Vijenac 173

Kazalište

Sarajevo

Mladi otvorili sezonu

Bogat početak s koncertnim izvedbama novih dramskih tekstova Mappa mundi 2000 i Trećim međunarodnim Teatarfestom

Sarajevo

Mladi otvorili sezonu

Bogat početak s koncertnim izvedbama novih dramskih tekstova Mappa mundi 2000 i Trećim međunarodnim Teatarfestom

Život se u jesen u kazališnom Sarajevu vraća s mladima. Potkraj rujna ove godine bilo je to posebno intenzivno, jer su se istodobno odvijale dvije međunarodne manifestacije. U sklopu velebnih Europskih književnih susreta u Sarajevu (od 26. rujna do 2. listopada) u organizaciji Čudesnih putnika Centra Andre Malraux okupili su se pod naslovom Mappa mundi 2000 po koncepciji i pod vodstvom Miloša Lazina istaknuti pojedinci iz »nove izuzetne generacije mladih pisaca koja pokušava da scenski pročita oko sebe svijet u raspadanju«. Od prvoga po abecednom redu među njima Almira Imširovića, izvedena je u Pozorištu mladih drama Balkanski đavo — Sram, koja je na redovnom repertoaru kazališta. U izravnom prijenosu Nezavisnog RTV Studio 99 sarajevski su glumci čitali dramski tekst Esperance Žanine Mirčevske iz Skoplja. Tekstovi Prokletnici Envera Petrovcija iz Prištine, Pad Biljane Srbljanović iz Beograda, Ptičice Filipa Šovagovića iz Zagreba i Goli pijanist Matjaža Zupančiča iz Ljubljane imali su koncertne izvedbe u galeriji Pozorišta mladih.

Usporedno s Mappom mundi u Pozorištu mladih, živa vreva mladih ispunjala je prostorije Teatra Sloga na Teatarfestu 2000. Osim dobitnika festivalske nagrade, superiornog Central Europe Dance Theatrea iz Budimpešte, koji je nastupio u Narodnom pozorištu s koreodramom The Ancient K. u režiji svoga prvoga plesača Csabe Horvatha i nakon sarajevskoga trijumfa odmah otputovao, svih je desetak mladih družina, amaterskih i profesionalnih, od 27. do 30. rujna boravilo u Sarajevu, što je susretu dalo vrlo ugodnu atmosferu.

Iz Sarajeva su sudjelovali Sarajevski ratni teatar SARTR s dramom To je raj, lutko moja Zlatka Krilića u režiji Roberta Raponje, Lutkarska scena Sarajevskog pozorišta sa scenskom bajkom Tode Nikoletića Džin kao mlin u režiji Vitomira Mitića, te ART club Sarajevo s Kohoutovom groteskom Rat na trećem katu u režiji Fehima Serdarevića. Iz Hrvatske je stigla koreodrama Soba cimetove boje u izvedbi Plesnog studija Kristalna kocka vedrine iz Siska i vizualni performans Sedam uvertira brod sve zapaženijeg Šipak teatra iz Zagreba.

Slučaj D. H. (Danila Harmsa) u režiji Vladimira Milčina, u izvedbi studenata Akademije za dramsku umjetnost, stigao je iz Skoplja, kao i tragikomedija Ovo nije američki film Saše Milenkovskog u izvedbi 57 teatra. Izvrsni mladi glumci Primož Pirnat i Miha Nemec u režiji Jerneja Lorencija kao Kulturno glazbeni brlog Mrtvo gledališče iz Maribora izveli su blistavu mimsku burlesku Muške fantazije od pornografije do poezije s tekstovima Jesiha, Lorencija, Bukowskog i drugih.

Amaterski Dejmo Stisnit Teater iz Vrhnike osvojio je gledalište religioznom komedijom Biblija — Stari zavjet svoga glumca i redatelja Jake Horvata. Znatan prilog podizanju umjetničkog dometa festivala dala je Akademija za teatarsku i filmsku umjetnost iz Sofije sjajnom predstavom maski i pokreta Sprijeda straga.

Marija Grgičević

Vijenac 173

173 - 19. listopada 2000. | Arhiva

Klikni za povratak