Vijenac 172

Fotografija

U FOKUSU

U FOKUSU
slikaIrving Penn — Retrospektiva Irving Penn (1917) već je gotovo pedeset godina vodeći američki fotograf. Iako se proslavio ponajprije modnom fotografijom (pedesetih ju je revolucionarizirao snimajući modele izvan tradicionalne pozadine), te kao portretist slavnih (sjetite se Picassa, Marcela Duchampa ili Spencera Tracyja), poznate su i njegove fotografije s putovanja i etnografske studije, te mrtve prirode. Njegovu veliku retrospektivnu izložbu u pariškom muzeju Maison Européene de la Photographie od 13. rujna do 5. studenog 2000, organizirao je Art Institute of Chicago. Pennova karijera bila je dugo vezana uz legendarni »Vogue«, a izložba uključuje uz komercijalne i mnoge serije fotografija koje je radio kao privatne projekte, primjerice seriju aktova iz 1949-50.

Foto: Harlequin Dress (Lisa Fonssagrives-Penn),

New York, 1950.

slikaMjesec fotografije u Parizu U studenom u Parizu održavat će se festival fotografije Mois de la Photo ŕParis koja je i prvo međunarodno bijenale posvećeno samo tom umjetničkom mediju. Mnogi od muzeja, galerija i kulturnih centara bit će uključeni u tu slavnu manifestaciju, a u izložbene prostore bit će pretvorene i mnoge postaje pariškog metroa i kolodvora. U svakom slučaju Mjesec fotografije u Parizu postao je događaj koji se mora vidjeti, a organizator je predvidio vrlo široku publiku (oko petsto tisuća posjetilaca). Za više informacija potrebno je samo upisati adresu: www.mepfr.org

Foto: Joseph Nicéphore Niépce, Pogled s prozora, 1826.

slikaFestival fotografije u Brazilu Festival fotografije International Biennal of Curituba održava se u poznatom brazilskom gradu Curituba (Paraná) do 31. listopada, a sudjeluje nekoliko zemalja Južne Amerike i Europe. Inače sam po sebi, grad Curituba poznat je i po tome što je 1997. otvoren i Muzej fotografije kao prvi te vrste u Brazilu i općenito u Južnoj Americi. U sklopu manifestacije Festival of Light organizirana je i izložba brazilskog fotografa japanskog podrijetla Harua Ohare (1909-1999). Ohara je, do sada nepoznat široj publici, elokventno dokumentirao kolonizaciju plodne zemlje države Paraná i život na farmama kave južnog Brazila, unoseći mnogo humora u svoje fotografske slike. Glavna je tema bila kolonizacija grada Londrine i posvećenost radovima na farmama, na kojima je i sam uzgajao kavu.

Foto: Haruo Ohara, Nuage du Matin, 1952.

slikaKnjiga Beyond the Fall, Anthony Suau Ovo ljeto pojavila se nova knjiga fotografija Anthonyja Suaue koji je u posljednjih deset godina prošao sve države bivšega Sovjetskog Saveza i srednje Europe te bilježio transformacije kroz koje su prošle te zemlje u ekonomskom, političkom i socijalnom kontekstu. Kao polaznu točku putovanja za ilustraciju života u tom dijelu Europe izabrao je dan pada Berlinskoga zida, 9. studenoga 1989. Mnogo govori i to da je autor dobitnik nagrada Pulitzer (1984), World Press Photo (1988) i Robert Capa (1995). Knjigu Beyond the Fall. The Former Soviet Bloc in Transition 1989-99. objavio je britanski Network Photographers.

slikaInternet PDN on line Za sve profesionalce i ljubitelje fotografije postoji vrlo aktualna i informativna web-stranica pdn online, photo district news na adresi http://www.pdn-pix.com. Na njoj se može saznati sve od toga tko što radi u svijetu fotografije, do novoizišlih publikacija, izložbi i slično.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 172

172 - 5. listopada 2000. | Arhiva

Klikni za povratak