Vijenac 172

Glazba

Turneja Orkestra mladih Europske zajednice

Zajedništvo mladih

Turneja Orkestra mladih Europske zajednice

Zajedništvo mladih

Rimski koncert održan 17. kolovoza u prostoru Novoga auditorija, još u gradnji, u vrijeme Svjetskoga dana mladih što ga je priredio papa Ivan Pavao II, pokazao je kvalitetu njegova rada u zrelosti izvedbenog doživljaja Mahlerove Druge simfonije

Ovogodišnja gala milenijska turneja Orkestra mladih Europske zajednice obuhvaćala je nastupe u Bolzanu, Bologni, Rimu, Londonu, Dublinu, Kopenhagenu, Stockholmu i Berlinu. Tako se nastavlja tradicija njegovanja zajedništva mladih iz različitih zemalja.

Kompletan simfonijski Orkestar mladih Europske zajednice osnovan je 1976. odlukom nadmoćne većine Europskog parlamenta. Namjera je bila okupiti orkestar nadarenih i posvećenih mladih ljudi koji će pod stručnim vodstvom postići najviše standarde. Orkestar svake godine nastupa u važnim središtima Europske zajednice i izvan nje, širom svijeta, pokazujući suradnju, dosege i kreativnost europske mladeži. U temeljima orkestra proklamirana je mogućnost mladima da zajednički žive i rade, razvijaju prijateljstvo i razumijevanje te na taj način grade glazbeničko tijelo u kojemu će moći učiti od najboljih svjetskih dirigenata i širiti svoje glazbene obzore, kao i obzore svekolike europske kulture.

Ambasador dobre volje

Inauguralna turneja orkestra održana je 1978. pod glazbenim vodstvom Claudija Abbada, koji otada nosi titulu glazbenoga ravnatelja-utemeljitelja. Današnji glazbeni ravnatelj je Vladimir Ashkenazy, dok Bernard Haitink nosi naslov počasnog glazbenog ravnatelja. Orkestar sačinjava sto četrdeset glazbenika iz petnaest zemalja Europske zajednice, u dobi između četrnaest i dvadeset tri godine. Članovi se izabiru između četiri tisuće kandidata, koji svake godine ponavljaju audiciju kako bi zadržali mjesto.

Orkestar mladih pomogao je u pokretanju brojnih stipendija mladim glazbenicima i sudjelovao u nizu dobrotvornih nastupa. Orkestar ima važnu ulogu u usavršavanju mladih grčkih, španjolskih i portugalskih glazbenika, razvoju njihova talenta i orkestralne tehnike.

Najveći dio članova ostaju profesionalni glazbenici te ulaze u vodeće europske orkestre. Stečeno im je iskustvo dragocjeno. Orkestrom mladih Europske zajednice dirigirali su Barenboim, Bernstein, Conlon, Dorati, Fischer, Giulini, Karajan, Mehta, Pretre, Rostropovič, Roždestvenski, Sanderling, Slatkin, Solti i Tate.

Orkestar nastupa u najpoznatijim europskim koncertnim dvoranama i na festivalima. Kao ambasador dobre volje poduzimao je turneje u Kini, Hongkongu, Japanu, Indiji, Sjevernoj i Južnoj Americi, Istočnoj Europi, Rusiji i baltičkim zemljama. U proljeće sljedeće godine poći će na turneju dobre volje u središnjoj Aziji te posjetiti Uzbekistan, Kirgistan i Kazahstan. Orkestar mladih Europske zajednice podupiru Europska komisija, Europski parlament, vlade zemalja Europske zajednice i brojni sponzori. Ovogodišnji domaćin za pripreme bio je grad Bolzano u kojemu su izvedena dva od tri uvježbana koncertna programa za turneju. Program A sačinjavali su Mozartov 17. klavirski koncert u G-duru, KV 453 (solist i dirigent svih koncerata Vladimir Ashkenazy), simfonijska pjesma Don Juan, op. 20 Richarda Straussa i 5. simfonija u e-molu, op. 64 Petra Iljiča Čajkovskog. Program A izveden je u Bolzanu, Bologni, Dublinu i Kopenhagenu. Mahlerova 2. simfonija Uskrsnuće, činila je program B, izveden u Bolzanu, Rimu, Stockholmu i Berlinu (na zatvaranju Berlinskoga glazbenog ljeta), u suradnji s četiri pjevačka zbora. Program C izveden je samo u Londonu, u sklopu BBC-jevih Promenadnih koncerata. Spomenutom Straussu i Čajkovskom dodan je ciklus Mahlerovih osam orkestralnih pjesama u obradi Luciana Berija sa solistom, baritonom Matthiasom Görneom.

Ashkenazyjeva škola

Vladimir Ashkenazy jedan je od najvećih pijanista 20. stoljeća. Nakon tri desetljeća pijanizma tijekom kojih je ne samo izveo nego i snimio zamalo sva najvažnija djela pijanističke literature, spoznaja o nedjeljivosti glazbenoga u njemu odvela ga je za dirigentski pult, pa od početka sedamdesetih godina djeluje kao šef dirigent, stalni gost dirigent ili rado viđen gost brojnih uglednih svjetskih orkestara. U tome kontekstu njegovo je vođenje Orkestra mladih Europske zajednice, kojemu posvećuje očinsku brigu u pedagoškom raščlanjivanju partiture i delikatnom vođenju dionica i svih segmenata izvedbe do zajedničke interpretacije. Rimski koncert održan 17. kolovoza u prostoru Novoga auditorija, još u gradnji, u vrijeme Svjetskoga dana mladih što ga je priredio papa Ivan Pavao II, pokazao je kvalitetu njegova rada u zrelosti izvedbenog doživljaja Mahlerove Druge simfonije. Neosporan trud utkan je u pošteno muziciranje Orkestra mladih, u vrlo zahtjevnoj skladbi. Orkestar je uspješno prevladao metafizički podtekst djela koje možda i nije najprimjerenije mladima, Mahlerove sumnje i nemir u pogledu smrti i uskrsnuća ili pobjede svjetla vjere nad mrakom postojanja. Snažne akorde porukama četvrtog stavka (Prasvjetlo) dala je mezzosopranistica izvanrednoga i bogata glasa Birgit Remmert, a ekstazi završnoga stavka pridonijeli su sopranistica Inger Dam-Jensen i zbor Kantorei Leonhard Lechner iz Bolzana.

Talijanski predsjednik Carlo Ciampi i rimski gradonačelnik Francesco Rutelli osobnom su nazočnošću poduprli poruke predsjednika vlada i državnih poglavara svih petnaest zemalja Europske zajednice Orkestru mladih da nastavi promicati europski ideal jedinstvene zajednice naroda koji teže miru, skladu, društvenoj pravdi i ljudskom dostojanstvu.

Davor Schopf

Vijenac 172

172 - 5. listopada 2000. | Arhiva

Klikni za povratak