Vijenac 171

Ples

PLESNI GLOBUS

PLESNI GLOBUS
slikaFestival: Kulture pokreću Europu

Od 16. do 23. rujna austrijska prijestolnica poziva na nezaboravno putovanje kroz najrazličitije kulture zajedničke nam domovine — Europe. Pod sloganom Kulture pokreću Europu u tjedan dana festivala nastupit će više od stotinu umjetnika na dunavskom brodu Vindobona, na daskama bečkog kazališta Sofiensäle te u okviru projekta ulična umjetnost na ulici koja završava Volksteatrom — Mariahilferstrasse. Predstavljajući najrazličitije narodne običaje i kulture, putem plesa, glazbe i poezije, ujedinjujući elemente tradicije i modernog, festival putuje kroz Europu. Posljednjeg dana festivala velika parada kroz grad Beč poziva sve prolaznike da se tom putovanju aktivno priljuče!!

slikaČasopis:Salsa picante

»Ballettanz — Europe's Leading Dance Magazine« u jesenskom dvobroju donosi mnoštvo izvješća s europskih plesnih festivala. U našem bližem susjedstvu — talijanskom gradiću Riccioneu nedavno je završen festival Ples na filmu. Pored eseja Dancing und Modern Dance o podrijetlu plesa i plesnim elementima iz afričkih kultura, Suki John piše o novoj školi tanga u New Yorku. Tu je i portret pariške koreografkinje tog plesa strasti i ljubavi — Chaterine Berbessou. Druga važna tema je Salsa picante, koja donosi razgovor sa DJjom Michaelom o predrasudama prema možda najvatrenijoj plesnoj kulturi popraćen osvrtima na najluđe veselice na svijetu — Salsa Maniacs na Kubi. Od aktualnih kritika izdvajamo kritiku predstave Drive in Camillo Emila Horvatina iz Ljubljane te nastup Bejart Balleta Lausanne u Frankfurtu s predstavom Enfant Roi. Uz obvezatni plesni info, oglase, audicije, škole, broj zaokružuje internacionalni raspored predstava i premijera te još mnogo, mnogo toga, ili jednostavno: http://www.ballet-tanz.de

slikaKnjiga: Greškovićev Balet 101

Vjerojatno naše gore list — Robert Grešković — »jedan od najistančnijih kritičara klasičnog baleta u Americi« — objavio je knjigu Ballet 101: A Complete Guide to Learning and Loving The Ballet. Za njega je balet kombinacija idealnoga tijela u pokretu, zadivljujuće glazbe i često nevjerojatnih scenskih slika, što ga čini savršenom umjetničkom formom. Počevši s malim povijesnim pregledom plesa, preko treninga pojedinog plesača on nas vodi do otvaranja kazališnog zastora i samog izvođenja, osvrnuvši se i na baletne elemente kao što su arabesque, pique i glissade, a sve to knjigu čini solidnim temeljem za razumijevanje fenomena baletne umjetnosti. Slijedi obrada četrnaest najvećih baletnih ostvarenja od klasika poput Les Syphildes do moderne — Apollo Balanchinea. Uz ekskluzivnu videografiju autor daje naputke za dodatno čitanje pa ćemo knjigu ocijeniti kao ozbiljnu, informativnu lektiru, izvrsnu za svakoga tko želi naučiti nešto više o toj često zanemarivanoj umjetničkoj formi!

slikaDVD: Ščelkunčik

Ščelkunčik u izvedbi ansambla Boljšoj teatra — videozapis iz 1978. Za poklonike kićena ruskog stila izvanredna kupnja. Live-snimka sa scene Boljšoj teatra s Maksimovom i Vasiljevim u glavnim ulogama i njihovim gotovo nevjerojatnim interpretacijama. Ignoriramo li tehničke nedostatke, u tužna vremena i zabrinjavajuću sudbinu ove kazališne kuće ovo je svakako nezaobilazan dio svake ozbiljnije zbirke plesnih videovrpca. Napomenimo da Amazon vrlo pomno sakuplja i izdaje izdanke ruske klasike, pa ćete na policama njegove virtualne knjižare pronaći i Labuđe jezero Rudolfa Nurejeva te balet Romeo i Julija. Za svaku preporuku!

Web-site:Stern's Directory

Stranica http://www.dancemagazine.com — link Stern's Directory svim zaljubljenicima plesa nudi najnovije informacije o zbivanjima u plesnom svijetu — informacije o najnovijim projektima, plesne biblioteke, arhive, festivale. Abecedni poredak maksimalno olakšava traženje i ujedno izlistava obilje e-mail-adresa i web-stranica. Ako vas bilo što u svezi s plesom zanima svakako potražite spomenutu adresu, a u slučaju da posjedujete neku zanimljivu informaciju javite se na adresu mailto:sterns@dancemagazin.com

Olivera Međugorac

Vijenac 171

171 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak