Vijenac 174

Informatika

INFORMATIČKI GLOBUS

INFORMATIČKI GLOBUS
slikaMicrosoft predstavio NET-strategiju

Tvrtka Microsoft Hrvatska u sklopu svjetske promocije predstavila je novu generaciju proizvoda i usluga, kao i novu poslovnu strategiju Microsofta. Riječ je o dugo najavljivanoj Microsoft.NET-strategiji, koja ima za cilj uporabom novih Microsoftovih proizvoda, uvažavajući promjene na globalnom tržištu uzrokovane internetskom ekonomijom, ubrzati i poboljšati kvalitetu poslovanja tvrtki. Riječ je o sveobuhvatnoj strategiji koja uključuje poboljšanja u oba osnovna segmenta poslovnih aktivnosti — poslovanju s krajnjim korisnicima te poslovanju između tvrtki. Konkretno, riječ je o nizu specijaliziranih programskih modula koji se postavljaju na internetske i ostale poslužitelje što se rabe u svakodnevnom poslovanju. Na predstavljanju je sudjelovala i tvrtka Compaq, koja je trenutačno jedan od najvećih proizvođača računala u svijetu. Stručnjaci iz tvrtke Compaq demonstrirali su praktične mogućnosti primjene novih Microsoftovih proizvoda u segmentu pohrane velikih količina podataka. Zanimljivo je da cijeli događaj nije organiziran isključivo kao promidžbeni, nego su informatičari iz najvećih hrvatskih poduzeća i ustanova kao što su Zavod za platni promet, Podravka, Porezna uprava, Ministarstvo financija i Privredna banka Zagreb prezentirali svoja konkretna iskustva u radu s novim Microsoftovim proizvodima.

slikaClinton ubrzava uvođenje mobitela treće generacije

Mobilna telefonija definitivno je postala industrijska grana od strateškog značenja. Jedan od svakako vrlo praktičnih pokazatelja svakako je opsežna kampanja pod naslovom O gospodarskoj važnosti 3G tehnologija, koju je pokrenuo predsjednik SAD Bill Clinton, nastojeći mobilizirati nekoliko velikih državnih agencija kako bi se što prije odredile frekvencije za treću generaciju (3G) mobilnih telefonskih mreža. Pri tome je Clinton eksplicitno istaknuo da »SAD mogu izgubiti svoj udio u možda najsnažnijoj industrijskoj grani 21. stoljeća ako se uključe prekasno«. Pri tome nije ostao samo na riječima, nego je Ministarstvu trgovine (Department of Commerce) i Saveznoj komisiji za telekomunikacije (Federal Communications Commission (FCC)) zapovjedio da za tjedan dana definiraju sustav frekvencija na kojima će raditi bežični uređaji treće generacije te da za najviše mjesec dana naprave prijedlog razmještaja frekvencijskih pojaseva kako bi se otvorio prostor za nove 3G bežične usluge. U tehničkom smislu riječ je o vrlo teškom zadatku stoga što su brojne frekvencije koje rabe 3G telefonske mreže već u uporabi od strane poslovnih i akademskih institucija, no uzme li se u obzir podatak koji je iznio voditelj Clintonova Vijeća savjetnika za gospodarska pitanja Martin Baily, da će prema procjenama analitičara primjena nove tehnologije u prvim godinama primjene američkom gospodarstvu donijeti dodatni prihod između pedeset i sto milijarda dolara, navodi na zaključak kako će se sigurno naći neki kompromis.

slikaKonferencija o internetizaciji Hrvatske

Prije nekoliko dana tvrtka Ericsson Nikola Tesla organizirala je konferenciju pod naslovom Internetizacija Hrvatske: Izazov sadašnjosti — rješenja budućnosti. Organizatori su uspjeli okupiti veliki broj stručnjaka koji se bave tim segmentom poslovanja u Hrvatskoj. Najviše je bilo riječi o stanju, značenju i planovima internetizacije Hrvatske, kao i Vladinoj strategiji razvoja Hrvatske pod naslovom Hrvatska u 21. stoljeću. Pri tome su još jednom ustanovljene dobro poznate žalosne činjenice o sve većem zaostajanju za razvijenim zemljama, iznimno malom broju korisnika Interneta u Hrvatskoj i sl. Zanimljivo je da se svi sugovornici slažu da država mora biti glavni inicijator radikalnog zaokreta u informatizaciji društva, te da pri tome valja posebnu pozornost posvetiti ljudima kao najvažnijem resursu. Riječju, baš ništa novo i korisno. Ipak valja istaknuti da je pored tih jalovih i u praktičnom smislu ne osobito korisnih rasprava bilo riječi i o suvremenim tehnološkim rješenjima na području telekominukacija, pri čemu svakako valja istaknuti novi proizvod Ericsson Nikole Tesle — Internet kiosk.

slikaNajsiromašnijima besplatni PC

Britanska vlada ne posustaje u svojim naporima internetizacije društva. Posljednji potez na tom području odnosi se na pokušaj smanjenja tzv. digitalnog raslojavanja, i to na način da se najsiromašnijim građanima daruje čak trideset i pet tisuća osobnih računala, čija se vrijednost procjenjuje na desetak milijuna funti. Prvih dvije tisuće besplatnih računala bit će podijeljeno stanovnicima gradića Kensigtona smještena u blizini Liverpoola, u kojem je zabilježena trostruko veća stopa nezaposlenosti od državnoga prosjeka, i ima najveći broj beskućnika. Također je predviđeno da se uz računalo dostavlja sve što je potrebno za priključak na Internet po povlaštenoj cijeni. Pokrenuta je posebna web-stranica preko koje se nude razni tečajevi na Internetu, savjeti o zapošljavanju i sl. Prema posljednjem istraživanju samo 20 posto siromašnih obitelji u Velikoj Britaniji ima mogućnost pristupa Internetu.

slikaIntelove bežične periferije

Mnogi korisnici osobnih računala bili su često frustrirani mnoštvom žica i kabela koji se koriste za povezivanje raznih perifernih uređaja na osobno računalo. To se posebno odnosi na miš i tipkovnicu. Najveći svjetski proizvođač procesora i ostalih elektronskih komponenata za osobna računala tvrtka Intel nedavno je predstavila novu liniju perifernih uređaja za osobna računala, Intel Wireless Series, koji s osobnim računalom komuniciraju bežično. Rješenje je primjenjivo na bilo koje računalo tako što se na njega kabelom priključi mali uređaj, tzv. bazna stanica, te preko njega bežično komunicira s perifernim uređajima. Od svih najavljenih uređaja na tržištu će odmah biti raspoloživi najvažniji — miš, tipkovnica, te palica za igru.

Slaven Batnožić

Vijenac 174

174 - 2. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak