Vijenac 174

Kolumne

Ive Šimat Banov ŠETAJUĆI GRADOM

Na vrbi svirala

Na vrbi svirala

Kako se može dogoditi da retrospektivna izložba Koste Angelija Radovanija, ili najnovija monografska Slobodana Vuličevića prođe gotovo nezabilježeno, a da istodobno likovno sumnjiva roba i polusvijet zadobiva vidljivo i ugledno mjesto

Hoće li radišni i živahni krijumčari govoriti o strategiji gospodarstva, a nadriliječnici o reformi zdravstva ove zemlje? Zašto ne? Sudeći po likovnim prilozima na televiziji — to je posve izvjesna stvar. Jer još je u glavnim informativnim emisijama moguće iz kojekakvih razloga prešutjeti neki život, monografsku ili retrospektivnu izložbu, ali je nemoguće ne čuti za trice i kučine koji su zaslugom prijateljskih usluga i intimiteta u stilu ja tebi — ti meni dospjele do zrcalnoga lica katedrale duha. Kako se može dogoditi da retrospektivna izložba Koste Angelija Radovanija, ili najnovija monografska Slobodana Vuličevića prođe gotovo nezabilježeno, a da istodobno likovno sumnjiva roba i polusvijet zadobiva vidljivo i ugledno mjesto. Teško je ostati pristojan!

Osobno govoreći, ožvalavio sam opetovano pišući o nedostatku bilo kakve uređivačke koncepcije televizije kada je riječ o pojavama i fenomenima likovne umjetnosti. Sva (dakako, ne samo moja) pisanja prije desetljeća ili dva žalosno su živa te važeća i danas. Ne hvalim se vidovitošću. Volio bih da sam izgubio to pravo i da sam danas u odnosu na jučer u — krivu.

Prije ideološki razlozi i partijske zadaće, potom u vlastitoj državi prijatelji i neprijatelji, domoljupci i Judini potomci, a danas čisto likovno podzemlje i polusvijet na površini — to je evolucija javne televizije da javnije ne može biti — televizije koja trkelja o svemu i svačemu bez ikakva uredničkog koncepta, bez odgovornosti za kriterije, za sudbine umjetnika i vrijednosti njihova djela. I čovjek koji je u vremenima svakojakih magluština smatran kriterijem i uzorom kakve-takve medijske slobode i neovisnosti postaje utopljen u mehanizam koji je očevidno daleko jači od njega. Konstelacije su ovdje snažne i presnažne, a i prilagodljivost je na velikoj cijeni. Ako ništa drugo, ona je uvijek preporučljiva i nadasve — zdrava.

Bilo kako bilo, katedralni prostor ponovno hrpimice zatrpavaju novi podobnici i miljenici, to je očigledno i dalje medij na raspolaganju. I, dakako, iznovice relativizam kriterija! Pa bilo bi već vrijeme da taj katedralni prostor ima barem ministranta koji će zanemariti babe i stričeve, bigotne utuljene spomenare, svekolike taštine, i koji će prezreti naklonjenost intimitetima svake vrste koje rastežu neku nevoljnost do fenomena i stvaraju od neke malešne dražesti kristalnu zvijezdu. Jer ta katedrala duha iznovice i neumorno svašta, u svojem golemom loncu, kuha.

A vrag neka me odnese ako ova zemlja ima većih problema od sudbine jednog nogometnog maga. Ona s njime rješava sve ono što on sa sobom nije riješio; od problema s jezikom i slaganja rečenica do emocija onoga koji još čeka zapovijed autoriteta (onoga ili ovoga predsjednika) kako bi imao svoje mišljenje i — dakako — svoju stolicu. Vrag neka me odnese ako ova zemlja ima važnijeg posla od pitanja tko će imenovati UNS, VONS, SZUPUK ili neki KUPUS koji će bitno ojačati položaj umirovljenika, radnika i općenito položaj građana ove zemlje i učvrstiti njezine pravne osnovice. Ne vidim ni važnijega posla od preimenovanja ulica i trgova, niti išta važnije od trenutnoga stanja inače uvijek prehlađena političara, koji, kada kihne, potrese cijelu Vladu, što očevidno jako veseli onoga koji ima osjećaj da nije dobio svoju igračku — a to je valjda i sama država!

Polje politike preplavilo je sve. Ono terorizira i gladne i site. I kao da se svi lijepo zabavljaju zbiljom koja to nije. Imamo defileje saborskih i dvorskih pročelja, ali fizionomije niotkuda, reformatore, ali ne i reforme, stalna i trajna rješenja, ali i trenutnu osvetoljubivost koja ujeda bližnje, stalno kriminal i pljačke, a nitko ne vraća ništa, stalno o podzemlju, koje očevidno boravi na svijetloj površini medijske i svekolike slave, stalno socijalni programi, a sve veća bijeda, stalno zagovaranje pravde, a sve veći osjećaj nepravde, bespomoćnosti i nezaštićenosti, stalna briga za bližnje, a sve veća neosjetljivost za sudbine bližnjih... Bilo kako bilo, sve je jasnije da pravda, civilno društvo ili javna televizija čeka naše unuke ili možda njihove unuke.

U sredini, blago rečeno, sumnjivih kriterija i prioriteta, u sredini bučne nazočnosti, u kojoj su najgrlatiji, najvidljiviji, i najpametniji, a tihi nepostojeći i glupi, u zemlji u kojoj je najteže izdržati vlastito mjesto i u kojoj je najrjeđa slika čovjeka na svojemu mjestu, kuha se i safta u loncu svoje neznatnosti jedna zatrovana, jalna i nevoljna sredina. I sve se više čini da nema šansu izaći iz vlastitoga lonca.

Ona je, bez obzira što priča, žalosno dovoljna samoj sebi.

Ive Šimat Banov

Vijenac 174

174 - 2. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak