Vijenac 171

Znanost

Simpoziji

Milenijski skup

XXIII. međunarodni Hegelov kongres, Zagreb, 30. kolovoza-2. rujna 2000.

Simpoziji

Milenijski skup

XXIII. međunarodni Hegelov kongres, Zagreb, 30. kolovoza-2. rujna 2000.

U Zagrebu je, pod glavnim pokroviteljstvom UNESCO-a, i Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, održan bijenalni simpozij posvećen Hegelu. Četverodnevni je simpozij uglavnom obilježilo mnoštvo izlaganja — kako naših filozofa, tako i gostiju iz inozemstva. Osim uvodnih, plenarnih izlaganja, sudionici su bili podijeljeni u čak sedam odvojenih sekcija koje su obuhvaćale nešto više od 130 referata. Čini se da je kongres, barem što se tiče broja sudionika te tematske ponude referata, naišao na dobar odaziv.

Zagreb je počasno mjesto organizatora ovog milenijskog skupa o Hegelu dobio prije dvije godine u Utrechtu, kada je na XXII. simpoziju odlučeno o idućoj temi. Ona je tada bila Hegelova estetika (Die Kunst der Politik — Die Politik der Kunst), a ove godine odabrana je Fenomenologija duha. Međunarodno Hegelovo udruženje (Internationale Hegel-Gesellschaft) osnovano je 1948. i otada promovira i potiče interes za Hegelovu filozofiju, ali isto tako opsežnošću (ove godine sudjelovalo je stotinu i pedeset filozofa iz cijelog svijeta) i ozbiljnošću pristupa uistinu potiče filozofski, ali i politički i kulturalni dijalog među različitim zemljama i društvima.

Zagreb se, zahvaljujući ovom kongresu, sasvim sigurno pokazao dobrim organizatorom i, nadajmo se, buduća relevantna i referentna točka filozofskog svijeta. Ne treba zaboraviti da je kongres tek jedan od pokazatelja da su, zahvaljujući pozitivnim političkim promjenama početkom ove godine, hrvatska znanost, filozofija i kultura na dobru putu da na što bolji način uspostave dijalog s europskom mišlju te znak poboljšanog odnosa i znanstvene suradnje u najširem smislu te riječi.

Tonči Valentić

Vijenac 171

171 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak