Vijenac 173

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

KNJIŽEVNI GLOBUS
slikaNobelova nagrada za književnost

Švedska Kineski romanopisac Gao Xingjian (60) dobitnik je ovogodišnje nobelove Nobelove nagrade za književnost. Zasluživši je svojim "gorkim uvidima i lingvističkom ingenijoznošću", on je prvi kineski pisac kojem je dodjeljena ova prestižna nagrada. Rođen u istočnoj Kini, Gao Xingjian 1987. napušta svoju domovinu i odlazi u Francusku kao politički disident. Danas živi i radi u Parizu kao prevoditelj, dramaturg, kritičar i romanopisac. (O.M.)

slikaStephen King objavio memoare i udžbenik za pisce

SAD Oporavljajući se od teške prometne nesreće u kojoj je zamalo izgubio život, Stephen King uspio je napisati knjigu On Writing: A Memoir of the Craft. Knjiga je djelomično autobiografija, a djelomično savjetnik za mlade pisce. Memoarski dio pruža opis odrastanja zločestoga dječaka u književnika, kao i sjećanja na studentske dane i oporavak od nesreće. Osim toga, knjiga sadrži savjete za novopečene pisce, popis knjiga koje se obvezno moraju pročitati, domaće zadaće, pravila stvaranja lika i radnje i zadanosti žanrova.

slikaKompjutorski program riješio misterij oko Shakespearea

Velika Britanija Tim informatičkih stručnjaka tvrdi da je riješio jednu od najtvrdokornijih tajni engleske književne povijesti, odnosno pitanje tko je točno napisao dramu Williama Shakespearea, Henry VIII. Mnogo se godina smatralo da je drama, prvi put izvedena 1611, bila plod suradnje Shakespearea i Johna Fletchera. No, istraživači su objavili da je vjerojatno da je Shakespeare ipak sam napisao to djelo. U program SERbrainware, koji uspoređuje riječi i sintaksu, ubačena su druga Shakespeareova djela, uključujući Macbetha i Richarda III. Program je zatim drame usporedio s djelima Shakespeareovih suvremenika Fletchera, Christophera Marlowea, Bena Jonsona, Thomasa Dekkera i Johna Webstera te je zaključio da postoji 88 posto vjerojatnosti da je Shakespeare jedini autor Henryja VIII.

slikaSredišnje vijeće Židova protiv nagrade Martinu Walseru

Njemačka Predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj, Paul Spiegel, kritizirao je namjeru grada Hallea da piscu Martinu Walseru dodijeli nagradu Neustrašena riječ. Spiegel je podsjetio na kontroverzni Walserov govor kad je 1998. dobio nagradu njemačkih knjižara. Walser je u tom govoru spomenuo »instrumentaliziranje Auschwitza« kao moralnog oružja. Na nedavno pitanje bi li s obzirom na nedavne desničarske napade na sinagoge u Njemačkoj, opet održao isti govor, Walser je odgovorio: »Moji čitatelji ne bacaju bombe. Ljudi koji bacaju molotovljeve koktele ne poznaju moje tekstove.«

Dvije talijanske nagrade Javieru Mariasu

Italija Talijanska nagrada Grinzane Cavour kao i međunarodna nagrada Ennio Flaiano, ove su godine dodijeljene španjolskom autoru Javieru Maríasu zbog uspjeha njegovih djela u Italiji. Nagrada Grinzane Cavour od osam milijuna lira daje se djelima suvremenih autora koji su kadri komunicirati s mlađim generacijama čitatelja i probuditi čitateljsku svijest. Među do sada nagrađenima bili su Manuel Vázquez Montalbán, Eduardo Mendoza i Alfredo Conde. Nagradu Ennio Flaiano do sada su dobili Peter Handke, Ian McEwan, Manuel Vázquez Montalbán i drugi.

slikaPolemika oko ostavštine Ingeborg Bachmann

Austrija/Njemačka Hamburški tjednik »Die Zeit« objavio je prvi put pjesme iz ostavštine austrijske spisateljice Ingeborg Bachmann. U časopisu je odmah pokrenuta polemika između pisaca Reinharda Baumgarta i Petera Hamma o tome smiju li se objavljivati osobni zapisi pjesnikinje, na nerazjašnjen način preminule 1973, koje ona nikada nije autorizirala. Baumgart se zalaže za objavljivanje, dok Hamm smatra da nije riječ o gotovoj poeziji, nego o materijalu za pjesme, čije nas čitanje pretvara u voajera. Pjesme potječu iz razdoblja između 1962. i 1964, nakon bolna rastanka spisateljice od Maxa Frischa, a njezina obitelj predala ih je izdavaču Piper iz Münchena, koji će ih objaviti sredinom listopada.

Bivši Aznarov ministar objavio krimić

Španjolska Bivši ministar rada španjolske Narodne stranke pod vodstvom premijera Joséa Maríe Aznara, Manuel Pimentel, objavio je kod izdavača Planeta prvi roman, Peńa Laja. Kako je rekao bivši ministar, ovaj krimić koji obrađuje i javnu debatu o uporabi biotehnologije plod je ideje koja mu je pala na pamet pri jednom ministarskom posjetu, kao i »mnogih noći probdjevenih u ministarstvu«. Pimentel je knjigu posvetio prijateljima iz ministarstva, a još nije odlučio hoće li primjerak poslati i Aznaru.

slikaNorman Mailer dao najotvoreniji intervju svoje karijere

SAD Norman Mailer prvi put je progovorio o mnogim stvarima o kojima je do sada odbijao govoriti u intervjuu za francusku televiziju. Ukupno dvadeset sati razgovora, koje je Mailer nazvao najiskrenijim i najširim u pedesetogodišnjoj karijeri, bit će u tri dijela prikazano na francuskoj televiziji. Sedamdesetsedmogodišnji autor Golih i mrtvih progovorio je o osobnom životu, uključujući i epizodu kad je prije četrdeset godina izbo svoju suprugu Adele Morales, o čemu je rekao: »To je jedino što žalim i što ću žaliti cijeloga života.« Tu je i epizoda s Jackom Abbotom, osuđenim ubojicom i autorom knjige In the Belly of the Beast, koji je izašao na uvjetnu slobodu nakon što su se za njega zalagali Mailer i još nekoliko književnika, da bi ponovno počeo ubijati. Mailer je izjavio da se za to osjeća »potpuno odgovornim«.

Objavljeni kandidati za nagradu Booker

Britanija Bez presedana u tridesetogodišnjoj povijesti najutjecajnije britanske književne nagrade Booker, vrijedne 21.000 funti, najuži krug od šest kandidata uključuje troje gotovo nepoznatih, od toga jednu debitanticu. Na nedavno objavljenu popisu nalaze se Trezza Azzopardi, Michael Collins i Brian O'Doherty, čiji su romani u Britaniji ukupno prodani u samo 553 primjerka. Od poznatih autora, među kandidatima su Kazuo Ishiguro, koji je Booker već dobio 1989. godine, Margaret Atwood za The Blind Assasin i Matthew Kneale za The English Passengers.

Iva Krtalić Muiesan

Vijenac 173

173 - 19. listopada 2000. | Arhiva

Klikni za povratak