Vijenac 172

Margine

Između dva kuka

Ugovorna inspiracija

Novi poslovni običaji u našoj književnosti

Između dva kuka

Ugovorna inspiracija

Novi poslovni običaji u našoj književnosti

Da se u domaćoj književnosti štošta mijenja, zabilježili su već mnogi promatrači. Po nekima novi val pisaca, po drugima pak smjena generacija, uvodi i nove, suvremenije, poslovne obrasce. Tako je Robert Perišić potpisao ugovor po kojemu će sljedećih šest mjeseci tri puta mjesečno objavljivati nove priče na netu, na adresi www.klik.hr. Projekt se zove iskon. abula, a riječ je o tomu da ćete Perišićeve priče neko vrijeme moći ekskluzivno čitati samo na netu. Nakon tih šest mjeseci i još nekog, pobliže nedefinirana vremena, Perišić ima pravo objaviti priče u tiskanom mediju. Iznimnost cijeloga projekta uočio je čak i dnevnik HTV-a.

Sličan ugovor ovih dana sprema se potpisati i ovogodišnji dobitnik nagrade Ksaver Šandor Gjalski, Zoran Ferić. Za ekskluzivu na Ferićeve priče zainteresiran je Global.net, a o svemu više, u skladu s dobrim poslovnim običajima, kada se stvar formalizira. Njihovim putem sprema se poći i Edo Popović čiji će novi ciklus Betonskih priča biti objavljivan na stranicama »Dibidus.coma«. Priče će biti posebno pripremljene za mrežnu objavu, već prema hipertekstualnim običajima višestruko linkane i hijerarhizirane. Pojedinosti tog ugovora za sada nisu poznate, no kako je Popović jedan od urednika i najrevnijih suradnika »Dibidusa«, vjerojatno je da će umjesto casha proširiti vlasništvo nad njegovim dionicama.

Od ugovora sklopljenih za objavu na tiskanim medijima još najviše plijeni pozornost ugovor Milka Valenta s Nakladom MD po kojemu je Valent dužan u razdoblju 2001-2010. svake godine 25. veljače predati rukopis novog romana, a izdavač ga je dužan objaviti do 25. travnja iste godine. Poželjeti nam je Valentu i ostalima mnogo zdravlja, a sve inicijative poduprijeti, jer lijepo je da je netko konačno shvatio kako bez dobra ugovora nema ni kvalitetna govora, te da se literarna inspiracija s mutnih područja duše preselila na jasno omeđena polja dužnosti i obveza, potkrijepljenih olakšavanjem egzistencijskih muka.

Kruno Lokotar

Vijenac 172

172 - 5. listopada 2000. | Arhiva

Klikni za povratak