Vijenac 171

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

KNJIŽEVNI GLOBUS
slikaClancy brži od Harryja Pottera

SAD Najnoviji roman Toma Clancyja, The Bear and the Dragon, završio je na prvom mjestu popisa američkih bestselera nakon samo dva tjedna u trgovinama. Putman je knjigu lansirao 21. kolovoza u nakladi od dva milijuna primjeraka, što je broj u kakvu mogu uživati još samo John Grisham i J. K. Rowling. Roman od 1028 stranica u drugom je tjednu postao najbrže prodavana knjiga u Sjedinjenim Državama, preskočivši četvrti nastavak o Harryju Potteru, koji je tu titulu držao od početka srpnja. U knjizi se ponovo pojavljuje Jack Ryan, u ulozi američkog predsjednika, a roman ne oskudijeva ruskim mafijašima, nuklearnim bojevim glavama i špijunkama prostitutkama. Prodaju romana vjerojatno je pospješilo i Clancyjevo učestalo pojavljivanje u televizijskim emisijama u kojima je komentirao katastrofu ruske podmornice Kursk.

slikaNovi Julian Barnes

Velika Britanija Julian Barnes popustio je pred molbama brojnih obožavatelja knjige Talking it Over iz 1991. i napisao nastavak, Love, Etc., svoj deveti roman. U prvom romanu opisan je odnos troje ljudi, prepričan iz usta protagonista, Stuarta, Olivera i Gillian. U Love, Etc. pronalazimo isti trio zajedno s rođacima, djecom i prijateljima, i to deset godina kasnije. Stuart je bio u Americi te se oženio i rastao po drugi put. Vratio se u Englesku i bavi se veleprodajom biološke hrane. Gillian i dalje restaurira umjetnine i uzdržava Olivera, koji nije sposoban zaposliti se, a likovi opet prepričavaju priču svaki iz svoje perspektive.

Virtualni frankfurtski sajam

Njemačka Na 52. frankfurtskom sajmu knjige, od 18. do 23. listopada, bit će prvi put ponuđen i virtualni sajam. Svaki će izdavač moći kreirati vlastiti e-stand, elektronski štand, kao što bi kreirao i pravi štand u izložbenoj hali, a organizatori obećavaju da će to »integrirati sajamsko tržište«. Svaki elektronski štand uključivat će izbor ponuđenih naslova, izvatke iz tekstova i opcije traženja za kupce. Ove godine zemlja gost sajma je Poljska, čije se tržište knjiga, s 24 000 objavljenih naslova godišnje, smatra jednim od najbogatijih u istočnoj Europi.

slikaFuentes želi biblioteku o diktatorima

Meksiko Meksički autor Carlos Fuentes ponovio je u razgovoru za »El País« svoj izdavački plan koji je prije četrdesetak godina razradio s Gabrielom Garcíom Márquezom, o pokretanju biblioteke biografskih romana o latinskoameričkim diktatorima. Plan se nikada nije ostvario, ali Fuentes sada razmišlja o knjizi o zločinima Pinochetove diktature u Čileu. Romana ne bi trebalo manjkati. Naime, o diktatorima pisali su i Miguel Angel Asturias, u svom romanu El seńor presidente, Alejo Carpentier, Márquez, Mario Vargas Llosa i drugi latinskoamerički autori.

slikaNagib Mahfuz objavljivat će knjige na Internetu

Egipat Romani egipatskoga pisca Nagiba Mahfuza, jedinog arapskog literata nagrađena Nobelovom nagradom za književnost, bit će objavljeni na Internetu. Prema međunarodnom listu na arapskom jeziku »Al Hayat«, izdavač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Ibrahim Moalen platio je egipatskom autoru 285 000 dolara za prava na distribuiranje njegovih djela preko mreže.

slikaSartre ipak tražio novac od Nobelove nagrade

Švedska U nedavno objavljenim memoarima člana švedske akademije koji je sudjelovao u dodjelama Nobelove nagrade za književnost, Jean Paul Sartre, koji je nagradu odbio 1964, navodno je jedanaest godina poslije od stokholmske zaklade zatražio novac koji bi dobio uz nagradu. Prema sjećanjima Larsa Gyllenstensa u knjizi Sjećanja, samo sjećanja, Sartre je odbio Nobelovu nagradu s obrazloženjem da se ne želi »pretvoriti u instituciju«, ali je 1975. godine preko posrednika od komiteta za dodjelu nagrade molio da mu se na račun ipak uplati svota koju bi uz nagradu dobio. Molba je odbijena, jer je dvjesto tisuća maraka, koliko je tražio, već bilo vraćeno u fondove zaklade.

Festivaletteratura po četvrti put u Mantovi

Italija Četvrti put za redom u talijanskoj Mantovi održava se godišnji književni festival. Na ovogodišnjoj Festivaletteraturi sudjelovat će stotinu i deset autora, od toga tridesetak stranaca. Festival je zamišljen kao mjesto za stvaranje kontakata i razmjenu među autorima, čitateljima i izdavačima. Od poznatijih imena ove godine u Mantovu su stigli Hanif Kureishi, David Grossman, Nathan Englander, Amos Oz i Javier Marías.

Iva Krtalić Muiesan

Vijenac 171

171 - 7. rujna 2000. | Arhiva

Klikni za povratak