Vijenac 172

Matica hrvatska

Predstavljanje knjige: Narodne pjesme, plesovi i običaji Posavine, Donjeg Pokuplja i susjednih krajeva

Čuvar narodne baštine

Priredio i sakupio Stjepan Hrvačić, Matica hrvatska Sisak i Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Sisak, 2000.

Čuvar narodne baštine

Predstavljanje knjige: Narodne pjesme, plesovi i običaji Posavine, Donjeg Pokuplja i susjednih krajeva, priredio i sakupio Stjepan Hrvačić, Matica hrvatska u Sisku i Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Sisak, 2000.

Za ovakvom se knjigom, antologijom folklorne baštine, osjeća potreba već dugi niz godina. Naime, Matica hrvatska u Sisku u svom je planu i programu još davne 1971. namjeravala objaviti sličnu knjigu, čiji je rukopis nakon zabrane rada Matice hrvatske iste godine nestao u vlažnim podrumima tadašnjih milicijskih arhiva.

Nakon duga niza godina, sakupljač i ljubitelj folklornog blaga Stjepan Hrvačić ponudio je nakladnicima ove knjige — Matici hrvatskoj u Sisku i Domu kulture »Kristalna kocka vedrine« rukopis od 650 kartica sa 346 primjera narodnih pjesama, plesova i običaja.

Recenzent knjige Jerko Bezić zapisao je:

»Vidljivo je da je priređivač obavio velik posao, te svojom ljubavlju prema narodnoj baštini i upornom ustrajnošću prikupio impozantan broj primjera s navedenog geografskog područja. Zbog toga osobno zahvaljujem Matici hrvatskoj u Sisku što je spremna objaviti ovo vrijedno djelo.

Vjerujem da će čitatelji s velikim interesom prihvatiti ovu zbirku, koja je doista bila već dugo potrebna i navedenom geografskom području i Republici Hrvatskoj u cjelini.«

Narodne pjesme, plesovi i običaji izašli su iz tiska u jubilarnoj desetoj godini obnoviteljskog rada Matice hrvatske u Sisku. U prepunoj dvorani Kazališta 21 na predstavljanju knjige sudjelovala su i kulturno-umjetnička društva iz Letovanića, Repušnice, vokalni ansambl Lipe iz Siska te glumci Kazališta 21 koji su predstavili dio sadržaja ovoga vrijednog djela.

Knjiga je podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu, uvodu, priređivač nas upoznaje s ciljevima i zadacima te područjem koje obuhvaća njegov sakupljački rad, o stanju objavljivanja i prikupljanja narodnih pjesama do sada, o neobjavljenim rukopisima i jezičnim problemima u narodnim pjesmama, plesovima i običajima.

Zatim slijede primjeri narodnih pjesama i to: iz Kuhačeve zbirke s varijantama drugih zapisivača, iz zbirke Vinka Žganeca s varijantama drugih zapisivača, iz zbirke Stjepana Stepanova i novije varijante drugih zapisivača, pjesme iz raznih autorskih zbirki, pjesme iz raznih pjesmarica i antologija, pjesme iz programa kulturno-umjetničkih društava i ogranaka »Seljačke sloge«, i na kraju, pjesme iz osobne zbirke te pjesme drugih suradnika i kazivača. Drugi dio knjige sadržava zbirke narodnih plesova iz zbirki Kuhača, Žganeca, Stepanova, zatim iz zbirki Ivana Ivančana s varijantama drugih zapisivača i narodna kola ostalih suradnika i kazivača.

Na kraju se nalazi popis literature i rukopisa, rječnik manje poznatih riječi, kazalo osobnih imena istraživača, pisaca i glazbenika te kazalo osobnih imena pjevača, kazivača, suradnika i drugih osoba koje se spominju u knjizi.

Ovo djelo sačuvat će narodnu baštinu, pjesme, plesove i običaje, od zaborava, bit će dobar poticaj za nove, mlade istraživače koji će se založiti za nastavak takva rada. Ono je i dobra podloga za istraživanje jezika našega kraja — posebice kekevskog govora kajkavskoga narječja.

Osobito će biti korisno folklornim i pjevačkim društvima koji njeguju izvorno pjevanje i plesanje te svima koji vole narodnu i hrvatsku baštinu i bave se njome.

Priređivač knjige, Stjepan Hrvačić, rođen je u 1921. u Podvornici kod Velike Gorice. Od 1924. godine živio je u Gredi pokraj Siska, gdje se i školovao. Pohađao je i Pravni fakultet u Zagrebu, te objavljivao stručne članke o narodnoj baštini u različitim časopisima.

Hrvačić je s mnogobrojnim suradnicima uložio višedesetljetni trud u prikupljanje narodnoga blaga sisačko-moslavačke županije.

Prikazavši narodno blago, osvrnuo se i na neke stručne, glazbene i jezične probleme drugih sakupljača i istraživača narodnih pjesama. Knjiga je priređena po znanstvenim metodama, dajući nam za pojedinu pjesmu i nekoliko varijanti da bi se pokazao njezin razvoj.

Za Sisak, Posavinu, Donje Pokuplje, Moslavinu, Turopolje i Banovinu ona je neiscrpan izvor i čuvar narodne baštine.

Đurđica Lasić

Vijenac 172

172 - 5. listopada 2000. | Arhiva

Klikni za povratak