Vijenac 172

Kazalište

KAZALIŠNI GLOBUS

KAZALIŠNI GLOBUS
Njujorška kazališta na webu

New York Jedna od najvažnijih web-adresa američkoga kazališta je www.playbill.com, adresa istoimenog časopisa. Playbill je zapravo vrlo zanimljiva dosjetka kako kazališne programe pretvoriti u veliki biznis. Naime, za sve brodvejske i off-brodvejske predstave pri ulasku u kazalište dobivate uniformirani program pod naslovom Playbill, koji donosi osim osnovnih podataka o predstavi (podjelu i njihove biografije) i poneki promotivni napis o njujorškim kazalištima. I, naravno, mnogo reklama koje ga financiraju. Od 1994. otvorili su web koji je nadrastao prvobitno glasilo — tu se mogu naći svi podaci o kazalištima na Broadwayu i izvan njega, premijerama i zvijezdama njujorškog kazališta. Postoje čak i kritike predstava, kao i neka vrsta arhiva podataka. Mogu se naručiti i kupiti suveniri raznih predstava, a također je moguće rezervirati ili kupiti ulaznice za predstave, dakako, ako je naručitelj vlasnik kreditne kartice.

Dramatičarke na okupu

Atena Peta međunarodna konferencija dramatičarki (International Women Playwrights' Conference) održat će se u Grčkoj, od 1. do 7. listopada, a okupit će gotovo stotinu sudionica. Sudionice su odabrane na natječaju, a među njima su i dvije spisateljice iz Hrvatske (Mirjana Buljan i Sanja Lovrenčić).

Lutke u Africi za mir

Ouagadougou Sedmi FITMO 2000, najveći lutkarski festival Afrike, održat će se od 28. listopada do 4. studenoga u Ouagadougouu (Burkina Faso), a posvećen je temi Kazalište, ljudska prava i mir u Africi i osobi jednog od najvažnijih afričkih pisaca Sonyju Laouu Tansiju. Mnoge predstave festival čine mjestom susreta i povezivanja lutkarstva zemalja Afrike, ali i drugih kontinenata. Organizator festivala je Jean Pierre Gingane (Espace Culturel Gambidi).

slikaČeško kazalište

Prag Nekad dva puta godišnje, a sada jednom, ali i dalje na dva jezika (engleski i francuski), Kazališni institut iz Praga objavljuje publikaciju Czech Theatre (urednik Ondrey Cerny). Publikacija vrlo uspješno predstavlja inozemnoj publici češko kazalište prikazima najzanimljivijih predstava, intervjuima s glumcima, pregledima sezona ili tematskim brojevima. Pretposljednji broj bio je posvećen Praškom kvadrijenalu, a posljednji (16/2000) kazališnoj alternativi Češke, budući da je u Pragu održan susret AITM-a, udruge koja okuplja producente upravo takva kazališnog izričaja. Info e-mail mailto:edition@czech-theatre.czu.

Međunarodna dramska radionica Motovun Zagrebu

Zagreb Međunarodna dramska radionica Motovun Od teksta do predstave prikazuje desetodnevni rad u Motovunu nakon Pule i u Zagrebu 28. i 29. rujna u ZKM-u. Kolonija je ove godine bila posvećena dvama tekstovima — Počivao u miru češkog redatelja i dramatičara Jiuíja Pokornog i Izložbi Tatjane Šuput Raponja. Prvi dan prezentacije Jitka Sloupova održala je predavanje o češkom kazalištu danas, a drugi dan predstavili su se suorganizatori kolonije 2001. Nakon prezentacija organizirani su razgovori o koloniji, prezentacijama i tekstovima. Organizator ovogodišnje kolonije je Hrvatski centar ITI-ja, a suorganizatori su MKFM iz Pule i Kazališni institut iz Praga.

Pripremio Hrvatski centar ITI-Unesco

Vijenac 172

172 - 5. listopada 2000. | Arhiva

Klikni za povratak