Vijenac 171

Matica hrvatska

Matica hrvatska Županja

»U džepu mi dukati, a u srcu tambura«

Obilježena 120. obljetnica sviranja tambure u Županji

»U džepu mi dukati, a u srcu tambura«

Obilježena 120. obljetnica sviranja tambure u Županji

Prigodnu, a po izloženim eksponatima jedinstvenu izložbu 120 godina sviranja tambure u Županji, u nazočnosti brojnih sudionika tamburaškog slavlja, otvorio je Ivica Oršolić, tajnik Ogranka Matice hrvatske u Županji. O prijeđenu, stotinu i dvadeset godina dugu putu tambure, od 1880. do 2000. godine, govorio je Stanislav Oršolić, dopredsjednik MH u Županji. Svečani čin otvaranja izložbe, koju su zajednički organizirali Matica hrvatska u Županji, Galerija Veliki kraj, Zavičajni muzej Stjepan Gruber, A/V produkcija, Multimedija Gradište i Radio postaja Županja, bio je u ponedjeljak 28. kolovoza 2000. Bio je to najljepši prilog obilježavanju blagdana posvećena dvjestotoj obljetnici izgradnje crkve Mučeništva sv. Ivana Krstitelja i Dana grada Županje.

Mjesto tog za kulturu županjskoga kraja izvanrednog događaja bili su kuća i dvorište prastare županjske obitelji Lončarević, stogodišnja zgrada iz vremena Vojne krajine. Čestitkama uz jubilej pridružila se i Magdalena Lončarević, vlasnica spomenute galerije u kojoj često izlažu umjetnici županjske Posavine, a svoje je mjesto našla i tambura od hrastovine stara cijelo stoljeće! Uz nju na izložbi su zapažene tambure iz glazbenih radionica trojice županjskih majstora — Franjića, Nikolića i Tomšića te tamburaški »otarci«, divno izvedeni ručnici s hrvatskim obilježjima koje su tamburaši s ponosom nosili na svojim glazbalima.

Prilog slavlju u čast kolijevke tamburaške glazbe, na otvorenom prostoru, usred gradića na Savi, dali su i tamburaški sastavi Patria, Kristali, Contra, Žute dunje i Zlatni dukati. »U džepu mi dukati, a u srcu tambura« i svirka dvojice samičara podsjećali su nas na Srećka Albinija i njegovu rodnu kuću u Županji.

Stjepan Tomić

Vijenac 171

171 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak