Vijenac 174

Kazalište

KAZALIŠNI GLOBUS

KAZALIŠNI GLOBUS

Ledeno sjeme u Poljskoj

Lublin. Poljska. Drama Ledeno sjeme Ive Brešana, pisca i dramatičara kojeg ne treba posebno predstavljati, izvedena je 21. listopada u kazalištu Juliusza Osterwyja u Lublinu. Prijevod te drame prvi put je objavljen u poljskom časopisu »Dialog« u proljeće ove godine, u kojem je, posredovanjem Hrvatskoga centra ITI, u tematskom bloku predstavljena suvremena hrvatska drama s nekoliko stručnih tekstova i projevodom Brešanova teksta i teksta Lade Kaštelan. Dramu je, pod naslovom Diabelskie nasienie prevela Dorota Jovanka Ćirić, a na scenu u Lublinu postavio ju je redatelj Krzysztof Babicki.

Studeni u Londonu

West End. London. Kraj listopada i početak studenog u Londonu nudi mnoštvo novih kazališnih predstava. Od poznatijih naslova možemo spomenuti Godberove Izbacivače (Bouncers), koje sam autor ponovno postavlja 6. studenog. Na repertoaru The Actors Company nalazi se od 27. rujna zanimljiva kompilacija Anouilhove Antigone i Čehovljeve Ženidbe u režiji Marine Calderone. Riverside Studios 11. listopada konačno su postavili dugo najavljivani projekt Bollywood 2000: Yet Another Love Story o ljubavnoj priči u Indijskom filmskom gradu, trenutno najvećoj filmskoj tvornici na svijetu, a Steven Berkoff će potkraj studenog u Frontline Theatreu izvoditi novi projekt Berkoff's Loners o tri izgubljena slučaja, maničnoj depresiji i samoubojstvu.

Časopisi

»Theatre« Ovaj kazališni časopis izdaje Duke University Press u Americi. Časopis je počeo izlaziti 1968. kao suradnja najpoznatijeg američkog Sveučilišta Yale i Yale Repertory Theatrea. Osnivačica i današnja urednica časopisa je Erica Munka, a kao jedan od urednika potpisan je i slavni teatrolog Jan Kott. Objedinivši u uredništvu stručnjake koji podučavaju dramu na Yale School of Drama i kazališne djelatnike, časopis se odlučio za praćenje svega što je novo u svjetskom kazalištu, s naglaskom na eksperimentalnim i radikalnim promjenama kazališnog izraza i izvedbenih umjetnosti uopće. Ne začuđuje stoga što časopis donosi temate o europskom kazalištu, što u više navrata člancima prati rad Petera Sallarsa i Roberta Wilsona te objavljuje prijevode suvremene svjetske drame. Dramatičar Tony Kushner o njemu se izrazio kao o nužnom segmentu poznavanja svjetskih tokova u kazalištu. U jednom od novijih brojeva časopis je objavio prijevod drame Obiteljske priče Biljane Srbljanović. Više informacija na web-adresi http://www.yale.edu/drama/publications/theater/.

Knjiga

Suvremena slovačka drama Slovački Teatarski institut iz Bratislave objavio je prvi svezak knjige Contemporary Slovak Drama, koji donosi četiri suvremene slovačke drame prevedene na engleski jezik Franky je OK, Peggi je u redu, a kuća je super! komad je o »beketovskom kauboju« mladog pisca i redatelja Martina Čičvaka (1975), Ručak nad gradom, nagrađivan komad Lacoa Kerate (1961) o tragikomičnom pokušaju komunikacije para. Viliam Klimaček (1958) u Dosadi na plaži na pustom otoku okupio je »grupu bizarnih karaktera«. Četvrti je komad Dno, zajednički projekt nastao u The Stoka Theatre (što znači kanalizacija), nezavisnom kazalištu koje je od 1991. poznato po zanimljivim i intrigantnim predstavama. Urednik je knjige i autor uvoda kazališni kritičar i teatrolog Juraj Šebesta. Kontakt sebestaŽdu.savba.sk.

Web-stranice

Na adresi http://www.curtainup.com mogu se pronaći kazališne kritike napisane isključivo za web. Kritičari, slučajni gledatelji i cijenjeni stručnjaci na tim stranicama objavljuju kritike o američkom kazalištu i kazališnim predstavama koje se trenutno nalaze na repertoaru. Kako postoji nekoliko kritika za pojedini naslov, možete provjeriti koliko se predstava od premijere do svoje posljednje izvedbe promijenila ili kako je neki novi glumac poboljšao (ili pogoršao) predstavu u koju je uskočio.

Festivalčić

New Yersey. SAD. U Americi postoji mnoštvo kazališnih festivala, a New Yersey Shakespeare Festival, koji je započeo 24. listopada i trajat će do 19. studenog, samo je jedan od manjih festivala koji se trudi postaviti skupe i velike produkcije u kojima glume poznati glumci s Broadwaya. Produkcija Shakespeareova Mletačkog trgovca u režiji Richarda Corleya u kojoj glume Stevie Ray Dallimore, Kate Forbes, Nicholas Kepros, Ian McKellen i Tim Curry, kojom je otvoren Festival, uključuje glumce čija su imena američkoj publici dovoljno poznata da zbog festivala i kazališnih predstava krene put Madisona u New Yerseyju. Festival će se zatvoriti izvedbama drame Plava ptica Mauricea Maeterlincka.

Hrvatski centar ITI Unesco

Vijenac 174

174 - 2. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak