Vijenac 172

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP
slikaJergovićev prvenac

Varaždin Dramski prvenac Miljenka Jergovića, u pisanom obliku sastavljen od tridesetak prizora s više od stotinu likova, u Hrvatskom narodnom kazalištu postavlja redateljica Hana Veček. Predstava je promijenila naslov originala, pa će Ti si taj anđeo premijerno zaigrati 6. listopada. Scenografiju potpisuje Dinka Jeričević, scenski pokret i izbor glazbe Edvin Liverić, a glumit će Božidar Smiljanić, Mirjana Sinožić, Jagoda Kralj-Novak, Dijana Bolanča, Robert Plemić, Alen Liverić, Barbara Rocco, Stojan Matavulj, Marija Krpan, Marinko Prga, Ljiljana Bogojević i Nataša Dangubić.

Slovenci, opet!

Zagreb Suradnja Dramskog kazališta Gavella i Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane ostvarena je pretprošle sezone uzajamnim višednevnim gostovanjem, na sveopće zadovoljstvo. Ove godine to se ponavlja, pa će od 5. do 8. listopada dvoranom u Frankopanskoj dominirati slovensko kazalište. Prva je na redu komorna predstava Vita & Virginia, dijalog koji je Eileen Atkins složila od korespondencije Vite Sackville-West i Virginie Woolf. U režiji Borisa Cavazze, u ulogama nesuđenih ljubavnica nastupit će Saša Pavček i Silva Čušin. Uz neobične biografije spisateljica i posebnost njihova odnosa, kao zanimljivost predstave navodimo glazbu Erica Satieja i kostime Alana Hranitelja. Slijedi Lorenzaccio Alfreda de Musseta. Čuvenu romantičarsku tragediju režirao je Sebastijan Horvat, a nastupit će Igor Samobor, Branko Šturbej, Valter Dragan, Gorazd Logar, Aleš Valič, Boris Juh i drugi. U subotu, 8. listopada, ljubljanska Drama izvest će Idiota. Adaptaciju i režiju »romana ishodišta svih romana F. M. Dostojevskog« potpisuje Mile Korun, a opasno zvuči najava da predstava ima čak dvije pauze. Nastupaju Jernej Šugman kao Rogožin i Branko Šturbej kao Miškin, uz Aleša Valiča, Natašu Barbaru Gračner, Štefku Drolc. Gostovanje će završiti sa Čakajoč Godota u nedjelju. Redatelj Dušan Jovanović, prevoditelj Aleš Berger i scenografkinja Meta Hočevar pronašli su nov način postavljanja Beckettova ključnog komada dvadesetog stoljeća, uposlivši Bojana Emeršiča, Gregora Bakoviča i Jerneja Šugmana. Treba reći i da će sredinom studenoga Dramsko kazalište Gavella uzvratiti gostovanje u Ljubljani.

I još malo gostovanja...

Rijeka U HNK Ivana pl. Zajca, u sklopu tjedna gostovanja, nastupit će 15. i 16. listopada čuveno Pozorište Atelje 212 iz Beograda. Predstavit će se mračnim i aktualnim komadom Porodične priče Biljane Srbljanović, za koji zanimanje pokazuju mnoga europska kazališta, te dramom Ronalda Harwooda Na čijoj strani.

slikaLear za novi početak

Pula Nakon godina potpune profesionalne, a gotovo i tjelesne odsutnosti, u Hrvatsku se vraća Rade Šerbedžija. Legendarni glumac holivudskom je slavom solidno naplatio egzil, no povratak veže uz osobit kazališni projekt. Naslov Theatre Ulysses potekao je od Homera, ali i Joycea, s kojim je veza grad Pula, gdje se novo kazalište treba smjestiti već u proljeće. Uz suosnivače, Tatjanu Aćimović i Borislava Vujčića, Šerbedžija za ljeto 2001. najavljuje premijeru Shakespeareova Kralja Leara na Brijunima, u režiji Lenke Udovički. Uz potporu INK Pula, gradskih vlasti i Ministarstva kulture RH, Theatre Ulysses mogao bi se s vremenom proširiti i edukacijskom djelatnošću.

slikaČistac u ZKM-u?

Zagreb Nakon višemjesečne agonije i nejasne situacije oko toga tko je koga, Zagrebačkom kazalištu mladih ravnatelj više nije Leo Katunarić. Odlučila je tako zagrebačka Gradska skupština 26. rujna, pa je na mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja izabran Davor Borčić, glumac s tridesetgodišnjim stažom u tom kazalištu. Borčićeva glavna zadaća je raspisivanje natječaja za novoga ravnatelja. Poslovni ravnatelj ZKM-a do daljega ostaje Ivan Vuković. Sporovi oko financijskog poslovanja ZKM-a često su spominjali i najavljivanu monografiju u povodu pedeset godina kazališta. Iako je obljetnica trebala biti proslavljena, a i monografija predstavljena još 1998, knjiga je iz tiska izišla tek prije nekoliko dana. Od Zagrebačkog pionirskog kazališta do ZKM-a, od nikakva prostora do današnjega u samom gradskom središtu, od prve pa do 371. predstave, s gomilom fotografija i tekstova kakvi se za takve publikacije pišu, reprezentativna monografija bit će predstavljena na otvorenju sezone 2000/2001. u napokon obnovljenoj velikoj dvorani. Takav je barem plan.

Igor Ružić

Vijenac 172

172 - 5. listopada 2000. | Arhiva

Klikni za povratak