Vijenac 174

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

LIKOVNI GLOBUS
slikaIzložbe

Etruščani u Palazzo Grassi

Venecija U venecijanskoj palači Grassi 26. studenog bit će otvorena velika izložba o jednom od najstarijih naroda italskoga poluotoka, Etruščanima. Izložbom rukovodi najveći svjetski etruskolog Marco Torelli. Etruščani se predstavljaju sa više od sedam stotina izložaka dopremljenih iz osamdesetak svjetskih muzeja, najbitnijih dokumenata koji obuhvaćaju njihov razvitak, kulminaciju i konačan pad pod rimsku upravu. Vrlo zanimljiva izložba bit će otvorena sve do 1. srpnja 2001, a pobliže informacije doznajte na http://www.palazzograssi.it.

/slike/vijenac/Vij174/STG61985


slikaManetova mrtva priroda

Pariz U Musée d'Orsay upravo je otvorena izložba mrtvih priroda Edouarda Maneta (1832-83). Manet je slikao mrtve prirode cijeloga života i smatrao ih osnovom slikarstva. Na izložbi su prikazane velike kompozicije kao i mali crteži, radovi vodenim bojama i grafike. Prvi put skupljeni na jednoj izložbi, sedamdeset i četiri Manetova djela. I sam je Manet rekao: »Slikar može izreći sve kroz voće ili cvijeće, ili pak oblake.« Izložba je otvorena do 7. siječnja 2001. Informacije na www.musee-orsay.fr:8081.

/slike/vijenac/Vij174/STG24257


slikaRođenje impresionizma

Treviso Još od rujna u Casa dei Carraresi u Trevisu traje izložba naslovljena Rođenje impresionizma, kao treći dio velikih studija o temama i središnjim figurama impresionizma. U četiri dijela, izloženo je sto šezdeset djela iz razdoblja 1830-1874. godine; dva dijela o francuskom slikarstvu i Barbizonskoj školi, jedan o umjetnicima koji su utrli put impresionizmu i posljednji dio o slikarstvu pariškog Salona. Među mnogim predstavljenim umjetnicima tu su Corot, Courbet, Millet, Rousseau, Cézanne, Degas, Manet, Monet, Pissarro, Renoir i Sisley. Izložba je otvorena do 14. siječnja 2001. Pogledajte na http://www.lineadombra.it.

/slike/vijenac/Vij174/STG38083


slikaNa kraju Egipta

Rim Do 25. veljače sljedeće godine možete u rimskoj Palazzo Ruspoli, Fondazione Memmo, razgledati izložbu posvećenu Kleopatri. Izloženo je otprilike 350 izložaka iz Kleopatrina doba, s kraja egipatske civilizacije, uključujući i instalaciju koja prikazuje interijer piramide. Većina izložaka dolazi iz Egipatskog muzeja u Kairu, londonskoga British Museuma i Grčko-rimskog muzeja u Aleksandriji. Izložba će nakon Rima, od travnja do kolovoza, biti preseljena u London. (http://www.palazzoruspoli.it)

/slike/vijenac/Vij174/STG34843


slikaKnjige

Julian Bell, What is Painting?, Representation and Modern Art, Thames & Hudson, 1999. Jednostavno pisana knjiga odgovara na osnovna pitanja o slikarstvu uopće. Raspravljajući o mijenama u slikarstvu koje su uzrokovane različitim društvenim i inim uvjetima, Bell objedinjuje imitaciju, prikazivanje, apstrakciju, modernitet i dekonstrukciju. Raspravljajući od Aristotela do Freuda, knjiga o slikarstvu iz slikareva pera naglašava vjerovanje o značenju slikarstva kao sredstva osobnoga i javnog izričaja. A work of refreshing originality, rekao je za knjigu sam E. H. Gombrich.

/slike/vijenac/Vij174/STG62482


slikaČasopis

Njemački mjesečnik Art Kunstmagazin dio tekstova objavljuje na http://www.art-magazin.de. Broju od studenoga tema je suvremena fotografija, a među brojnim informacijama tu se nalaze i obavijesti o izložbama u Njemačkoj i ostatku svijeta s ponekom recenzijom. Za bolji uvid u, nedvojbeno kvalitetan, umjetnički časopis potrebna je pretplata.

/slike/vijenac/Vij174/STG42289


slikaInternet

http://www.haring.com Ovo je službena internetska adresa Zaklade Keitha Haringa, vrlo osebujnoga njujorškog umjetnika koji je umro 1990. u trideset drugoj godini od side. Ubraja se među najangažiranije umjetnike druge polovice stoljeća, a sve ostale informacije o njegovu životu i umjetnosti, projektima i bibliografiji saznajte na ovom siteu. Osim toga tu možete naručiti širom svijeta poznate majice ili postere.

/slike/vijenac/Vij174/STG21267


Marko Kružić

Vijenac 174

174 - 2. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak