Vijenac 174

Glazba

GLAZBENE VATRENE LOPTE

GLAZBENE VATRENE LOPTE
Koncerti

Nešto je čudno u zraku. Nakon što je Kulušić otvorio svoja vrata rokerima, na red je došla i Tvornica, oko koje se u posljednje vrijeme diglo prilično prašine, ali se ona naglo slegla. Trećega studenoga svirat će Let 3. Dakle živi su. Da su svirku najavili za Sve svete ne znam kako bih to protumačio. Ovako u-živo i na-živo. Šest dana poslije, 9. studenoga trenutno najbolja i najpotentnija hrvatska grupa The Beet Fleet mazat će u Tvorničkoj hali svoj uraganski nastup. Dodatne informacije na: http://corner.boa.hr i http://corner.boa.hr/tvornica

Od bližih nam gradova München će 10. studenoga ugostiti grupu Vast, koju mnogo hvale. O njihovu novom CD-u u jednom od idućih brojeva. I još jedno podsjećanje: Rhe Corrs u Beču 15. studenoga 2000.

Info

Dugo najavljivani novi album grupe REM valjda će uskoro biti gotov. Grupa ga snima u nekoj kućerini u Irskoj. U međuvremenu objavili su na DVD formatu ono što je bilo na VHS kasetama. Parallel, This FilmIs On, Pop Screen i Tourfilm, bolja slika, bolji ton.

U2 iznenadili su publiku u pariškom lokalu gdje je bilo i mnoštvo poznatih osoba. Mick Hucknall pjevač grupe Simply Red, vlasnik birca, bio je i sam među gledateljima, a osim njega našle su se tu i Beatrice Dalle i Naomi Campbell te još stotinu i pedeset fanova koji su došli na playback čuti novi album grupe All That You Can Leave Behind. Nakon izvedenih nekoliko pjesama s novoga albuma grupa je odsvirala i Bad, Mysterious Ways te još nekoliko svojih hitova.

slikaKnjige

Clinton Heylin, Sad Refrains, The Story Of Sandy Denny Mnogi su je proglašavali najboljom engleskom folk pjevačicom. Činjenica jest da je Sandy bila sjajna vokalistica, ali i autorica. Who Knows Where The Time Goes jedna je od najboljih pjesama što ju je iznjedrio novi folk sedamdesetih. U knjizi autor se više okreće Sandynom ocu koji je nadživio i kćer i njezina muža i suglazbenika iz legendarnih Fairport Convention Trevora Lucasa. Zna se da je Sandy bila alkoholičarka i navučena na drogu. Zna se i da je imala mnogo ljubavnika (kao i njezin muž ljubavnica) i da su joj najbolji prijatelji bili također pokojnici Keith Moon i Lowell George. No fokusirati knjigu na te stvari ipak je više trič-trač negoli prava biografija jedne velike duše koja je bila labilna osoba.

slikaVideo

The Chieftains, An Irish Evening, 1991, režija David Donaghy, cijena oko 20 dolara, narudžba: http://www.amazon.com Snimka koncerta iz Wiat Grand Opera House u Belfastu. Razina glazbe, zar to uopće treba spominjati kad su Šefovi posrijedi, najviša je moguća. Na koncertu su gosti bili Nanci Griffith (opravdano — divna pjesma Red Is The Rose) i Roger Daltrey is grupe The Who. Koncert možete nabaviti i na CD-u. A za gledanje pobrinuli su se plesači koji su poslije nastavili svojim jiggs/reels putem. Je li netko od njih bio i u Zagrebu u trupi The Magic Of The Dance, ne znam. Prava poslastica za ljubitelje keltske/irske glazbe.

slikaČasopisi

»New Musical Express« Časopis legenda — rastao je skupa s rockom i propadao kad i on. NME donosi svježe informacije, poboljšava kvalitetu, ali draži mi je bio na najobičnijem papiru. Čudim se (evo, baš prodajem milijunsku ideju) da se nitko od naših izdavača nije sjetio pokrenuti hrvatski NME. Budimo realni i tražimo nemoguće. Samo tko bi kupovao takav časopis? Adresa http://www.nme.com

slikaInternet

Virgin Net (http://www.virgin.net) Ovo je stranica jedne od najvećih diskografskih kuća. Nude vijesti, raspored koncerata, top ljestvice, recenzije, prodaju CD-a i videa. Posebnost je i brbljaonica u kojoj možete nasamo razgovarati s nekim od svojih uzora ili, ah, idola. Preko ove stranice možete doći i do drugih glazbenih stranica na Internetu.

Krešimir Blažević

Vijenac 174

174 - 2. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak