Vijenac 174

Matica hrvatska

Vijesti iz Matice hrvatske

Osnovana MH Čapljina

Osnovana MH Čapljina

Čapljinci su se zaista potrudili da Osnivačka skupština Ogranka Matice hrvatske bude događaj za njihov grad. U nedjelju 29. listopada mnogobrojni zainteresirani i najvjerojatnije budući članovi još jednoga ogranka Matice hrvatske u BiH ispunili su kinodvoranu do posljednjeg mjesta.

Skupština je počela himnom Lijepa naša, koju je odsvirao orkestar Čapljinske limene glazbe. Nakon toga voditelj skupa Milan Vego, glavni i odgovorni urednik Radija Herceg Bosne, pozvao je sve prisutne na minutu šutnje za sve pokojne članove MH i pale hrvatske branitelje. Zatim je akademski kipar Ante Brkić podnio izvještaj o radu inicijativnog odbora. Ukratko je obrazložio zašto je MH potrebna Čapljini te napomenuo da je iz Čapljine još 1913. godine bilo osam članova Matice.

Nakon toga slijedila su glasovanja o Odluci o utemeljenju, Statutu i Poslovniku o radu. Pravo glasa imali su članovi inicijativnog odbora, a sve stavke aklamacijom su prihvaćene. Uslijedilo je biranje Predsjedništva Ogranka MH Čapljina i Nadzornog odbora.

U Predsjedništvo su izabrani: Ante Brkić, predsjednik, Srećko Vidić, dopredsjednik, Marko Ivanković, tajnik te članovi Ljubo Dragičević, Zdenka Jelčić, Iva Vego, Luce Vidić, Milan Vego i Mirko Kvesić. U Nadzorni odbor, također jednoglasno, izabrani su Franjo Bakula, Milenko Soče i Milan Vranković.

Skup su potom pozdravili gosti: Zorislav Lukić, poslovni tajnik MH iz Zagreba, vidljivo osupnut brojem ljudi u dvorani, nazvao je skup svojevrsnom mobilizacijom, misleći pritom na promicanje hrvatske kulture. Kao obnoviteljsku skupštinu skup je doživio Ivo Miro Jović, doministar za kulturu, prosvjetu i sport u Vladi BiH. Poslije njih su novoutemeljenom ogranku MH Čapljina mnogo sreće u radu, ali i potporu pri pravim akcijama, poželjeli Andrija Stojić, predsjednik Ogranka MH Čitluk i član VO MH, Snježana Grgić, stručna suradnica za školstvo i zdravstvo, koja je govorila umjesto gradonačelnika Šutala, koji je bio spriječen, te predsjednici Ogranka MH Mostar i Metković Josip Muselimović i Ivo Gabrić i na kraju Mile Pešorda, savjetnik za kulturu pri Veleposlanstvu RH u BiH. Na kraju je svima prisutnima zahvalio predsjednik Ogranka MH Čapljina Ante Brkić. Nadamo se da neće sve ostati na početnom zanosu i da će iz Čapljine stizati mnogo dobrih vijeti. Čestitamo i želimo mnogo sreće.

3. Izborna skupština MH u Mostaru

U Mostaru je u zgradi razrušena kazališta koje se upravo obnavlja održana Godišnja skupština Ogranka MH Mostar. Okupljene je pozdravio jedan od najstarijih članova Matice, gospodin Nikola Mandić. On je rekao da je Matica hrvatska izvan i iznad političkih stranaka te da joj je temeljna zadaća skrbiti o hrvatskom nacionalnom biću. Nakon njega prisutne je predsjedavajući Zvonimir Miljko pozvao da minutom šutnje odaju počast preminulima Franji Tuđmanu te glavnom tajniku MH Krešimiru Mikolčiću. Zatim su članove Matice i njihove goste pozdravili Zorislav Lukić, poslovni tajnik Središnjice MH iz Zagreba, Neven Tomić, dogradonačelnik Mostara, fra Andrija Nikić u ime HKD Napredak. Nakon njih pozdravne riječi uputili su Zdravko Kordić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne te Mile Pešorda, savjetnik za kulturu pri Veleposlanstvu RH u BiH. On je u govoru zahvalio Ogranku MH Mostar na svemu što čini na promicanju hrvatske kulture.

Uslijedio je izvještaj predsjednika MH Mostar Josipa Muselimovića o radu mostarske Matice u protekle dvije godine. Rezultati koje je MH Mostar postigla doista zadivljuju. Stalne likovne izložbe, veliki broj književnih djela u edicijama »Hum«, »Pogledi« i »Baština« te izlazak već deset brojeva časopisa »Motrišta« (jedanaesti je u pripremi). Osim toga bogato je razgranata glazbena djelatnost, a počasni član MH Mostar, dirigent Vjekoslav Šutej, koji sa Španjolskom kraljevskom filharmonijom priprema Božićni koncert, obećao je da je već dogovorio da taj eminentni orkestar gostuje u Mostaru.

Nada Dalipagić iznijela je Prijedlog izmjena i dopuna pravilnika MH Mostar, u kojem je predloženo da se Predsjedništvo s devet poveća na petnaest članova, a Nadzorni odbor s tri na sedam. Prijedlog je aklamacijom prihvaćen, kao i predloženi kandidati. Za predsjednika je tako ponovno izabran Josip Muselimović. Na kraju je Jago Musa iznio okvirni program rada za sljedeće razdoblje. On bi se mogao sažeti u jednu rečenicu. Čuvati i promicati hrvatsku kulturu. Prije skupštine otvorene su nove, lijepe prostorije MH u Mostaru.

Krešimir Blažević

Vijenac 174

174 - 2. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak