Vijenac 173

Fotografija

U FOKUSU

U FOKUSU
slikaIzložba Damir Hoyka, Atomystica Jedanaestoga listopada otvorena je izložba fotografija Atomystica zagrebačkog fotografa Damira Hoyke u jednom od izložbenih prostora Muzeja Mimara. Apstraktne fotografske slike prepoznatljive geometričnosti mogu se nazvati zrelom realizacijom ideje o jednostavnom uzorku koji multiplikacijom razvija vlastiti život i transformira se u niz mogućnosti. Posluživši se finim prijelazom između čiste geometične forme i asocijacije na stvarne materijalne i nematerijalne, duhovne, fenomene, autor se likovno dosta uspješno bavi univerzalnim odnosima jedno — mnoštvo, crno — bijelo. Intuitivno je pokušao ilustrirati vlastite odgovore na pitanja s kojima se susreće svaki čovjek barem jednom u životu — gdje mu je izvorište i mjesto u kozmosu. Damir Hoyka pokazao je da tehnički vlada medijem u obliku bijelih formi na crnoj pozadini i obratno. Međutim, fotografije bi trebale govoriti dovoljno same za sebe, tako da bilo kakvo drugo (tekstualno) objašnjenje vjerojatno nije potrebno. Izložba ostaje otvorena do 31. listopada.

slikaIzložba 28. Zagreb salon U Muzeju za umjetnost i obrt je od 5. do 30. prosinca 2000. planirana velika međunarodna izložba fotografija 28. Zagreb salon, koju organizira Fotoklub Zagreb. Namjera je inicijatora i organizatora izložbe da putem međunarodnog otvorenog natječaja selektira radove amaterskih i profesionalnih fotografa, a tema je slobodna. Kako je već običaj takvih manifestacija, dodjeljuju se nagrade za pojedinačne fotografije, kolekcije, eksperimentalne fotografije, a tu je i nagrada FIAP-a. Ove godine cjelokupne rezultate natječaja moguće je pronaći i na Internetu: htttp://zateplus.zrs.hr/foto-zagreb, e-mail adresa je foto-zagrebŽzrs.hr. Za ostale kontakte poznata je adresa Galerije Spot i Fotokluba Zagreb: Ilica 29/III u Zagrebu.

slikaKnjige European Photography Guide Izašlo je novo (sedmo), revidirano i upotpunjeno, izdanje Vodiča europske fotografije (European Photography Guide) izdavača European Photography iz Göttingena, koji periodično izlazi od 1982. U profesionalno napravljenoj i informativnoj knjizi nalaze se podaci svih aktualnih institucija vezanih uz fotografsku umjetničku scenu u Europi. Vodič je koncipiran tako da su uz svaku zemlju nabrojene kategorije fotografskih galerija, muzeja, festivala, časopisa, izdavača, kritičara i novinara, škola i radionica, udruga te nagrada i stipendija. Za razliku od prijašnjeg izdanja, kategorija videoumjetnosti zamijenjena je novim medijima, što uključuje aktivnosti i institucije s polja digitalne slike. Također su uvedene nove rubrike fotografskih aukcija i knjižara. Vodič je napravljen uz pomoć mnogih dopisnika i stručnjaka i odlično će poslužiti fotografima i svim ostalim profesionalcima te struke. Kontakt adresa za ovu vrijednu knjigu je European Photography, P. O. Box 3034, D-37020 Göttingen, Njemačka; online www.equivalence.com, europhotoŽequivalence.com.

Časopis »Vanity Fair« »Vanity Fair« poznati je magazin koji se bavi suvremenim socijalnim fenomenima, doduše, uglavnom američkog i anglosaksonskog društvenopolitičkog kruga. Međutim, što se tiče fotografije, njihova kvaliteta i perfekcionizam uvijek su na zavidnoj razini, budući da se angažiraju, gotovo uvijek, samo (svjetski) čuveni autori portretne, reportažne i modne fotografije kao Annie Leibovitz, Helmut Newton, Herb Ritts, Bruce Weber, Johnatan Becker, Mario Testino i mnogi drugi. Časopis izlazi u Londonu kao mjesečnik, a izdaje ga Condé Nast Publications Ltd., Vogue House. Posljednji broj za listopad, podnaslova »The Best of Vanity Fair Europe«, posvećen je desetogodišnjici izlaženja i u njemu su objavljeni zanimljivi portreti ličnosti koje su obilježile politički, poslovni i umjetnički život posljednjeg desetljeća 20. stoljeća, primjerice Margaret Thatcher i Gianni Agnelli Helmuta Newtona, a tu su i portreti Jacka Nicholsona, Demi Moore, Arnolda Schwarzenegera izvanredne Annie Leibovitz.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 173

173 - 19. listopada 2000. | Arhiva

Klikni za povratak