMerce Cunningham u Londonu

Umjetnik koji je redefinirao balet svojom energijom, inovacijom te suradnjom sa skladateljom Johnom Cageom, svojim kreativnim i romantičnim partnerom s kojim je surađivao gotovo pola stoljeća, u dobi od osamdeset jedne godine još krči putove uvodeći kompjutorsku animaciju u svoje koreografije. Scena čeličnoga sjaja s prizorima New Yorka koji struje kroz svaki otvor prostor je u kojem se njegov ansambl pripremao za nastup pred londonskom publikom. Nedvojbeno najveći živući koreograf današnjice uz Marthu Graham i Georgea Balanchinea — na panteonu doajena koji su modulirali ples dvadesetoga stoljeća — Cunningham cijeloga života nastoji dokazati da nam je ples primarni jezik. Najnovije ostvarenje BIPED gostovalo je u the Barbican Arts Centre, u Londonu od 10. do 14. listopada, uz probu otvorenu za plesače profesionalce, koju je vodio sam Merce Cunningham 14. listopada 2000.

Uz bosansku kuhinju i sevdalinku

Zagreb Prošli tjedan kulturnog programa grada Zagreba započeo je Hodoljubljem Zagrebu. Grad Sarajevo i hrvatska prijestolnica zbližili su se putem multikulturalnog i prijateljskog dijaloga, na inicijativu i u organizaciji gradonačelnikâ, gospode Muhidina Hamamdžića i Milana Bandića. Drugu večer druženja u kazalištu Komedija nastupio je baletni ansambl Kamernog teatra 55 s predstavom Dubrovački kantuni na glazbu Đ ele Jusića. U režiji i koreografiji Edine Papo peteročlani ansambl ispričao je ljubavnu priču unutar kantuna grada Dubrovnika, a opet daleko izvan njih — ljubav kao univerzalna tema i nadahnuće laganoj i jasnoj plesnoj naraciji. Program Hodoljublja započeo je u ponedjeljak, 23. listopada, rukometnom utakmicom momčadi Legno Sarajevo i Badel Zagreb. U nastavku večeri nastupio je gudački kvartet Kamernog teatra 55 u Komediji, nakon čega je održana književna večer Abdulaha Sidrana. U utorak, osim otvaranja izložbe slikara Edina Numankadića, nakon spomenutog baleta, Hodoljublje je završilo prijemom kod gradonačelnika Sarajeva u hotelu Panorama »uz bosansku kuhinju i sevdalinku«, u društvu prve dame sevdaha — Bebe Selimović. Pitamo se samo zašto o toj zanimljivoj inicijativi nije pravovremeno obaviještena (vjerojatno zainteresirana) javnost.

slikaPles kao terapija

Anna Halprin, jedna od prvih osoba američkog suvremenog plesa, pionir u primjeni plesa i pokreta u terapeutske svrhe, izdala je novu knjigu: DANCE AS A HEALING ART — Returning to helath with Movement & Imagery. I sama oboljela od karcinoma, koji je uspjela pobijediti, mnoge je godine posvetila liječenju i rehabilitaciji osoba oboljelih od raka i side plesom. Anna Halprin duboko vjeruje u vezu tjelesnog pokreta i duhovnosti te u iscjeliteljsku snagu te veze. Za svoj uspješan rad višestruko je nagrađivana (Guggenheimova stipendija te Američke nacionalne zaklade za umjetnost), a posljednja knjiga kao i prve dvije (Planetary Dance: A Prayer for Peace; Moving Toward Life) praktičan je vodič u radu terapeutima i nastavnicima.

slikaDVD

Za sve koji su s oduševljenjem popratili nastup irskog ansambla Magic of the Dance koji je nedavno gostovao u Zagrebu — sretna vijest. Pronašli smo DVD Michaela Flatelya — koreografa Riverdancea, kojega se još dobro sjećamo s Eurosonga 1994, i konačno zbog kojeg smo u očekivanju pravog irskog spektakla pošli zaneseno spomenutu večer u dvoranu Lisinski! S karizmom rock-stara i tehnikom klasičnoga plesača, on je Riverdance pretvorio u senzaciju! DVD još jednom dokazuje tko je Lord of the Dance — Michael Flately! Kombinirajući tradicionalni irski step s nizom drugih plesova, Flately priča bajku o dobrom i lošem gospodaru i njihovoj borbi za moć. Performans vrije energijom i neponovljivim plesnim vizurama, pa tko voli nek izvoli!

WEB

Nekoliko korisnih sajtova za plesače profesionalce i ljubitelje plesa: vodič za baletne šlapice — špice, koje su najbolje i zašto te gdje ih se može nabaviti savjetovat ća vas stranica http://www.geocities.com/venna/3008/pointe.html.

O scenskoj rasvjeti, tonu i niz informacija o videografiji nudi http://www.users.aol.com/eye4dance/home.htm, a novosti s britanske baletne scene, repertoare i premijere za sretnike koji će možda ove zime do Londona http://www.ballet.co.uk/listings/performance.cgi.

Olivera Međugorac

Vijenac 174

174 - 2. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak