Vijenac 172

Književnost

»Govor«, br. 1

Zvučna cjelina

Odjel za fonetiku Hrvatskoga filološkog društva, Zagreb, 2000.

Zvučna cjelina

»Govor«, br. 1, Odjel za fonetiku Hrvatskoga filološkog društva, Zagreb, 2000.

Časopis »Govor« donosi rezultate najnovijih istraživanja iz područja vezanog uz govor. No, časopis privlači i pozornost nestručnjaka.

N. Desnica-Žerjavić prikazuje procjene stupnja izraženosti stranog akcenta prema različitim kriterijima, kao što su broj grešaka, globalni dojam, prihvaćanje govornika kao člana vlastite jezične zajednice, društveno vrednovanje govornika sa stranim akcentom. Rezultati istraživanja zorno su prikazani i potvrđeni tablicama i grafičkim prikazima.

M. Gósy istražuje vrijeme uključivanja glasa u mađarskim bezvučnim okluzivima u polaganom i spontanom govoru. Akustička analiza koju je provela pokazala je da postoje jasne razlike između polaganog i spontanoga govora u mađarskom jeziku. Tim radom započela je analizu okluziva u mađarskom jeziku, koja do sada nije sustavno provedena. J. Bakran, V. Erdeljac i N. Lazić analizirali su zvučno okruženje. U članku raspravljaju o doprinosu pojedinih svojstava govornog zvuka procesu perceptivnog odvajanja mnoštva simultano prisutnih zvukova kojima smo okruženi. Problem o kojem se govori ne odnosi se samo na govor, nego je riječ o univerzalnom auditivnom problemu. Autori predlažu i nekoliko, za naše govorno područje, novih termina potrebnih da bi se problem što bolje razumio, kao što su zvučni tok ili zvučna cjelina. A. Korytowska proučavala je samoglasničke skupine u balkanskim slavenskim jezicima. Članak donosi rezultate istraživanja samoglasničkih skupina u makedonskom, bugarskom i srpskom jeziku te rezultate analize književnih tekstova u tim jezicima. Ti se rezultati uspoređuju s rezultatima istraživanja poljskog jezika. Pritom su uzimane u obzir četiri karakteristike: položaj samoglasničke skupine unutar morfema ili na spoju morfema, položaj samoglasničke skupine na početku, u sredini ili na kraju riječi, podrijetlo riječi i mjesto naglaska. Svi se znanstveni radovi odlikuju metodološkom aparaturom koja je nužna ako želimo dobiti što preciznije rezultate, a od posebne je važnosti obilna literatura kojom su se znanstvenici služili navedena na kraju svakog članka. P. Pavličić prikazuje knjigu Branka Vuletića Prostor pjesme, a D. Horga daje prikaz međunarodne konferencije održane u Poljskoj u veljači ove godine, pod naslovom Przemiany fonetyki slowiazskiej w letach 1944-2000. (Promjene u fonetici slavenskih jezika od 1944. do 2000. godine). Na konferenciji je održano trinaest izlaganja. Većina je radova sadržavala opis fonetskoga stanja u dvije vremenske točke predloženog razdoblja i usporedbu tog stanja radi otkrivanja promjena. Na kraju časopisa je poziv na znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod naslovom GLAS, koji će se održati 2001.

Tanja Tomašić

Vijenac 172

172 - 5. listopada 2000. | Arhiva

Klikni za povratak