Vijenac 171

Margine

Müsli

Prije prijevare

Pojam prijevare sociolingvistički je ekvilibrizam

Müsli

Prije prijevare

Pojam prijevare sociolingvistički je ekvilibrizam

Fascinantna po svojoj proliferantnosti, prijevara najčešće ima i verbalne zasade u obećanju, dogovoru ili prešutnom podrazumijevanju. Upravo je artikulirani znak ono što nam pruža osnovu da optužujemo druge, a ne svoja nesretna očekivanja. Na tragu ideje o proizvodnosti metafore, koja stvara novo značenje, možemo postaviti i kreativnu dimenziju prijevare. Da bi stvari išle glatko, prijevara može biti praćena mnoštvom nevažnih radnji i postupaka za skretanje pažnje, uključujući i argumentirana upozorenja.

Život tovnih životinja

Ostavit ćemo po strani intimnu i lirsku dimenziju prijevare kao kroničan prozni motiv, pa ćemo se posvetiti renesansi prijevare u suvremenoj tehničkoj okolini, u sjeni rastuće uporabe riječi connected sa značenjem koje se odnosi na ljude.

Tyler iz Kluba boraca treba samo dvije riječi da započne novu prijevaru. On šalje poruku za Marlinu mamu, svoju potencijalnu punicu: »Užasno izborana«. Uz nešto slatkiša on pokreće novi ciklus koji donosi ugodne rezultate. Time uzdiže svoju potencijalnu punicu na razinu korisne domaće životinje. Bez ulaženja u okrutne pojedinosti, možemo reći da životinjama nešto dajemo, uzimajući nešto drugo zauzvrat. I bez minimuma suosjećajnosti, možemo reći da je život tovnih životinja velika prijevara.

Društvena strana prijevare još je gora: pružamo iluziju partnerstva i poštovanja, a onda uskraćujemo očekivano, istodobno koristeći priliku da krivicu svalimo na druge. Od očekivanja do uskrate, mnoge prijevare imaju neku cikličnost, razvučenu u vremenu. Neke se prijevare očituju periodički, s dolaskom jeseni u školstvu ili poljoprivredi. Neke se prijevare događaju samim napretkom pravednosti, npr. savjesni činovnici stave mlijeko i mliječne proizvode u isti red i napišu 1 kg, a prije je bilo mlijeko 1 l, bez mliječnih proizvoda.

U romanu Dune Franka Herberta po kojemu je David Lynch napravio neslavni film s Kyleom MacLahlanom, glavni akteri nose na bedrima malu instalaciju za reciklažu vode. Izbačena se voda ne rasipa i ne odbacuje, nego se lijepo skuplja i pročišćava omogućujući daljnju uporabu. Junaci koji imaju instaliranu tu napravu zapravo varaju prirodu.

Krimivaralci

Sjetimo se kako su policajci u vrijeme organiziranog kriminala varali kriminalce pribavljajući potrebne dokaze i informacije. Među mafijaše bio bi ubačen čovjek koji na sebi ima mikrofon s radiopredajnikom, ili napravu za snimanje. Njega su zvali wired, ožičeni. Njegova skrivena veza značila je prevagu prijevarom. Jedan od zagrebačkih bankara žalio se policiji da su ga ucjenjivači nekoliko sati usmjeravali po zagrebačkim ulicama dok mu nisu rekli da uđe u jedan haustor i tamo ostavi novce. Nemojmo prejudicirati da je prijevara na strani sustava, a pravda na strani privatne inicijative. Crnu kroniku obogatit će male ribe koje su pokušale prevariti državu. No, ne možemo se oteti dojmu da oni koji su na neki način životno priključeni uz određene sustave, kao što su dijabetičari i narkomani, bivaju izloženi pritisku da prihvate heteronomiju volje i svakojake neprincipijelne aranžmane. Kad ste u kontaktu s takvima, držite se pozitivističkog stajališta da su svi sudovi o budućnosti besmisleni. Možda se možete osloniti na Conanovu uzrečicu, Vidjet ćemo.

Ali postoje takvi koji se namjerno i svjesno postavljaju u za njih obvezujući poredak da bi lakše nadilazili poznate propise. Prema najvišoj ocjeni, država je premrežena ortačkim ugovorima. Veoma je teško znati da li nakon ovakva pridjevanja slijedi otkrovenje ili značajne tektonske promjene ili samo još jedno preimenovanje u društvenim pojmovima. Štiti me snaga konzervativnoga duha, koji kaže: Sve je to jedna velika...

Ostavljajući ta razmišljanja o protkanosti tehnike i prijevare, podsjetimo se

»kako je do neprepoznavanja

dovedena suština prevare«

tvrdi B. Štulić, dodajući

»kad mrtvi fazani lete a nijedan ne pada«,

kao meci u filmu Matrix.

Dobrivoj Žutinić

Vijenac 171

171 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak