Vijenac 172

Informatika

INFORMATIČKI GLOBUS

INFORMATIČKI GLOBUS
slikaGates dobio na vremenu

Nakon vrlo ozbiljnih problema s pravosudnim organima Sjedinjenih Država protekle godine, čini se da dolaze bolja vremena za Microsoft. Vrhovni sud uvažio je argumentaciju Microsoftovih pravnika, odbivši priziv u antimonopolističkom suđenju, i to odlukom 8 prema 1 u korist Microsofta, kojom se određuje da se slučaj najprije iznese pred Prizivni sud. Ta odluka Vrhovnog suda će imati dalekosežne posljedice na razvoj događaja, jer sada slijedi vrlo dug sudski postupak koji u praktičnom smislu za Microsoft znači rješenje svih pravnih problema. Riječ je o tome da, dok postupak ne završi, protiv Microsofta ne mogu biti pokretane apsolutno nikakve pravne mjere, tako da može nesmetano nastaviti svoje poslovanje kao i do sada. Državni odvjetnici upozoravaju da će svako dodatno usporavanje procesa »nepopravljivo nanijeti štetu konkurenciji u vitalnom i brzorastućem sektoru nacionalnog gospodarstva«. Za Microsoft je najvažnije da se tom odlukom Vrhovnog suda prijašnja odluka o cijepanju kompanije odgađa na dugi rok. Prema mišljenju stručnjaka, uzmu li se u obzir brzi tempo promjena i turbulencije na informatičkom tržištu, ona bi lako mogla postati zapravo potpuno irelevantna. Možda je najtočniju ocjenu svih tih događanja dao Stephen Breyer, jedini sudac Vrhovnog suda koji je glasao protiv dodjeljivanja slučaja Prizivnom sudu, rekavši da bi »brzina u donošenju konačne odluke imala pozitivan učinak na vjerovanje u pravnu sigurnost«.

slikaPapir je mrtav, živio papir

U jeku ekspanzije elektronskog izdavaštva, čini se pomalo nevjerojatnim da se u Sjedinjenim Državama pojavljuje suprotan trend tiskanja internetskih časopisa i na papiru. Priča počinje još početkom devedesetih, kada je medijski vizionar Louis Rossetto pokrenuo časopis »Wired«, dakle s namjerom da se časopis publicira isključivo preko Interneta, no pošto tada internetska kultura još nije bila dovoljno razvijena, časopis je tiskan na papiru. Slično mnogim drugim projektima zasnovanim na idejama koje idu ispred vremena, cijeli je projekt na kraju propao, tako da je Rossetto prodao časopis izdavačkoj kući Condé Nast te sam pokrenuo web-stranice pod naslovom Hotwired. Bez obzira na tržišni neuspjeh, spomenuti je projekt iznimno važan korak u razvoju internetske kulture, jer je ljude navikao na digitalni način razmišljanja. Devet godina poslije vremena su se promijenila, tako da sada brojni stručnjaci za marketing nagovaraju Rossetta da sadržaj svojih web-stranica tiska i na papiru, tvrdeći kako je trenutačno najunosniji posao pretvaranje atraktivnih internetskih izdanja u tiskana. Kao primjere koji potvrđuju takvu poslovnu strategiju navode specijalizirane internetske časopise »Space.com« i »Wink«. Takvo ponašanje tržišta stručnjaci za marketing objašnjavaju činjenicom da ljudi još robuju konkretnim i opipljivim predmetima.

slikaNajbolji portal — BBC online

U talijanskom gradu Sieni održana je dodjela čuvenih medijskih nagrada Prix Italia. Glavnu nagradu u kategoriji web-portala odnio je britanski davatelj internetskih usluga BBC Online za svoj web-portal, u konkurenciji prijavljenih rješenja iz dvadeset i sedam zemalja u svijetu. O ozbiljnosti nagrade možda najbolje govori podatak da su prijavljena rješenja ocjenjivali brojni stručnjaci s američkih, britanskih i japanskih sveučilišta. U obrazloženju za dodjelu nagrade ističe se da je ponuđeno rješenje web-portala intuitivno, jednostavno za pregledavanje i uporabu te uvijek aktualno. BBC Online nudi oko pola milijuna web-stranica raznih sadržaja, kao što su vijesti iz praktično svih područja ljudskih aktivnosti, te edukativne i zabavne sadržaje. Nagrada je ujedno i najbolja potvrda kontinuiteta u kvaliteti rada, jer je i prošle godine BBC Online dobio nagradu za kvalitetu sadržaja.http://www.bbc.co.uk

slikaOnline.hr — novi ambiciozni portal

Jedan od vodećih davatelja internetskih usluga, GlobalNET, predstavio je u Novinarskom domu svoj Online.hr portal, koji obuhvaća vrlo širok spektar sadržaja, kao što su vijesti, kultura, sport, zabava i sl. Posebna pozornost posvećena je izradi interaktivnih sadržaja kao što su razne igre, koji bi dodatno trebali privući posjetitelje. Kao zanimljivost svakako valja spomenuti i uvođenje erotskih stranica. Očigledno riječ je o vrlo ambicioznu i ozbiljnu projektu, iza kojega stoji i skupina vrsnih stručnjaka na čelu s urednicom Jadrankom Cicvarić-Šiftar.http://www.online.hr

slikaMobitel i računalo u jednom

Konačno je na vidiku kvalitetno rješenje integracije mobilnog telefona i džepnog računala u jedan uređaj. Poznati svjetski proizvođač džepnih računala tvrtka Handspring najavila je dodatak za svoja džepna računala Visor koji ima sve potrebne funkcije mobilnog telefona. Modul se jednostavno postavlja u poseban utor na računalu Visor, čime se dobiva zapravo novi uređaj, koji istodobno može služiti kao mobilni telefon i džepno računalo. Predviđa se da bi cijena dodatka trebala biti do tristo dolara, dok će se na tržištu u Europi pojaviti početkom 2001. Istodobno je i konkurentska tvrtka Palm Inc. javnosti obznanila početak suradnje s poznatim proizvođačem mobilnih telefona Motorola kako bi napravila svoj dodatak za mobilnu telefoniju, no prvi se proizvodi na tržištu očekuju tek 2002. Zanimljivosti radi valja spomenuti da su tvrtku Handspring osnovali bivši djelatnici tvrtke Palm Inc.

Slaven Batnožić

Vijenac 172

172 - 5. listopada 2000. | Arhiva

Klikni za povratak