Vijenac 174

Matica hrvatska

Predstavljanje knjige

Obračun sa stereotipovima

Predstavljanje knjige Mladena Machieda Slatkogorka Italija

Obračun sa stereotipovima

Predstavljanje knjige Mladena Machieda Slatkogorka Italija

Hrvatska književna scena obogaćena je hvalevrijednim djelom Mladena Machieda Slatkogorka Italija, a što su svojom besjedom na predstavljanju knjige u zgradi Matice hrvatske u Zagrebu 26. listopada 2000. potvrdili predsjednik Matice hrvatske Josip Bratulić te Velimir Visković, Morana Čale i Žarko Paić.

To svojevrsno autobigrafsko štivo rezultat je autorova dugogodišnjega proučavanja talijanske književnosti. Obradio je stotinjak suvremenih talijanskih pisaca na književnoj i ideološkoj razini, protkavši odnos prema njima subjektivnošću.

Vrstan talijanist, profesor i književni zaljubljenik u talijansku književnost stvorio je na osnovi razgovora i pisama s talijanskim piscima vrijednu memoarsku zbirku. Autor iz središta promatranja pomalo s ironijom iznosi psihoportrete pojedinih književnika, njihova razmišljanja i politička stajališta. Preko drugih govori o sebi, obračunava se s postmodernističkim zapadom i suvremenim kretanjima građanskoga stereotipa. Život izvan matične domovine Hrvatske ogleda se u njegovu stvaralaštvu: stavlja suodnos, povezuje i promišlja hrvatsku i talijansku književnost te govori o gorkoj ironiji doživljaja hrvatske književnosti u Italiji. Na kraju predstavljanja autor je istaknuo kako knjiga nosi težinu oko tridesetak godina iskustva predana proučavanja talijanske književnsoti i subjektivnog doživljaja čudesne zbilje.

Novinarsko-publicističko-znanstveno-memoarskom knjigom hrvatskoga talijanista Mladena Machieda obogaćena je i suvremena hrvatska književnost.

Mladen Machiedo živi, predaje, istražuje i stvara u Italiji. Cijeli stvaralački život posvetio je književnosti. Već sedamdesetih objavio je prvu zbirku talijanske poezije.

Marijana Lisjak

Vijenac 174

174 - 2. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak