Vijenac 171

Film

VideoVizor

VideoVizor
slikaTata od formata (Big Daddy)

Za prave ljubitelje humora Adam Sandler — koautor i glavni glumac ove komedije — i dalje je velika tajna. Nevjerojatno je da taj simpatičan, ali apsolutno mediokritetski komičar uspijeva od svakoga svog slabog filma napraviti hit (Luda vjenčanja, Vodonoša), što mu je u Hollywoodu osiguralo status megazvijezde s masnim honorarima. Ista je priča i s Tatom od formata u kojem Sandler tumači lijena, drska i bahata tridesetogodišnjaka koji prema tek tako usvojenom dječaku iskazuje nevjerojatno razumijevanje i emocije, a i preko noći postaje uspješan odvjetnik. No karakterna nedosljednost lika manji je problem, jer riječ je o filmu u kojem se zabava zasniva na nekoliko duhovitih verbalnih eskapada, a to je doista premalo.

Slučajna avantura (Random Hearts)

Harrison Ford napravio je pametan potez odlučivši se za ulogu negativca u hitu Roberta Zemeckisa What Lies Beneath jer mu u posljednje vrijeme slika dobra i poštena momka baš i nije pomogla u karijeri. Možda je i najbolji — da ne kažem najgori — primjer upravo film Slučajna avantura u kojem Ford tumači policajca koji nakon pogibije supruge u avionskoj nesreći saznaje da je s njom u zrakoplovu poginuo i njezin ljubavnik. Film je dosadan i grozno razvučen jer se redatelj Sydney Pollack usredotočio na isforsirani ljubavni odnos između Forda i Kristin Scot Thomas — čiji je muž ljubakao s njegovom ženom — u kojem nema ni malo strasti, romantike ili uvjerljivih emocija.

slikaObitelj Soprano (The Sopranos)

Na ovogodišnjoj dodjeli američkih televizijskih nagrada Emmy James Gandolfini proglašen je najboljim dramskim glumcem što je samo jedna od mnogih nagrada koje je ta iznimna serija već osvojila. Videokaseta sadrži prve dvije epizode (nove su u najavi) u kojima se upoznajemo s Tonyjem Sopranom (Gandolfini), njegovom obitelji i mafijaškim suradnicima kroz crnohumorni prikaz mafijaškog života u današnjoj Americi. Sjajno napisana, režirana i odglumljena serija vrvi savršeno zabavnim, ekscentričnim i duhovitim detaljima (Tony u bazenu hrani patke, a najviše muka u životu zadaje mu ostarjela majka; mafijaši kradu DVD uređaje i raspravljaju jesu li bolji od laserskih diskova i bune se kako su Amerikanci od njihova esspresa napravili biznis...). Riječ je o pravom televizijskom dragulju koji nadmašuje većinu holivudskih uradaka.

slikaZa njegove plave oči (Mickey Blue Eyes)

Prigovori da Hugh Grant stalno tumači jednu te istu ulogu živčana i zbunjena Engleza nisu na mjestu: ponajprije on se u takvim ulogama sjajno snalazi, a osim toga većina holivudskih zvijezda se ponavlja. I u ovoj podcijenjenoj komediji Grant je zbunjeni engleski dražbovatelj u New Yorku koji zaprosi svoju djevojku ne znajući da je njezin otac (James Caan) njujorški mafijaš, a pokušaj da se od mirna ljubitelja umjetnosti napravi zloglasni mafijaš urodit će nizom urnebesnih situacija i sprdanja s gangsterskim žanrom. Film u drugom dijelu, doduše, pati od gubitka ritma i ideja, no u cjelini riječ je o vrlo zabavnu djelcu s odličnim Grantom kao originalnim mafijašem.

slikaLuda igra u Teksasu (Happy Texas)

Nakon premijere na Sundenceu o ovoj se komediji mnogo pisalo i govorilo pa je prvi film koscenarista i redatelja Marka Illsleya čak i prikazan u našim kinima. Sva strka zapravo je bila suvišna, jer riječ je o lošem filmu i još lošijoj komediji u kojoj tek povremeno bljesnu ekscentrični Steve Zahn i uvijek pouzdani William H. Macy. Priča o dvojici odbjeglih robijaša koji u teksaškoj selendri stjecajem okolnosti organiziraju izbor malih misica pravi je primjer filma s nerazrađenom početnom idejom. Redatelj baš nema osjećaj za ritam, a ni komični tajming nije mu jača strana pa sve djeluje anemično i blijedo.

DVD

slikaTarzan

Ekranizacijom legendarnoga lika Edgara Ricea Burroughsa Disneyjev animacijski odjel ponovno je zablistao: nije riječ samo o impresivnoj animaciji koja spaja klasični crtež s digitalnom i 3D-tehnologijom nego i o izvrsnu filmu koji majstorski kombinira komediju, pustolovinu, dramu, akciju i romansu i pri tome nenametljivo provlači svoju plemenitu poruku. Kako je animacija savršena, tako je i slika besprijekorna: Disney se napokon odlučio da i svoje crtiće prezentira u widescreen-formatu (1.85:1) pa bogata paleta boja i oštrina slike dolazi do maksimalnog izražaja. I zvuk je odličan jer u 5,1 miksu pruža atraktivne ambijentalne i akcijske efekte, no što se tiče dodataka Disney i dalje škrtari pa je i ovo još jedan disk bez ikakva dodatka.

slikaTri kralja (Three Kings)

Smješten prije kraja Zaljevskog rata 1991. film Tri kralja neobična je i zanimljiva slika poratnih zbivanja u Iraku. Možda će nekome smetati biblijske konotacije i holivudsko kvazipolitiziranje, no riječ je o impresivno uprizorenoj i atraktivnoj crnohumornoj ratnoj drami s referencijama na Apokalipsu danas i M.A.S.H. DVD izdanje je vrhunsko. Slika (2,35:1) namjerno je malo zrnasta i djeluje isprano zbog posebne tehnologije snimanja kako bi se dobio pomalo fantazmagoričan ugođaj dok je zvuk (5.1) sjajan i nudi dovoljno surround-efekata i dubokih tonova. Dodataka ima napretek: odvojeni audiokomentari redatelja Davida O' Russella i producenata, dokumentarac o snimanju filma, izbačeni prizori s komentarom, intervju s direktorom fotografije, kinoforšpan, mala škola glume s Ice Cubom itd. Posebno je zanimljiv videodnevnik redatelja o preprodukciji kao i tri mala skrivena izbornika (tzv. DVD uskršnja jaja). Pokušajte ih pronaći!

slikaŠišmiši smrti (Bats)

Ovaj zabavan B-filmić podsjetit će na sedamdesete i filmove katastrofe, a pričom o teksaškom gradiću koji teroriziraju genetski promijenjeni šišmiši očito koketira s Hitchcockovim Pticama. Pogledajte film na DVD-u jer je mnogo atraktivniji nego na videu gdje se istovremeno pojavio. Slika u kinoformatu jednostavno je savršena: besprijekorno oštra i u najmračnijim kadrovima te vrlo jarkih boja dok naleti šišmiša pružaju vrlo uzbudljive surround-efekte. Čak su i dodaci vrlo solidni. Tu su kraći prilog o snimanju filma, filmografije, galerija fotografija, kinoforšpan, usporedba knjige snimanja i specijalnih efekata s konačnom verzijom i redateljev komentar.

slikaŠesto čulo (The Sixth Sense)

Jednostavna priča o dječaku koji vidi mrtve postala je senzacionalni kinohit i najgledaniji triler u povijesti Hollywooda sa zaradom od čak sedamsto milijuna dolara.

Redatelju M. Night Shyalamanu prigovaralo se na nelogičnosti u priči, no nitko mu nije mogao osporiti rafiniranu režiju, inteligentno građenje napetosti i sablasne atmosfere, odličan rad s glumcima (Haley Joel Osment i Bruce Willis) te neočekivani rasplet. Widescreen-slika (1,85:1) tamnih i toplih tonova impresivna je, a jezovita glazbena podloga u 5,1 miksu gledanje filma zbilja čini nelagodnim. Prava je šteta što nema nikakvih dodataka, iako postoji i izdanje s odličnim materijalom koji između ostalog nudi i intervjue s autorskom i glumačkom ekipom, izbačene scene, alternativni svršetak itd.

Stjepan Hundić

Vijenac 171

171 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak