Vijenac 174

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

ARHITEKTONSKI GLOBUS
/slike/vijenac/Vij174/
slikaIzložba japanskih malih kuća u Njemačkoj

Izložba kojom se njemačkoj publici predstavlja nadolazeća generacija japanskih arhitekata u visokoestetiziranoj mješavini planova i modela u velikom mjerilu te elektroničkih informacija na nezaobilaznim leptopima obuhvaća prikaz četrnaest minikuća — »struktura satkanih za vrijeme, prilagođenih životnom ciklusu svojih stanovnika« šestorice japanskih arhitekata, svih mlađih od četrdeset godina.

Projekti malih stambenih kuća, predviđeni za gusto izgrađene i visoko napučene aglomeracije Tokija i Osake, s karakterističnim japanskim osjećajem za maksimalnu iskoristivost minimaliziranih tlocrtnih površina ponajprije provociraju nekonvencionalnim prostornim rješenjima, koje u katalogu izložbe Hannes Rossler definira kao stambene kuće koje su čisti međuprostor: »Minikuće pokazuju nemoguće mogućnosti, one su paradigma uskog prostora.« Nakon što je u kolovozu predstavljena u Arhitektonskoj galeriji u Münchenu, a u rujnu u Frankfurtu, izložba dalje odlazi u Dresden, Zürich i Beč.

Sve dodatne informacije na adresi: http://www.minihauser.de.

/slike/vijenac/Vij174/STG29152

Leslie Martin, 1908-2000.

Jedna od središnjih figura britanske arhitekture u dvadesetom stoljeću, Sir Leslie Martin, umro je u dobi od devedeset i dvije godine. Podjednako uspješan kao praktičar i profesor arhitekture, Martin je snažno utjecao na prihvaćanje ideja internacionalnog modernizma na britanskom otočju.

Njegova najpoznatija realizacija, Royal Festival Hall, datira iz doba poslijeratne izgradnje, kada je Martin u okviru London County Councila dizajnirao poznatu londonsku koncertnu dvoranu kao središnji objekt rekonstrukcije londonskoga South Banka, gdje se odvijao legendarni Britanski festival 1951.

Uz mnogobrojne realizacije, osobito sveučilišnih zgrada u Cambridgeu i Oxfordu, Martin je gradio utjecajnu akademsku karijeru kao prvi profesor arhitekture u Cambridgeu od 1956. do 1972. Nakon umirovljenja i dalje projektira do sredine osamdesetih, a posljednjega razdoblja najpoznatije je ostvarenje Centar suvremene umjetnosti za Zakladu Gulbenkian u Lisabonu.

/slike/vijenac/Vij174/STG29152

Monografija o Arhitektonskom fakultetu

U Muzeju Mimara 24. listopada predstavljena je monografija o Arhitektonskom fakultetu kojom se obilježava osamdeseta godišnjica utemeljenja visokoškolske arhitektonske edukacije u nas, što je započela školskom godinom 1919/20. na tadašnjoj Kraljevskoj tehničkoj visokoj školi.

Reprezentativna publikacija velikog formata na četiristo stranica i sa više od 750 ilustracija donosi iscrpan prikaz nastanka, razvoja i ustroja studija arhitekture na danas jedinoj arhitektonskoj školi u Hrvatskoj (između dva svjetska rata djelovala je i druga — Arhitektonski odjel na Likovnoj akademiji). Knjiga sadrži stotinjak poglavlja podijeljenih u tri velike cjeline. U prvom dijelu detaljno je obrađen nastanak i razvoj Fakulteta, današnji ustroj te razni aspekti bogatog edukativnog i javnog djelovanja Fakulteta te njegovih nastavnika i studenata.

U drugom dijelu na enciklopedijski su način obrađene biografije svih nastavnika koji su tijekom povijesti sudjelovali u nastavi, a u trećem dijelu između ostalog donesen je kronološki slijed svih diplomanata, magistranata i doktoranata Fakulteta.

/slike/vijenac/Vij174/STG29152
slikaSvjetski kongres u Seulu

U južnokorejskom glavnom gradu od 9. do 21. studenoga održat će se Svjetski kongres s temom oblikovanja okoliša za novi milenij, strukturiran u tri zasebne konferencije: prva s temom Univerzalni dizajn odvija se od 9. do 13. studenog, slijedi je konferencija s temom Zeleni dizajn od 13. do 17. studenog te završna konferencija od 17. do 21. studenog s temom Kulturni dizajn, dok će se specijalni plenarni simpozij održati 17. studenog s temom Okoliš digitalizirane budućnosti i kulture. Očekuje se sudjelovanje niza svjetski relevantnih eksperata, a među prijavljenima su i Mario Botta, Fumihiko Maki, Charles Correa, Michael Graves, Greg Lynn, Paolo Soleri i mnogi drugi. Skup prate i mnogobrojna popratna događanja, izložbe, studentski natječaj i kongres studenata.

Detaljne informacije na tel. + 82 2 3147 1192, 3 fax +82 2 3147 1194, e-mail: Seoul2000Žmillenniumed.org i http://www.millenniumed.org

/slike/vijenac/Vij174/STG60524
slikaThe World Architecture Awards

U suradnji sa RIBA-om (Royal Institute of British Architects) poznati britanski arhitektonski časopis »World Architecture« pokrenuo je jedinu globalnu godišnju arhitektonsku nagradu, The World Architecture Awards.

Žirirat će se u dva stupnja. Inicijalni izbor pet najboljih arhitektonskih ostvarenja na lokalnoj razini obavit će deset regionalnih žirija, a između tako dobivenih pedeset svjetskih finalista glavni žiri proglasit će pobjednike u deset kategorija, te apsolutnog pobjednika — najbolju kuću godine, čijem će autoru pripasti glavna nagrada od trideset tisuća dolara, dok će arhitekti finalisti biti pozvani na završnu svečanost u Hongkong lipnja 2001.

Nagrade će se dodijeliti u ovim kategorijama: poslovne zgrade, prodaja/slobodno vrijeme, industrija/istraživanje i razvoj, zdravstvo, zelena arhitektura, obrazovanje, javna namjena/kultura, transport/infrastruktura i stanovanje.

Na natječaj se mogu prijaviti djela koja jesu ili će biti završena u razdoblju od 1. siječnja 1999. do 31. prosinca 2000, a prijave se primaju do 1. prosinca 2000. Detaljne informacije moguće je dobiti na tel. ++44 1242 577277 ili na adresi: http://www.worldarchitectureawards.co.uk.

Vinko Penezić

Vijenac 174

174 - 2. studenoga 2000. | Arhiva

Klikni za povratak