Vijenac 172

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

ARHITEKTONSKI GLOBUS
/slike/vijenac/Vij172/
slikaShigeru Ban u MoMA-i

Da se arhitektura najbolje može prezentirati njom samom, u Odjelu za arhitekturu i dizajn Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku (popularna MoMA) shvatili su još prije pola stoljeća kada su tijekom četrdesetih i pedesetih godina organizirali seriju arhitektonskih izložbi koje su se sastojale od privremenih arhitektonskih objekata i drugih inovativnih struktura izgrađenih u naravnoj veličini u muzejskom vrtu, kojima su se promovirale nove ideje i istraživale nove tehnologije.

Isti koncept primijenili su i ovoga ljeta kada je Shigeru Ban (1957), vodeći japanski arhitekt mlađe generacije, internacionalno poznat po brzosloživim papirnatim kućicama za postradale od potresa u Kobeu i autor japanskog paviljona na Svjetskoj izložbi 2000. u Hannoveru, izložio originalnu metodu uporabe papira u arhitekturi, natkrivši prozračnom lučnom konstrukcijom od papirnatih cijevi prostor muzejskoga vrta skulptura. Tako je japanski arhitekt svojom inovativnom konstrukcijom privremeno dovršio vrtno oblikovanje velikog Philipa Johnsona iz 1955, stvorivši intiman i zaštićen prostor koji istodobno nije izgubio otvorenost prema nebu i susjednim neboderima.

Njujorčani su ubrzo prihvatili takvu situaciju rado posjećujući vrt skulptura sve do kraja ljeta, kada je zatvoren jer je otpočela velika obnova muzeja prema ideji drugoga japanskog arhitekta, Yoshija Taniguchija.

/slike/vijenac/Vij172/STG02676
slikaForum arhitekata i inženjera u Budimpešti

Pod motom dijaloga između komora i drugih inženjerskih udruženja u Budimpešti će se od 8. do 10. listopada 2000. održati Europski forum inženjera. To je, nakon konferencije održane 1998. u njemačkom Dresdenu, drugi po redu takav skup koji okuplja predstavnike europskih inženjerskih komora i drugih asocijacija kroz koje su organizirani inženjeri i arhitekti u svom profesionalnom i javnom djelovanju.

Tražeći nove potvrde važnosti prinosa inženjerskih struka u dinamičnom razvoju nacionalnih ekonomija na početku 21. stoljeća, europski inženjeri i arhitekti na skupu u Budimpešti ponajprije će raspravljati o edukaciji inženjera te o uvjetima njihova profesionalnog djelovanja.

U razmjeni iskustava s kolegama iz drugih europskih država sudjelovat će i hrvatski arhitekti i inženjeri, koji su osnutkom Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu 1998. organizirali svoje djelovanje prema principima uobičajenim u drugim zemljama Europe. Podrobnije informacije moguće je dobiti na adresi: TRIVENT Conference Office, Szamoca u. 6/b, H-1125 Budapest, Hungary, tel/fax: (36-1) 356 6240

E-mail: mailto:trivent@mail.elender.hu i http://www.elender.hu/-trivent

/slike/vijenac/Vij172/STG01407
slikaEuropan 6

Europan, europska federacija nacionalnih udruga sa sjedištem u Parizu u koju je uključen i Europan Hrvatska, raspisala je šesti po redu međunarodni natječaj za mlade arhitekte, koji se ovaj put provodi istodobno u petnaestak europskih država.

Razvijajući od početka duh zajedništva ujedinjene Europe, cilj je europskih natječaja za novu arhitekturu otvaranje mogućnosti mladim arhitektima za afirmaciju na široj europskoj sceni uz prigodu da svoje nagrađene ideje i realiziraju.

Kao i do sada, i tema ovogodišnjeg natječaja pod naslovom In Between Cities, Architectural Dynamics and New Urbanity (Između gradova, arhitektonska dinamika i novi urbanitet) pred natjecatelje postavlja zadaće koji problematiziraju urbanu obnovu zapuštenih gradskih zona s pretežno stambenom tipologijom. Među sedamdesetak europskih gradova koji su ponudili lokacije za ovogodišnji natječaj nalaze se i dva hrvatska — Sisak i Šibenik.

Na natječaju mogu sudjelovati arhitekti mlađi od četrdeset godina, a prijava traje do 12. siječnja 2001. uz prethodnu uplatu iznosa u protuvrijednosti 35 eura. Nakon prijave svaki natjecatelj dobiva knjigu lokacija, iz koje bira jedno od predloženih mjesta u europskim gradovima za koje će izraditi projekt. Rok za izbor lokacije je 26. siječnja 2001, a konačni rok za predaju natječajnoga rada je 5. ožujka 2001.

Sve dodatne informacije dostupne su na adresi http://www.tel.hr/european-hrvatska ili u tajništvu Europana Hrvatska pri Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja, Republike Austrije 20, Zagreb, tel. 3782 444, 3782 437, faks 3772 822 i

E-mail: mailto:europan-hrvatska@zg.tel.hr.

/slike/vijenac/Vij172/STG36912

Natječaj Macromedia

Jedan od najvažnijih natječaja koji se provodi uz uporabu elektroničkih medija svakako je onaj što ga organizira IdN uz potporu Macromedije. Natječaj je otvoren za sve arhitekte i studente bez ograničenja, a provodi se u devet različitih kategorija — od online-oglašavanja do obrazovanja i zabave, pružajući natjecateljima mogućnost da putem Macromedijinih proizvoda prezentiraju svoje ideje širom svijeta.

Kotizacija za pristup natječaju iznosi osamnaest američkih dolara, a svota za nagrade predviđena je u ukupnom iznosu od osamdeset tisuća dolara. Registracije se primaju do 31. listopada 2000, kada je i rok za predaju natječajnih radova.

Sve dodatne informacije i registracija na adresi:

http://www.macromediawebcontest.com

Vinko Penezić

Vijenac 172

172 - 5. listopada 2000. | Arhiva

Klikni za povratak