Vijenac 172

Ples

PLESNI GLOBUS

PLESNI GLOBUS
Vatreni Brazilci

London The Bahia Ballet, brazilska plesna kompanija, sredinom prošloga mjeseca na trenutak je povisila temperaturu hladne britanske prijestolnice. Kompanija se predstavila s trima komadima: Sanctus Suite — solo, Noch Einmal i Paradox. Koreograf je svih triju komada Antonio Carlos Caroso, koji je kompaniju osnovao 1981, nakon dugogodišnjega plesanja i koreografiranja u drugim europskim kompanijama. Oduvijek sam htio plesati svoju kulturu — razlog je povratka u domovinu i moto njegovih djela. Njegove komade obilježuje smjelost klasičnoga baleta i moderne drskosti ukrašena etnografskom baštinom regije. Njegovi plesači plešu svoj život, svoju realnost, otuda snaga njihova izraza na granici fizičkog teatra. Po riječima kritičara, suvišno je pokušavati riječima opisati, ovaj nastup treba jednostavno vidjeti.

slikaPolemika o plesu i sportu

Olimpijska se vatra u Sidneyju upravo ugasila, ali jedan iz mnoštva detalja olimpijskog sjaja bilo je baš otvaranje igara, čijoj su raskoši pridonijela i imena iz plesnog svijeta — koreografi Pina Bausch, DV8, Meryl Tankard. Istodobno je u London Crystal Palace Sports Centreu britanski koreograf Lea Anderson pozvao 120 mladih plesača na sudjelovanje u mamutskoj koreografiji pod naslovom Sportorama uz pratnju simfonijskog orkestra. Najveća parada dosad organizirana u Engleskoj bila je na trenutke ples, na trenutke vojni manevar. Sport znači ushit, pobjedu ili agoniju poraza, što nalazimo i u plesu. Sport je u areni, a ples na sceni. Atleti optimiziraju mišiće, a plesači vlastitim tijelima pridaju atletsku dimenziju. Linija između plesa i sporta sve je tanja pa sve više sportaša pronalazi put k plesu, dok mnogi plesači opisuju sport kao umjetnost. O istovjetnosti i razlici plesa i sporta polemizira i godišnje specijalno izdanje časopisa »Ballet-Tanz«!

Knjiga

Dance by Keith Haring

Knjiga o ljubavi i plesu — zbirka je ponajboljih Haringovih crteža. Taj istaknuti umjetnik iz osamdesetih bio je pod velikim utjecajem plesa i pokreta. U ovoj knjizi sakupio je četrdesetak ponajboljih crteža nadahnutih pokretom u najrazličitijim ekspresijama. Jednostavnih i fluidnih linija Haring je kreirao energične plesne karaktere, od hip-hopa do balerine u arabeski. Ova zabavna zbirka, osim što odaje njegove misli o životu, plesu i umjetnosti, donosi još jedno, vrlo zanimljivo viđenje ljudskoga tijela u pokretu.

DVD

Naučite plesati salsu uz DVD

Plesni instruktor Cal Pozo podučava i pokazuje korake klasičnih kubanskih plesova standardnim metodama poduke na DVD-u! Počevši malim prikazom povijesti plesa na Kubi te prestavljanjem salse i merenique-plesova, zorno prikazuje osnovne elemente latino plesova, naglašavajući karakteristične pokrete kukova i pozicije — osnove za cuban motion. Pojedinačno prikazujući muške i ženske korake uz shemu, preko važnosti ravnomjerne raspoređenosti težina tijela na obje noge, autor nas postupno vodi do konačne demostracije dvaju plesova. Serijom DVD-nosača taj čuveni plesač i koreograf s Broadwaya podučio je latino plesovima nekoliko milijuna ljudi!

Olivera Međugorac

Vijenac 172

172 - 5. listopada 2000. | Arhiva

Klikni za povratak