Vijenac 173

Glazba

GLAZBENE VATRENE LOPTE

GLAZBENE VATRENE LOPTE
Koncerti

Ipak ima pravde i ipak će se i u nas dogoditi rock-megakoncert. Ako publika ne odluči drukčije, mislim da neće biti promašaja. Tridesetoga listopada u Velikoj dvorani Doma sportova bit će koncert velike kanadske, ali i svjetske, zvijezde Bryana Adamsa. Uvijek sam na njega gledao (a i pisao o tome) kao o inačici grupe Creedence Clerwater Revival devedesetih. Ako je to moguće. Poznavajući visoke standarde teško da ovaj koncert može promašiti. Pitke pjesme, mnogo hitova (da baš ne uvrijedim CCR, nikada ipak nije napravio pjesmu kao Who'll Stop The Rain) i zabava od početka do kraja. Na koncertu će mu se pridružiti i naša diva Nina Badrić. Zasada se govori kao uvod u koncert, ali šuška se o tome kako bi mogla pjevati i u duetu s Adamsom It's Only Love (u originalu ga je izvodila Tina Turner). Kako je Adams sklon zaploviti u ljubavne vode s pjevačicama, primjerice, s Tinom, koja bi mu mogla biti baka, nije isključeno da se i Nini posreći. Ne zbog Bryana nego zbog toga što bi joj tada vrata visokoglazbene industrije bila širom otvorena. Tako bismo konačno mogli dobiti prvu veliku međunarodnu zvijezdu. Vidjet ćemo. Adams nastupa samo s gitaristom i bubnjarom i svira bas.

Info

Maximum Joy naziv je dvostrukog CD-a grupe koja je harala top ljestvicama sredinom osamdesetih — Frankie Goes To Hollywood. Na prvom CD-u je zbirka najvećih hitova, a na drugom remiksi koje su načinili poznati DJ-i.

Trevor Horn, čovjek koji je i osmislio Frankie i jedan od najutjecajnijih producenata, ima svoju diskografsku kuću. Sve o tome pogledajte na web-stranici http://www.ztt.com. U kući se nalaze i Propaganda, Shane MacGowan and The Popes, 808 State, Art Of Noise i drugi izvođači. Šareno društvo.

Časopis »Mojo« u jednim od prošlih brojeva objavio je listu sto najboljih pjesama svih vremena. Prva je In My Life (The Beatles) druga Satisfaction (The Rolling Stones) treća Over the Rainbow (Judy Garland) četvrta Here, There and Everywhere (The Beatles), a peta (niste valjda pomislili da ću nabrojiti svih sto) Tracks Of My Tears (The Miracles). U ocjenjivačkom sudu bili su Lamont Dozier, Carole King, Jerry Leiber, Paul McCartney, Paul Weller i mnogi drugi. Nitko iz Stonesa. Tko zna, možda bi barem poredak prve dvije tada bio drukčiji.

slikaKnjige

The Beatles, The Beatles Anthology Je li moguće da još ima nešto što nije poznato i napisano o najvećoj rock grupi svih vremena. Čini se da jest. U ovoj knjizi govore sami protagonisti, Paul, George, Ringo i njihovi najbliži. Knjiga je puna dosada neviđenih fotografija. Možete vidjeti originalni omot albuma Revolver. Na 368 stranica »četiri glavata monstruma«, kako ih je nazvao Mick Jagger, iznose detalje kako su nastajale pjesme. Primjerice, Father McKenzie i Eleanor Rigby su imena koja su John i Paul pročitali na nadgrobnim spomenicima. Ili još luđe, u snu Paul je čuo riječi Scrambled eggs, oh, my baby, how I love your legs. Pokušajte zapjevati uz glazbenu pratnju evergrina Yesterday. Uz tri dvostruka CD-a ili 3 trostruka LP-a istoga naziva ovo je knjiga koju svaki poštovatelj Beatlesa mora imati. Oko 55 dolara. Naručiti na: www.amazon.com. Vjerujem da će se uskoro pojaviti, ako već i nije u našim knjižarama.

slikaVideo

Little Feat, Rockpalast Live (1978), oko 23 dolara, http://www.amazon.com Ovo je jedan iz serije videozapisa koncerata održanih u Njemačkoj. Potkraj sedamdesetih Rockpalast je bio vrlo popularan i mnogi su svirali na toj pozornici. Little Feat jedna je od najboljih country-rock grupa. Lowell George, na žalost pokojni, koji je napisao i gotovo sve najbolje njihove pjesme, ovdje daje prostora sjajnim glazbenicima kao što su Billy Payne i Paul Barrere. Little Feat nikada nisu robovali žanru. Oni su bili toliko dobri glazbenici da su si mogli dopustiti ulaženje u sve glazbene pore. Iako pozornica i osvjetljenje nisu nešto (u današnjim uvjetima djeluju upravo otužno) najvažnije je da je glazba sjajna. Imao sam prilike vidjeti nekoliko Rockpalasta i ovaj koncert zasigurno je jedan od najboljih. Nije bogznašto za gledanje, ali za slušanje jest, a kako nema live-albuma s toga nastupa...

Časopisi

»EQ« Časopis je ponajprije namijenjen ljudima koji se bave snimanjem zvuka, ali i zaljubljenici u hi-fi, bolje reći manijaci, mogu u njemu pronaći dosta materijala. Kao i svake specijalizirane novine, i »EQ« donosi puno noviteta, intervjua s glazbenicima i snimateljima. Mnogo reklama, oglasa, savjeta... Da, i još nešto. Ako se profesionalno bavite snimanjem ili imate vlastiti studio, popunite predložak i pošaljite ga na njihovu adresu i časopis ćete dobivati besplatno. Uostalom, čemu adresa: http://www.eqmag.com

slikaInternet

ARC Music (http://www.arcmusic.co.uk/) Ova stranica hvali se kako imaju najbolji izbor world & folk-glazbe. Od Australije do Irske, od Islanda do Egipta, Indije, Rusije. Imaju dobar katalog s više od 320 naslova koji se stalno nadopunjuje. Pjesme možete slušati preko RealAudia. Narudžbe i ostali podaci lako su pregledni i brzo vas vode. Trebate samo voljeti raznovrsnu glazbu i ovo je stranica za vas.

Krešimir Blažević

Vijenac 173

173 - 19. listopada 2000. | Arhiva

Klikni za povratak