Vijenac 171

Fotografija

U FOKUSU

U FOKUSU
slikaFestival Mjesec fotografije u Bratislavi (http://www.fotofo.sk)

Studeni 2000. izabran je za Mjesec fotografije u Bratislavi, kada će se na četrdesetak izložbi predstaviti suvremena fotografija Srednje i Istočne Europe. Uz mnoge samostalne izložbe autora toga dijela Starog kontinenta bit će moguće vidjeti i veliku izložbu Suvremena fotografija u Poljskoj, Britanska modna fotografija 1960-1999. i Mlada modna fotografija u Francuskoj. Mladi tim organizatora, slovački FOTOFO, predstavit će i tri majstora fotografije — Augusta Sandera (Njemačka), Vladimira Ulitina (Rusija) i Josea Ortiza Echaguea (Španjolska) te Martina Martinčeka, slovačkog fotografa šezdesetih i sedamdesetih, u retrospektivnoj izložbi. Trudeći se da prošire granice shvaćanja medija, u fotografski spektar uvršteni su i videoradovi, instalacije i CD-romovi.

Prvi put dodijelit će se i nagrada za najbolju knjigu o fotografiji objavljenoj, također, na području Srednje i Istočne Europe u 1999. i 2000.

slikaIzložba Ivice Kiša

Od hrvatskih fotografa Ivica Kišje, odgovarajući odabranom senzibilitetu, pozvan da u Bratislavi sudjeluje na ovogodišnjoj manifestaciji Mjesec fotografije. Kiš će se predstaviti radovima u kojima istražuje mogućnosti što ih nudi camera obscura. Motive radova pronašao je u urbanim pejzažima Zagreba i drugih gradova.

Njegovo sudjelovanje bit će, osim samostalnom izložbom, nadopunjeno realizacijom ideje da se konstruira camera obscura u jednoj od prostorija Umjetničke akademije u Bratislavi, kroz koju će posjetioci moći prolaziti. Konačni rezultat cjelokupnog opskurnog događanja bit će eksponiran (u kombinaciji s kompjutorskom tehnologijom) i konačno prikazan na fotografskom papiru.

Ivica Kiš, Mrtva priroda, š.p.u., Zagreb, 23. 12. 1996.

slikaKnjiga Physiognomy, The Mark Seliger Photographs (Introduction by Eric Bogosian), A Bulfinch Press Book

Mark Seliger započeo je karijeru kao freelance fotograf u legendarnom časopisu Rolling Stone 1987, a njegov glavni fotograf postaje 1993. Istodobno je snimao naslovne stranice za US i Men's Journal. Tako je postao jedan od najpoznatijih portretista (američkih) filmskih zvijezda i drugih slavnih ljudi, snimajući Brada Pitta u meksičkoj pustinji, Billa Clintona, Toma Hanksa, Fionu Apple i Sandru Bullock pod vodom. Poznate su i njegove fotografije, tadašnje, underground grupe Nirvana i Kurta Cobaina, Leonarda Dicaprija i glumačke ekipe serije Seinfeld, pred objektivom duhovito transformirane i prenesene u priču o Čarobnjaku iz Oza. Seligerova monografija ilustrira igru riječju fizionomija i njezinim značenjem, prenesenim u vizualni jezik vrhunske fotografije. Odgovarajući na pitanje koji je njegov glavni cilj dok fotografira, rekao je da uvijek želi uhvatiti neku ideju, misao ili emociju, u svakom slučaju bit stvari. Mark Seliger iskreno misli da svaka osoba može i želi ispričati svoju priču. Budući da je narav portreta kao teme specifična i osobna, kako za fotografa tako i za subjekt fotografije, svoj način rada opisuje kao proces i suradnju. Iako unaprijed zna što želi, pitanje je kako će to postići. To je nešto što se stalno uči i usavršava.

Ove godine, u lipnju, Seliger je izlagao seriju od pedesetak portreta prvi put u Parizu (nova galerija Acte 2 Photographies). Živi u New Yorku, a inače je rodom iz Teksasa, odrastao u Houstonu.

slikaČasopis »Photo«

Francuski časopis »Photo« sigurno je jedno od najpopularnijih i najrelevatnijih izdanja što donosi novosti i događanja iz svijeta fotografije. Iako gravitira problematici suvremene fotografije, zanimljivi su »Photoovi« osvrti bilo da je riječ o reportažnoj ili modnoj fotografiji, otkrivanju manje medijski zastupljenih opusa ili dosjea velikana fotografije. Jedna od glavnih prednosti mjesečnika je aktualnost, a tu je i prepoznatljivost njegovih naslovnica i dinamičan grafički dizajn. Iz njega fotografi i drugi profesionalci fotografske struke mogu saznati što se događa u izložbenim prostorima New Yorka, Londona i Moskve, koji su festivali fotografije u toku. »Photo« prati pažljivo i nova izdanja knjiga.

Ako se želite pretplatiti (deset brojeva godišnje, za 285 FF), adresa je Service Abonnements PHOTO, BP 2, 59718 Lille Cedex 9, Francuska.

Internet

»Photo« se može čitati i na web-stranicama http://www.photo.fr.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 171

171 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak