Vijenac 171

Ples

Sjećanje

Preskup za Zagreb

Pedesetogodišnjica smrti Vaslava Nižinskog

Sjećanje

Preskup za Zagreb

Pedesetogodišnjica smrti Vaslava Nižinskog

Tijekom cijele 2000. godine prijatelji i obožavatelji legendarnoga plesačkog i koreografskog novatora — Nižinskog prisjećaju se njegova djela različitim manifestacijama. Nabrojat ću samo neke od njih:

— U Plesnom muzeju u Stockholmu priređena je velika izložba. Bili su prikazani njegovi crteži, kao i mnoga djela slavnih umjetnika nadahnutih Nižinskim (Rodin, Maillol, Cocteau...). Izložba se poslije preselila u Hamburg, pa u Pariz.

— John Neumeyer, poznati koreograf i strastveni poklonik svega što se tiče života i umjetnosti Nižinskog izašao je u Hamburgu s baletnom premijerom Nižinski.

— U varšavskom kazalištu održana je svečana predstava Nižinski; izvedeni su baleti: Silfide (Chopin), Igra (Debussy) i Posvećenje proljeća (Stravinski).

— Poljski psihijatar Tadeus Nasierowski objavio je djelo o vezama između umjetnosti i bolesti Nižinskog.

Bilježnice Nižinskog (njegov neispravljani dnevnik) u izdanju Actes-Sud 1995. u Parizu, prevedene su dosad na njemački, nizozemski, mađarski, japanski, engleski, španjolski, i konačno na poljski...

— U američkom gradu Phoenixu Baletna trupa Bordeauxa izvela je tri baleta: Petruška, Ružin spektar i Poslijepodne jednog fauna. U tom gradu žive kćerka Nižinskog Tamara i unuka Kinga Gasper, koja je s piscem Terryjem Earpom napisala scenski prikaz s novim biografskim momentima iz djedova života.

— U New Yorku organizirana je izložba fotografije o Nižinskom, njegovu životu te plesnoj i koreografskoj karijeri.

— U New Orleansu održana je velika svečanost podjele medalje Nižinski zaslužnim umjetnicima kao Alicia Alonso, Frederik Franklin, Platt... Jedna je od dobitnica medalje i (naša) Mia Čorak Slavenska.

I moj dodatak: Zagreb posjeduje u privatnoj kolekciji četiri crteža Nižinskog i Karsavine u Ružinom spektru Miroslava Kraljevića iz 1912, koji se mogu naći u knjizi Ecrits sur Nijinsky u ediciji Chiron 1992. u Parizu.

Zagrebačka je publika 1912. imala priliku vidjeti tada već vrlo poznatu trupu Ruski balet Djagiljeva s Nižinskim i Karsavinom, koja je u to doba gostovala u Beču, Budimpešti i Pragu, ali je ponuda odbijena kao preskupa!

Zvonimir Podkovac

Vijenac 171

171 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak