Vijenac 173

Informatika

INFORMATIČKI GLOBUS

INFORMATIČKI GLOBUS
slikaBioinformatika — nova grana informatičke industrije

Bioinformatika velikim koracima od znanstvene discipline postaje punopravna grana informatičke industrije, za koju stručnjaci predviđaju najveću stopu rasta. Cijeli proces dodatno je ubrzan nakon uspješna dekodiranja mape ljudskoga genoma. Svakako je dobar pokazatelj spomenutih trendova razvoja primjer bioinformatičke tvrtke Genomica, čije je vodstvo odlučilo na burzu pustiti pet milijuna dionica nominalne vrijednosti osamnaest dolara po dionici. Proizvod te tvrtke nazvan Discovery Manager rezultat je petnaestogodišnjeg mukotrpnog rada, a sastoji se od nekoliko modula koji omogućavaju razne analize podataka što nastaju kao rezultat obrade genetskog materijala. Očigledno je riječ o vrlo kvalitetnu proizvodu jer su za njega pokazale velik interes praktično sve najveće biotehnološke tvrtke kao što su Astra Zeneca, Glaxo Wellcome, Oxagen Limited, Warner-Lambert i National Cancer Institut. Zanimljivo je spomenuti da je spomenuti proizvod doslovno tek početak, jer i dalje ostaje niz velikih, još neriješenih problema, koji vrlo ozbiljno koče napredak na području biotehnologije. To su ponajprije problemi standardizacije velikih baza podataka u kojima se nalaze genetske informacije, klasifikacije tih informacija, kao i njihova vizualnog prikaza.

slikaYahoo! — telefonski portal

Poznata internetska tvrtka Yahoo! Inc. pokreće besplatnu telefonsku službu, koja omogućuje korisnicima da posredovanjem telefona preslušavaju svoju elektronsku poštu, vijesti te razne druge vrste informacija. Nastojeći pratiti trendove razvoja internetskih sadržaja u sklopu kojih se primjenom multimedijskih tehnologija nastoji ostvariti integracija glasovnih informacija u postojeće pisane i slikovne sadržaje, vodstvo se odlučilo za primjenu samo dovoljno pouzdanih rješenja. Takvo je rješenje tehnologija pretvaranja teksta u glas, koja je dosegnula zadovoljavajuću kvalitetu. Interakcija sa sadržajem odvija se pomoću tipki na telefonskom aparatu. Druge tvrtke kao što su Tellme i BeVocal omogućuju glasovnu interakciju, no ostaje otvoreno pitanje kvalitete takve usluge jer prema mišljenju stručnjaka tehnologija prepoznavanja i analize ljudskoga govora još nije dosegnula zadovoljavajuću razinu kvalitete i pouzdanosti da bi bila primjenjiva u praksi. Tehnologija prepoznavanja govora strateška je tehnologija, tako da je samo pitanje vremena njezina primjena na Internetu.

slikaEtika cyberspacea

Nakon brojnih problema i mnogih kriminalnih aktivnosti na Internetu u SAD, čini se kako je u FBI-u počelo sveobuhvatno rješavanje toga vrlo ozbiljna problema. Jedan od vidova rješenja svakako je preventivno djelovanje, koje se odnosi na edukaciju korisnika Interneta o tome kako se ponašati na Internetu. Konkretno, akcija prevencije odvija se tako da agenti FBI-a drže predavanja o etici na Internetu u školama. Predavanja dakako nisu namijenjena samo učenicima, nego svakako njihovim roditeljima i nastavnicima. Osnovni je cilj tih predavanja stvoriti svijest da se kažnjiva djela na Internetu praktično ni po čemu ne razlikuju od bilo koje druge vrste kriminalnih djela. Prema statistikama veliki dio počinitelja kažnjivih djela na Internetu su maloljetnici. Nedavno provedena istraživanja u SAD daju povoda za dodatnu zabrinutost, jer se pokazalo da velik dio te populacije, njih čak 48 posto, ta djela uopće ne doživljava kao vrlo štetno djelovanje, koje redovito nanosi iznimno veliku štetu i u financijskom smislu.

slikaEricsson najavljuje četvrtu generaciju mobitela

Pomalo zbunjujuće najave nekih analitičara na području mobilnih komunikacija, kako će zbog brza razvoja na ovom području praktično svakih godinu i pol dana biti potrebno nabaviti novi mobilni telefon, pokazale su se točnima. Najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, tvrtka Ericsson, najavila je početak izgradnje mobilne mreže četvrte generacije (4G), koje u tehnološkom smislu znače veliki korak naprijed u pedeset puta većoj brzini spajanja i prijenosa podataka na Internet, kao i u kvaliteti slike. Voditelj istraživačkog odjela Ericssona u razgovoru za »Financijal Times« najavio je da će prva mreža biti u funkciji već sljedeće godine te da će pored standardnoga prijenosa slike nuditi ni manje ni više nego mogućnost trodimenzionalne vizualizacije. Moguću primjenu te nove tehnologije trodimenzionalne vizualizacije ilustrirao je sljedećim riječima: »Mislit ćete da sjedite na olimpijskom stadionu, a i osjećati se kao da ste tamo.« Da bi konfuzija bila potpuna, dovoljno je spomenuti da je u mnogim zemljama u svijetu već daleko odmakao proces natječaja za dobivanje koncesije za izgradnju mobilne mreže treće generacije.

slikaDžepno računalo i sat u jednom uređaju

Nakon najave uspješne integracije džepnog računala i mobilnog telefona pojavilo se još jedno zanimljivo rješenje. Ono se sastoji u tome da se džepno računalo integrira u ručni sat. Prije dvadesetak dana u Tokiju tvrtka Seiko-Epson prezentirala je sat Chrono-Bit WM-510B koji u sebi ima integrirane najvažnije funkcije džepnih računala, kao što je primjerice adresar, evidencija poruka, kalkulator i sl. Osim tih funkcija moguće je povezivanje i razmjena podataka s programima na osobnom računalu kao što su Microsoft Outlook, Lotus Organizer 2000 i Notes. Sat će u početku biti raspoloživ samo u Japanu po cijeni od oko četiristo dolara.

Slaven Batnožić

Vijenac 173

173 - 19. listopada 2000. | Arhiva

Klikni za povratak