Vijenac 174

Znanost

Sveučilište u Zagrebu

Iksica za cijelu Hrvatsku

Sveučilište u Zagrebu

Iksica za cijelu Hrvatsku

Prepuna dvorana kina Forum Studentskog doma Stjepan Radićbila je u utorak, 24. listopada, svjedokom žustre rasprave i međusobnih optužbi. U povodu teme tribine Studentski standard — jučer, danas, sutra iznosile su se svakakve brojke i razvila se rasprava između uzvanika, ministra znanosti i tehnologije Kraljevića, ravnatelja Studentskog centra Protuđera, zamjenika rektora Milanovića te predsjednika Studentskog zbora Panjička.

Glavna rasprava vodila se oko dobro poznatih tema koje su do sada tresle sveučilišne temelje — poslovanje SC-a, tajni izvještaj revizije njegova poslovanja (koji Studentski zbor nije ni dobio, a ministar jest, ali navodno uz Kristove muke), ministrovo (ne)legalno useljavanje 750 studenata u studentske domove (pravdao se činjenicom da ima pravo na to po statutu, ali da će se to promijeniti), ministrov dug SC-u (dvadeset milijuna kuna), ministrov dug Studentskom zboru (milijun i pol kuna), profiterstvo SC-a na Vojnim igrama itd. Padale su teške riječi, ministar je čak izjavio: »SC nema moje nepovjerenje, ali definitivno ima moju sumnju.« No ipak se obvezao: »Ako se pokaže da sam stvarno davao neutemeljene izjave u vezi SC-a, dat ću ostavku.« U vezi sa svim optužbama, Protuđer, pored tvrdnji da su one inicirane da se makne sadašnje vodstvo SC-a, izjavio je: »Nedostataka je sigurno bilo, ali kriminala ne!« te javno pozvao i financijsku policiju da to utvrdi.

Glavni problemi u svim tim skandalima ipak su isplivali na površinu. Ustanovljeno je da smještajni kapaciteti nipošto ne zadovoljavaju potrebe pa je utvrđeno da bi trebalo izgraditi barem pet tisuća novih smještajnih mjesta. Nadalje, predstavljen je plan da iksica, studentska identifikacijska kartica, zaživi konačno u cijeloj Hrvatskoj u sljedećih nekoliko mjeseci, kad ministarstvo napokon vrati sve dugove.

Luka Cukerić

Vijenac 174

174 - 2. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak