Vijenac 173

Ples

PLESNI GLOBUS

PLESNI GLOBUS
slikaModerni ljubavnici u vrlom novom svijetu

London: Francusko-albanski koreograf i jedan od najvećih modernih koreografa uopće Angelin Preljocaj gostovao je u londonskom Stadlers Wells Theatreu s baletom Romeo i Julija. Nakon Ashtona, Macmilliana, Nurejeva i Bejarta — Preljocaju je uspjelo napraviti prijeteći suvremeni balet, porušiti nepisane konvencije i na taj način osuvremeniti čuvenu ljubavnu priču, gdje je Julija kći diktatora Ceaurescua, Romeo beskućnik, a njihova ljubav disidentska i politički nepodobna. Ples treba jednostavne priče da pokaže duboke emocije, jer kada promatrate pas de deux, ne mislite o psihologiji — smatra Preljocaj. Za glazbenu podlogu odabrao je Prokofjeva upakirana u elektroniku, dajući tako suvremenoj interpretaciji nesretne ljubavi futurističku atmosferu i vojničku hladnoću.

slikaPosebno izdanje »Dance-Magazina«

College Guide 2000-2001, vodič kroz sve visoke škole plesa u Americi, objavljen deseti put, donosi studentima, profesorima i roditeljima detaljan opis više od sto pedeset visokih škola plesne umjetnosti s kompletnim programima. Izdanje je obogaćeno osvrtima na sve bitne profesionalne i edukativne promjene u svijetu plesa. U slučaju da ste zabrinuti roditelj ili plesač koji bi promijenio akademiju, zanima li vas da li je moguće raditi kao samostalni koreograf ili vas zanimaju najpoznatiji programi škole A. Ailey, sveukupni pregled mogućnosti plesne izobrazbe kao i mogućnosti zaposlenja s plesnom diplomom — odgovore na ta i slična pitanja daje vam stručno osoblje, upleteno u djelatnosti na koja se pitanja odnose.

slikaKnjiga

Grover Dale, izdavač knjige Dance i Fitness, te osoba koja stoji iza adrese answers4dancer.com na websiteu »Dance-Magazina« odgovara na sva moguća pitanja plesača, od tehničkih, poput jesam li dovoljno dobar do dilema poput je li ples uistinu karijera za mene. Broj pristiglih pitanja vrlo je velik — na stranici vlada poprilična gužva, no kako je knjiga rezultat četrdeset sedmogodišnjega rada i iskustva sa svim živućim plesnim legendama, isplati se čekati, a mi plesačima prezaposlenima da čekaju preporučujemo kupnju knjige.

Časopis

Listopadski broj »Ballet-Tanza«, vodećeg europskog plesnog časopisa, na naslovnici postavlja zanimljivo pitanje: Drama Giselle — zašto se gluma zanima za balet? Druga glavna tema broja je suvremeni ples u Poljskoj i nagli razvoj plesne avantgarde na istoku Europe pod naslovom Ples u G-danz-k-u. Rubrika See and be scene donosi najnovije kritike — vijesti iz Berlina, Beča, gdje je nastupila Mathilde Monier s predstavom Signe, te Barcelone — premijera Lanonime Imperial s komadom Liturgia de somni i foc te o gostovanju i u Zagrebu viđene Daksha Shet na Festival of Movements u Indiji. Rubrika Magazin donosi novosti — Putin traži novoga baletnog majstora za Boljšoj teatar za 225 sezonu, Martha Graham Company više ne živi, Monte Carlo ima novu plesnu kuću, dok se EXPO bori sa 85 plesača u štrajku i mnogo ostalih zanimljivosti.

Web-biblioteka

Na adresi http://www.nypl.org otvara vam se mogućnost lakog pretraživanja s izravnim linkovima web-stranica tražena područja — ako je to ples, naći ćete nekoliko stotina adresa koje nude uglavnom najaktualnije iz plesnoga svijeta, poput obljetnice Nurejeva, plesnih kolekcija, izložbi i biblioteka izvedbenih umjetnosti kao i recenziju posljednjega broja »Orkestre« — »beogradskog magazina za umetničku igru«!

Olivera Međugorac

Vijenac 173

173 - 19. listopada 2000. | Arhiva

Klikni za povratak