Vijenac 173

Književnost

Danijel Turina, Pristup Yogina

Zagovornik spontane duhovnosti

Hermes Cro, Šibenik, 2000.

Zagovornik spontane duhovnosti

Danijel Turina, Pristup Yogina, Hermes Cro, Šibenik, 2000.

Sjajno ostvarenje vrlo mlada autora (s obzirom na temu koju iznosi), eklekticističkog uvjerenja, no s kojim nadmoćno barata. Pišući u srednjovjekovnoj maniri srednjovjekovnoga bhakte (čitaj: pravom predanošću), dotiče postavke zenbudizma i instant-prosvjetljenja u koanima (naizgled paradoksalnim no dubokoumnim izjavama), taoističkih vježbi iz tantra-yoge, Oshinih ekscentričnih razigranosti u kojima prepoznajemo životnu radost svetog Franje, ali i autorovih glavnih uzora — Babajija i Isusa.

Sve je povezano. Sve su religije samo djelići univerzalne Istine, slagalice koja isključivo spajanjem, nikako razdvajanjem, može dati konačnu sliku. Ipak, zagovornik je spontane duhovnosti koja i jest čovjekovo prirodno stanje, tvorac sintagme Up-stream kriye (uzlazne kriye ili akcije). Naime, prvi korak na putu duhovnoga jest prepoznavanje i svjesnost stvarnosti, sadašnjega trenutka, odnosno buđenje Kundalini-Šakti. To je potencijalna, uspavana, neostvarena energija bića koja se uzdiže kroz energetske centre u tijelu — čakre (chakra = krug). Prva, bazna nalazi se na dnu kralježnice, potom dolazi ona ispod pupka, pa čakra solarnoga pleksusa. Slijede srčana i grlena te čakra između očiju — tzv. Treće oko i, konačno, tjemena čakra. Pokretanje Kundalini najčešće se događa buđenjem učenikove svijesti od strane učitelja, rjeđe spontano. Studiozno Turina razrađuje pitanje guru-učenik, premda preferira opušteno prepuštanje i diktat vlastite unutrašnjosti kao najmoćnijeg vodstva na putu k prosvjetljenju. Taj put ima brojne prepreke, ponajprije to je identificiranost s tijelom i mišljenjem, dakle s egom. No, to su prolazne kategorije te ćemo odricanjem od njih iskusiti radost, iz čega izrasta zahvalnost i predanost koje ego neopazice mijenjaju u Božansko Jastvo. Tada nema odijeljenosti. I ljubav cvjeta. Ili, prekrasnim Hitopadesh-rječnikom: »I neprijatelja, ako ti zakuca na vrata, morašdolično ugostiti, jer ni drvo ne uskraćuje svoj hlad drvosječi.« Također treba paziti da se ne upadne u opasno samozavaravanje nazvano Lažna svetost te forsiranim nadmoćnim ponašanjem ne omalovaži niže, neduhovne, mesoždere, nečiste... Potrebno je pobrinuti se za pretvorbu tih osjećaja, ne dajući im nikakvu moć. Lažna svetost uvjetuje nezapažanje, gledanje u stranu. Zato su joj uvid i svjesna ljubav upravo suprotnosti.

Novo produbljivanje tema yoga, Bog, karma, reinkarnacija te osobito seksualna sublimacija također su poticaj za iščitavanje ove knjige.

Tehnikama pranayame, asanama, vježbama koncentracije pojedinac može ovladati, kaže Turina, za nekoliko mjeseci, a potom samo treba kontinuirano održavati takvo visoko stanje svijesti — koje se očituje u upoznavanju s astralom, mentalom i još nekim višim razinama (kauzalnom, atmičko-nirvaničkom...). Nudi meditacije opuštanja, buđenja Kundalinija i slične tehnike, koje za neupućene početnike možda mogu biti i opasne, ali znalci, ili tragaoci, neće ostati ravnodušni prema djelu koje je pravi biser u nizu hrvatskog duhovnog izdavaštva.

Katarina Marić

Vijenac 173

173 - 19. listopada 2000. | Arhiva

Klikni za povratak