Vijenac 173

Film

FILMSKA ČETVRT

FILMSKA ČETVRT

Više sreće za Travoltu?

Nitko u suvremenom Hollywoodu nije toliko puta zablistao, pa posrnuo i opet se vraćao kao John Travolta. Od Groznice subotnje većeri iz 1977. do ovogodišnjeg znanstvenofantastičkog spektakla Battlefield Earth. Veoma loš rezultat drugoga natjerao je četrdeset šestogodišnjega glumca i pjevača na pažljivo planiranje novog izlaska pred publiku. Crnohumorni krimić ili, bolje rečeno, kriminalistička komedija Luckey Numbers premijerno se prikazuje u američkim i kanadskim kinima od 27. listopada. Travolta glumi popularnoga televizijskog meteorologa u provincijskom gradiću kojem neobično topla zima upropasti posao sa službom za čišćenje snijega. Ogorčen gubitkom već predviđenih tisuća dolara, okreće se zamisli da s vlasnikom striptiz-bara i djevojkom koja izvlači loto-kuglice, izvede veliku prijevaru na lutriji. No, ni ta ideja ne krene kako treba... Film je režirala Nora Ephron, proslavljena romantičnim komedijama Romansa u Seattleu i Imaš poruku, kojoj je ovo druga suradnja s Travoltom (Michael). U ostalim se ulogama pojavljuju uvijek pouzdani negativac Tim Roth i zvijezda serijala Prijatelji Lisa Kudrow. Hoće li prijevara uistinu uspjeti, odlučit će publika, a ne lopovi.

Roberto Benigni od drva

Italija

Neprijeporni heroj svečane dodjele Oscara 1999, kada je do svojih statueta prelazio preko stolaca i zabezeknutih posjetitelja, talijanski showman Roberto Benigni za sljedeću godinu planira redateljsko-scenarističko-glumački pothvat nadahnut najpoznatijom dječjom bajkom s Apenina. Dakako, to je Pinokio ili, kako će se spektakl u izvorniku zvati, Pinocchio. Filmska će ekipa biti, prema najavama, istovjetna planetarno hvaljenoj tragikomediji Život je lijep kojom je Benigni već sad ušao u udžbenike svjetske kinematografije. Scenarij će, tako, supotpisati Vincenzo Cerami, a glavnu žensku ulogu odigrati Nicoletta Braschi. Skupu ekranizaciju bestselera Carla Collodija, čiji je drveni lutak s podužim nosićem postao simbolom lažljivosti i pokore, omogućit će producentska kuća Melcampo Cinematografica. Malo je vjerojatno da Benigni, baš poput Pinokija, na koncu cijele priče neće doći do zaslužene sreće. Mjerene osmijesima i — lirama.

Animacija iz davnine

Zagreb

Najpoznatija hrvatska zbirka bajki Priče iz davnine koju je generacijama ovdašnjih mališana ispričala Ivana Brlić-Mažuranić, upravo dobiva animiranu inačicu. Uz potporu Ministarstva kulture i uz izvršnu produkciju Zagreb filma, snima se dugometražni crtani film u trajanju od 83 minute u režiji Milana Blažekovića. Osim redatelja, scenaristički dio posla djelo je dvaju domaćih književnika, Zvonimira Baloga i Paje Kanižaja. Glazbu sklada Boško Petrović, dramaturške finese dorađuje Ivo Škrabalo, a sam je Blažeković glavni crtač likova. Priče iz davnine bit će proizvedene u kompjutorskoj 2D animaciji te će poslije biti prebačene na 35 milimetarsku filmsku vrpcu. Kosjenka, Regoč, Malik Tintilinić i ostali omiljeni likovi, i prije svog oživljavanja promijenili su producenta, pa je realizacija od Croatia filma prebačena na Zagreb film. Sva sreća da bajke imaju sretan završetak.

Knjiga

Steve McQueen: Photographs by William Claxton

(http://www.amazon.com)

Sveamerički junak i glumac u nizu hitova šezdesetih i sedamdesetih, Steve McQueen (1930-1980), dobio je raskošnu fotomonografiju čiji je autor William Claxton. Na 184 stranice predstavljena je cjelokupna karijera tumača naslovnih likova u Kamenčićima u pijesku, Bijegu i Leptiru, a knjigu rese i neke dosad neobjavljene fotografije, pa se uistinu radi o unikatnom umjetničkom djelu.

Časopis

»Film Journal International«

(http//www.filmjournal.com)

Njujorški se mjesečnik »Film Journal International« nalazi među vodećim američkim publikacijama koje se bave filmom, a razlog je tomu kvalitet i aktualnost tekstova koji su redovito ispred trenutačnih pomodnosti. U listopadskom broju novinarski tim pod vodstvom urednika Roberta Sunshinea detaljno analizira tehnološke mogućnosti digitalnoga kina te se bavi komičarskim talentom Roberta De Nira u povodu njegova novog filma Meet the Parents.

Multimedija

Svestrano o DVD-u

(http://www.insidedvd.com)

»DVD Inside« je on-line magazin na čijim se stranicama iscrpno raščlanjuju mogućnosti DVD-a, i to posredovanjem novoobjavljenih filmova, filmsku i inu glazbu, igre, rental i kupnje. Magazin nesebično upućuje i na srodna multimedijalna izdanja, čime tvori pravi DVD-portal u virtualnom svemiru.

Internet

Kokice na britanski način

(http://www.popcorn.co.uk)

Britanski filmski web site Popcorn popularnost duguje novinarskoj preciznosti i informativnosti. Kino i videovodič, novosti i nagradne igre te atraktivna naslovnica s vrućom pričom dobro su ulje za ukusne kokice pri gledanju filmova.

Boško Picula

Vijenac 173

173 - 19. listopada 2000. | Arhiva

Klikni za povratak