Vijenac 173

Matica hrvatska

»Cvitak, list za sretno djetinjstvo«, godište I, broj 1 i 2, rujan i listopad 2000

Zanimljiv dječji list

Gl. ur. Krešimir Šego, UG Cvit Međugorje-Mostar i Matica hrvatska Čitluk.

Zanimljiv dječji list

»Cvitak, list za sretno djetinjstvo«, godište I, broj 1 i 2, rujan i listopad 2000. Gl. ur. Krešimir Šego, UG Cvit Međugorje-Mostar i Matica hrvatska Čitluk.

»Cvitak«, jedini hrvatski časopis za djecu u BIH, izlazi na trideset stranica malog formata jednom mjesečno tijekom školske godine. Donosi vrlo raznolike sadržaje. Naglasak je na pjesmama uglednih pjesnika, primjerice Vesne Parun (stalne suradnice), Nikole Šopa ili Dragutina Tadijanovića. (Možda bi znatiželjne čitatelje razveselio i poneki podatak o pjesniku.) Uvršteni su i tekstovi koji pridonose boljem poznavanju domovine, u čemu sudjeluju i sami đaci. Časopis je i inače zamišljen tako da učenici mogu ne samo čitati nego i sami objavljivati, i literarne i likovne radove. Redoviti su prilozi iz povijesti književnosti — kratki, ali stručni: za sada o Bašćanskoj i Humačkoj ploči mr. Ivana Jurića. Rubrika Cvitak narodne poezije iznosi hrvatsko narodno blago, a dotiče se i kulture drugih naroda. Tako su djeci narodnim pričama približeni Eskimi i Indijanci, te osvrtom na izložbu u Tomislavgradu i domorodačka kultura Konga. Vrijedno je spomenuti i edukativne tekstove — onaj o štetnosti pušenja, ili onaj koji djecu potiče da vole i štite prirodu. Tu je i nezaobilazna tema Interneta, ali je osmišljavanje te stranice u početničkoj fazi. Na kraju je zabava: zanimljivosti, nagradne igre, i kratki strip kojega se obje priče do sada doimaju nedovršene.

Važno je i grafičko oblikovanje: slikovni sadržaji koji se preklapaju, boja slova i slike na kojoj su otisnuta — zanimljivo, ali i sklisko.

Nadamo se da će »Cvitak« bivati sve bolji, ponajprije zbog čitatelja koji su se već nakon prvog broja pokazali željnima suradnje. Nemalen će poticaj tom nastojanju, vjerujemo, biti i čestitka Dragutina Tadijanovića objavljena u drugom broju.

Vesna Zednik

Vijenac 173

173 - 19. listopada 2000. | Arhiva

Klikni za povratak