Vijenac 174

Film

FILMSKA ČETVRT

FILMSKA ČETVRT
/slike/vijenac/Vij174/
slikaRedford u pohodu na Oscara

U studenom i prosincu svake godine u američke kinodvorane stižu filmska ostvarenja koja imaju najveće izglede u utrci za Oscare. I to neovisno hoće li ih uistinu i osvojiti. Jedan se takav film u tamošnjim kinima počinje prikazivati 3. studenoga i, kako se čini, na najboljem je putu zavrijediti barem pokoju nominaciju za najčuveniju filmsku nagradu na svijetu. Riječ je o drami The Legend of Bagger Vance, poprilično skupoj (proračun od sedamdeset milijuna dolara) ekranizaciji priče o veteranu Prvog svjetskog rata koji, ne mogavši preboljeti traume pripadnika izgubljene generacije, životnu utjehu nalazi u igranju — golfa. Na turniru najboljih igrača tog vremena od presudne će mu pomoći biti tajanstveni nosač palica i njegovi gotovo filozofski savjeti. U glavnim su ulogama novoholivudske zvijezde Matt Damon i Will Smith, dok se režije prihvatio vječni mladić američke kinematografije — Robert Redford (63). Par mladih i veoma perspektivnih glumaca uz Redfordovo redateljsko umijeće (Obični ljudi, Šaptač konjima) mogli bi od ove legende na filmu napraviti i pravu legendu među Oscarima.

/slike/vijenac/Vij174/STG10899
slikaAlmodóvar hoće-neće

Poslije trijumfalnog puta tragikomedije Sve o mojoj majci diljem svijeta, španjolski se redatelj Pedro Almodóvar (49) odlučio na svoj prvi film na engleskom jeziku. No, odluka je bila kratka vijeka. Bez posebnih objašnjenja odustao je od režije filma The Paperboy, koji se trebao početi snimati ove jeseni. Projekt je bio nadahnut romanom književnika Petera Dextera, čiji je spiritualni Michael poslužio kao sjajan predložak istoimenog hita redateljice Nore Ephron iz 1996. s Johnom Travoltom u ulozi paloga anđela. Almodóvar je u ovom trenutku očito zasićen režijom, pa je obznanio da će zasad samo producirati. Tako će u realizaciji drame s elementima horora El espinazo del diablo sunarodnjaka Guillerma del Tora (Mimic) sudjelovati tek kao izvršni producent. Film će se snimati u Madridu, a u kinima se očekuje tijekom sljedeće godine. Možda se dotad maestralni Almodóvar predomisli i ipak okuša u radu s glumcima koji govore engleski. A misle španjolski kao on.

/slike/vijenac/Vij174/STG61690
slikaViše novca za hrvatski film?

Hrvatska će najvjerojatnije ući u Eurimages. Rezultat je to dogovora s prošlotjednoga sastanka u Zagrebu ministra kulture Antuna Vujića i predsjednika Eurimagesa Giannija Massara. Ministarstvo će kulture stoga i službeno zatražiti primanje Hrvatske u taj važan filmski fond, osnovan 1988. radi sveobuhvatne potpore europskim kinematografijama. Financijska se i logistička pomoć fonda odnosi na koprodukcije, distribuciju i prikazivanje igranih i dokumentarnih filmova. Izvršnom odboru Eurimagesa Ministarstvo treba dostaviti elaborat o stanju filmske produkcije u Hrvatskoj, kao i o zakonskoj regulativi u području filma. Među uvjetima koje buduća članica (trenutačno ih ima dvadeset i pet) mora zadovoljiti jesu i tri konvencije — Europska konvencija o filmskim koprodukcijama br. 147, Europska konvencija o televiziji bez granica i Europska konvencija o zaštiti intelektualnih prava.

/slike/vijenac/Vij174/STG23849

Knjiga

D. A. Stern, Blair Witch 2: Book of Shadows (http://www.amazon.com) Sedam dana prije filmske premijere (31. listopada) nastavka najisplativijeg filmskog ostvarenja svih vremena Projekt: Vještica iz Blaira, u američkim se knjižarama pojavio roman s događajima iz filma. Prema prvim, i to visokim ocjenama, D. A. Stern potpisuje iznimno napeti horor o petorici mladih obožavatelja troje nestalih filmaša koji nastoje odgonetnuti što se zapravo dogodilo u ukletoj šumi oko gradića Blaira.

/slike/vijenac/Vij174/STG23849

Časopis

»The Dark Side« (http://www.cbony.co.uk/darkside/) Britanski dvomjesečnik specijaliziran za horor filmove, »The Dark Side«, ponajbolja je svjetska publikacija na tom području. Časopis uređuje Allan Bryce, a za cijenu od dvije funte i 95 penija čitatelji mogu uživati (recimo to tako) u nizu recenzija novih i klasičnih filmova strave i užasa, u intervjuima s redateljima, scenaristima i glumcima tog žanra te u ekskluzivnim reportažama sa snimanja. U prodaji je već 87. broj.

/slike/vijenac/Vij174/STG23849
slikaDVD

Jackie Chan, My Story (http://www/amazon.com) Pravim imenom Kong-sang Chan, hongkonški glumac s prebivalištem u Los Angelesu, Jackie Chan (46) nakon uspješnoga početka američke karijere (Gas do daske), izdao je na DVD-u dokumentarac o svom životnom i glumačkom putu. Zanimanje za veoma slikovit disk pojačavaju i njegova dva ovogodišnja filma, komedija Šangajsko podne i akcijski The Legend of Drunken Master u redistribuciji.

/slike/vijenac/Vij174/STG10113
slikaInternet

Nezaobilazni »Film.com« (http://film.com/) Prema mnogim statistikama jedna od najposjećenijih filmskih stranica u virtualnom svemiru jest on-line dnevnik »Film.com«. Otkrivamo samo djelić sadržaja: filmski osvrti, pregledi novih filmova, festivali, stručni eseji, reportaže, foršpani, linkovi...

Boško Picula

Vijenac 174

174 - 2. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak